Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη μέρα στον ΣΕΒ μετά τη νίκη Θεοδωρόπουλου - Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Το προσωπικό του αποτύπωμα θέλει να αφήσει στον ΣΕΒ από την θέση του προέδρου πλέον ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που εκλέχθηκε χθες με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 76% στην πρώτη εκλογή με τη συμμετοχή περισσότερων του ενός υποψηφίων. 

Ο πολύπειρος βιομήχανος τροφίμων, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με τις μεγάλες επιτυχίες στον στίβο του επιχειρείν,  που μετέχει των διεργασιών στον ΣΕΒ μια 20ετία και μέχρι πρότινος ήταν αντιπρόεδρος του ισχυρότερου εργοδοτικού Συνδέσμου στη χώρα, πέτυχε μια σαρωτική νίκη έχοντας μία νέα πλατφόρμα προσέγγισης των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Όπως έγραψε από νωρίς χθες η«Η», ο ίδιος έλαβε 424 ψήφους έναντι 133 της κ. Ιουλίας Τσέτη από την φαρμακοβιομηχανία, σε μια πρωτόγνωρη για τον ΣΕΒ διαδικασία, αφού στην υπερεκατονταετή ιστορία του δεν υπήρχαν ποτέ ξανά δυο υποψήφιοι για την προεδρία, αλλά μόνο ένας που προέκυπτε συναινετικά. Η συμμετοχή πάντως έσπασε ρεκόρ, με περισσότερους από 550 επιχειρηματίες και βιομηχάνους της χώρας να ψηφίζουν χθες με φυσική παρουσία ή δι αντιπροσώπου. 

Η έννοια του «μαζί»

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος έχει ασχοληθεί με ιδιαίτερη αφοσίωση και επί σειρά ετών με τα ζητήματα που αφορούν στην αγορά εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον, τους μισθούς, τις συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις. 

Πάντα πίστευε και πιστεύει πως οι ισχυρές ομάδες κάνουν τη διαφορά και γι αυτό έδωσε και στην - πρωτόγνωρη είναι η αλήθεια - προεκλογική περίοδο ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια του «μαζί». Το «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» ήταν και το σύνθημα της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ και πλέον ο διοικητικός ηγέτης της Bespoke SGE, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους τροφίμων έχει την δική του ευκαιρία να κάνει την συμπερίληψη πράξη σε ανώτατο επίπεδο. 

Το έχει αποδείξει άλλωστε και με τους εργαζόμενους στις δικές του εταιρείες, αντιμετωπίζοντας πάντα το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων του με ενσυναίσθηση.   

Με αυτό το όραμα στο χαρτοφυλάκιό του, σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του νέου ΔΣ θα σχηματιστεί η στενή ομάδα του νέου Προέδρου για τα επόμενα δύο χρόνια (τουλάχιστον). Ο ίδιος δεν έκρυψε πως θα προτείνει την Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για τη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε όλα τα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Γύρω από το νέο προεδρείο θα βρεθούν παλιά και νέα πρόσωπα, καθώς το 14μελές ΔΣ ανανεώθηκε χθες, με «ενέσεις» νεοεισερχόμενων, διατηρώντας την πλειοψηφία των παλιών μελών του. 

Στα νέα πρόσωπα, πλην της Ρ. Αικατερινάρη, που θα έχει και το ρόλο της Αντιπροέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ (εξελέγη με αυτή την ιδιότητα), συμπεριλαμβάνονται η νέα ΓΓ, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου (ΤΙΤΑΝ) και τα μέλη ΔΣ Νίκος Καυκάς (ΚΑΥΚΑΣ), Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture), Φιλίππα Μιχάλη (ΝΝ), Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης) και Ευάγγελος Χρυσάφης (ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο Metlen αφού ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αποφάσισε να αποσυρθεί). 

Στην «παλιά» φρουρά οι: Πέγκυ Αντωνάκου (Google Ελλάς Εφαρμογές Διαδικτύου), Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo), Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E / Coca Cola HBC), Γιάννης Καραγιάννης (Olympia Group), Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank).

Σε αναβαθμισμένο ρόλο, αφού αναλαμβάνουν θέση Αντιπροέδρου, ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από την Helleniq Energy. 

Το όραμα και οι προτεραιότητες Θεοδωρόπουλου

Ο νέος Πρόεδρος τάσσεται με σαφήνεια υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θεωρεί πως το μοντέλο αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ εκτιμά πως στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί βάρος στην αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να ανατραπεί η σημερινή ετεροβαρής συνθήκη ανάμεσα σε κατανάλωση και παραγωγή. Πιστεύει επίσης ότι η εργασιακή νομοθεσία θα πρέπει να απλοποιηθεί, ώστε να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις.  

Παράλληλα, έχει προαναγγείλει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΣΕΒ, ώστε να προσεγγίσει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Στην εποχή Θεοδωρόπουλου, που εισέρχεται από σήμερα ο ΣΕΒ, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί είναι οι εξής:

  1. Εργασιακά: Επιδίωξη του νέου προέδρου, όπως έχει διατυπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν, είναι η απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θεωρεί ότι ο τομέας της εκπαίδευσης έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, κυρίως μετά τη διακοπή λειτουργίας των τεχνικών σχολών. Έχει αναφερθεί επίσης στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και έχει δηλώσει χαρακτηριστικά «να δώσουμε στους εργαζόμενους περισσότερα χρήματα και στους εργοδότες περισσότερη ευελιξία αλλά όχι αυθαιρεσία». 
  2. Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Ίσως η πλέον ενδιαφέρουσα θέση του νέου προέδρου είναι το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο μεταξύ των κοινωνικών φορέων, δηλαδή ανάμεσα σε εργοδοτικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις και όχι με τη συμμετοχή της κυβέρνησης. Όπως έχει δηλώσει, «δεν θεωρώ ότι πρέπει να καθορίζουν οι πολιτικοί τους μισθούς, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος οι μισθοί να ακολουθήσουν τους πολιτικούς κύκλους με αποτέλεσμα μόνο όταν πλησιάζουμε σε εκλογές, να βλέπουμε αυξήσεις μισθών. Οι αυξήσεις πρέπει να βασίζονται σε οικονομικές και όχι σε πολιτικές λογικές».
  3. Αύξηση παραγωγικότητας: Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ, ένα μεγάλο «στοίχημα» για την ελληνική οικονομία είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Έχει τονίσει ότι το γεγονός πως η Ελλάδα ζει με 75% κατανάλωση και 25% παραγωγή είναι μία άσκηση που δεν έχει λύση και όπως έχει αναφέρει «πόσα χρόνια θα χρειαστούν να φτάσουμε στην επόμενη οικονομική κρίση; Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε. Την επόμενη φορά, εάν φτάσουμε στο ίδιο σημείο, δεν θα μας βοηθήσει κανείς. Παλαιότερα είχαμε τη δυνατότητα υποτίμησης της δραχμής. Πλέον δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμά μας». Θέση του νέου προέδρου είναι ότι για να αυξηθεί η παραγωγή πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα που σχετίζονται με αδειοδοτήσεις και χωροταξικά ζητήματα. Έχει σημειώσει επίσης ότι «όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να άρουν τα αντικίνητρα. Ωστόσο κολλάνε στην κοινωνική αντίληψη για τη βιομηχανία και την παραγωγή». Έχει επίσης προτείνει τη δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας.
  4. Ανταγωνιστικότητα: Ψηλά στις επιδιώξεις του είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Θεωρεί ότι οι τρεις μεγάλοι ανταγωνιστές της, Κίνα, Αγγλία και ΗΠΑ, προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε αντίθεση με τη γηραιά ήπειρο, όπου υπάρχει αποβιομηχάνιση, και σημειώνει ότι «θα πρέπει να ασχοληθούμε λιγότερο με πολυτέλειες και περισσότερο με την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας».

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει προαναγγείλει αναδιοργάνωση του ΣΕΒ με τη δημιουργία ειδικής ομάδας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας καθώς και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Από το Μάρτιο του 2020 είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ποιος είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο άνθρωπος πίσω από την τεράστια επιτυχία της CHIPITA Α.Ε. Παρέμεινε για πάνω από μια 20ετία στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (1989- 2021) μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στα bakery snacks.

Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1976 στην οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E.

Το 1981 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση της ALIGEL- εισαγωγικής εταιρείας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986, ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIΑ- εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα.

Την ίδια χρονιά, εξαγόρασε το 50% των μετοχών της CHIPITA που ήταν εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) και το 1989 εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50%. Το 1990 η CHIPITA  χρηματοδοτήθηκε για να υλοποιήσει τη μοναδική καινοτόμο ιδέα της παραγωγής τυποποιημένου κρουασάν, για πρώτη φορά παγκοσμίως. Το Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) εμπιστεύθηκε την CHIPITA και επένδυσε στην καινοτομία.

Το 1994 η εταιρεία εισήχθη στο Ελληνικό  Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 χρόνια, ανέπτυξε πολλά νέα προϊόντα και έγινε εξαιρετικά εξωστρεφής με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Η εξάπλωση των μονάδων παραγωγής παγκοσμίως, καθιστά την CHIPITA μία πολύ σημαντική πολυεθνική εταιρεία με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία και με στρατηγικές συνεργασίες σε  Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Μεξικό, Μαλαισία και Ινδία.

Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύθηκε με τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας τη VIVARTIA και τo 2007 η VIVARTIA εξαγοράστηκε από τη MIG. Από την 01/09/2006 έως 15/04/2010 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE.

Το 2010 ο κύριος Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες εξαγόρασαν εκ νέου την CHIPITA.

Το 2021 η CHIPITA πραγματοποίησε μία συμφωνία σταθμό για την Ελληνική αγορά των τροφίμων και εξαγοράστηκε από τον διεθνή κολοσσό MONDELEZ.

Σήμερα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διευθύνει τον όμιλο τροφίμων BESPOKE SGA HOLDINGS AE τον οποίο ίδρυσε στις αρχές του 2022 εξαγοράζοντας τη εταιρεία αλλαντικών ΝΙΚΑΣ, τη σοκολατοποιΐα ΙΟΝ, την εταιρεία ετοίμων γευμάτων ΑΜΒΡΟΣΙΑ καθώς και την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ και ο οποίος απασχολεί 1.500 εργαζομένους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ