Νέα
  • ΓΔ: 905.13 +0.34%
  • Τζίρος: 72,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης υγείας κατά την πανδημία

Ασφαλιστικές Εταιρείες
Πηγή: Pixabay

Η πανδημία ήταν παγκοσμίως μία πρωτοφανής περίπτωση που θα απασχολούσε και τον δημόσιο κλάδο υγείας και τους ιδιώτες παρόχους υγείας έμμεσα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κινήθηκαν άμεσα μέσα στο β' τρίμηνο 2020 προκειμένου να διασφαλίσουν ότι:

  1. οι ασφαλισμένοι τους θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις συμφωνημένες παροχές των ιδιωτικών κλινικών
  2. δεν θα υπάρξουν υπέρμετρες αυξήσεις νοσηλείων από τις ιδιωτικές κλινικές για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Η εξέλιξη στο α' εξάμηνο 2020 (έναρξη της πανδημίας) ήταν μάλλον θετική για τις ασφαλιστικές εταιρείες αφού οι ιδιωτικές κλινικές κατέγραψαν μικρή υποχώρηση παραγωγής χωρίς να υπάρχουν αναταράξεις από την πανδημία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για το α’ εξάμηνο 2020, ο κλάδος υγείας - ατυχημάτων - ασθενειών στις ατομικές ασφαλίσεις αυξήθηκε κατά 5% περίπου σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019. Οι ατομικές ασφαλίσεις υγείας - ατυχημάτων - ασθενειών αποτελούσαν το 39,2% του κλάδους Ζωής στις ατομικές ασφαλίσεις και περίπου το 25% στο σύνολο των ασφαλίσεων Ζωής. 

Ο αιφνιδιασμός από την πανδημία στο α' εξάμηνο

Η αύξηση αυτή (5%)  μπορεί αριθμητικά να κινείται πολύ περισσότερο από τη μέση αύξηση της αγοράς αλλά εάν σκεφτούμε ότι η αύξηση του δείκτη αποζημιώσεων είναι της τάξης του 7% και ότι μεγάλο μέρος της αύξησης παραγωγής προέρχεται από τιμολογιακές αυξήσεις, τότε φαίνεται ότι ο κλάδος υγείας στις ατομικές ασφαλίσεις είχε χάσει την δυναμική των προηγούμενων ετών όταν «έτρεχε» με ρυθμούς που άγγιζαν το 20% ετησίως. 

Αυτό που ουσιαστικά συνέβη στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, στο α' εξάμηνο 2020 ήταν ο αιφνιδιασμός. Τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς (όπως όλοι μας άλλωστε) δεν είχαν ξανα-αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση.  Η απώλεια της δυναμικής φάνηκε και από την πορεία των νέων εργασιών του κλάδου που διαμορφώθηκαν στα 22,248 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2020, μειωμένα κατά 18,5% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019. Αντίθετα καταγράφηκε αύξηση κατά 80% περίπου στις ομαδικές ασφαλίσεις υγείας εργαζομένων.

Σημαντική αύξηση έχουν τα ομαδικά ασφαλιστήρια εργαζομένων σε κλάδους υγείας-ατυχημάτων τα οποία διαμορφώθηκαν στο α’ εξάμηνο στα 119,879 εκατ. ευρώ από 113,112 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2019 έχοντας αύξηση 6%. Το μερίδιο αγοράς του κλάδου υγείας ανέρχεται σε 40,3% στον κλάδο ομαδικών ασφαλίσεων. Η αύξηση αυτή εξηγείται αφ’ ενός από την χρήση των φορολογικών ελαφρύνσεων από τις επιχειρήσεις για ασφαλίσεις υγείας εργαζομένων και αντισταθμίζεται από την αντίστοιχη μείωση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στο α’ εξάμηνο 2020. Η μείωση των ομαδικών ασφαλίσεων στο α’ εξάμηνο 2020 διαμορφώθηκε στο 17,9%  σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019. Στις ατομικές ασφαλίσεις υγείας καλύτερα κινήθηκαν τα ασφαλιστικά προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις και τα οποία ανήλθαν στο 30,6% επί των συνολικών ατομικών ασφαλίσεων ζωής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση παραγωγής στις ατομικές ασφαλίσεις ζωής προήλθε κυρίως από την άνοδο των συμβολαίων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked) τα οποία εκμεταλλεύθηκαν και την θετική πορεία των κεφαλαιαγορών στο β’ τρίμηνο. 

H άνοδο στο β' εξάμηνο του 2020

Μετά τον Ιούλιο 2020, ξεκίνησε μία σταδιακή ανάκαμψη στον κλάδο υγείας (ατυχήματα-ασθένειες). Οι ασφαλιστικές εταιρείες βελτίωσαν τις πωλήσεις τους δίνοντας κατευθύνσεις προς τα δίκτυα διαμεσολάβησης σχετικά με τα θέματα που αφορούσαν τον κορονοϊό και τις όποιες καλύψεις είχαν να προσφέρουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ταυτόχρονα και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εμφανίστηκαν καλύτερα προετοιμασμένα και δεν αύξησαν τα τιμολόγια με τους προηγούμενους ρυθμούς. Στο τέλος του 2020, η συνολική παραγωγή στον κλάδο Υγείας (εκπροσωπείται από τους υποκλάδους Ατυχημάτων και Ασθενειών στις Γενικές Ασφαλίσεις) διαμορφώθηκε στα 350 εκατ. Ευρώ και ήταν αυξημένος πάνω από 8% σε σχέση με το 2019 που θεωρήθηκε μία καλή χρονιά. Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η παραγωγή στους κλάδους υγείας είχε πολλά νέα ασφαλιστήρια. Η πανδημία λειτούργησε προωθητικά προς τον κλάδο αφού η ιδιωτική ασφάλιση μπορούσε να εξασφαλίσει μία καλή υγειονομική περίθαλψη σε περίοδο που τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονταν υπό πίεση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ