Νέα
 • ΓΔ: 1452.28 0.00%
 • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΘΟ: Νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων - Ενίσχυση όσων επενδύουν σε Έρευνα και Καινοτομία

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης / Πηγή: Eurokinissi
Κωστής Χατζηδάκης / Πηγή: Eurokinissi

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεις (έως 250 εργαζομένους) που δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντάσεως γνώσης είναι στο 27,4%, όταν στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 33,8% στην Ε.Ε.

Στόχος του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων που ετοιμάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της απορρόφησης μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο μεσαίων όπως ισχύει κατά βάση σήμερα. Παράλληλα θα δίνονται κίνητρα σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην Έρευνα και Καινοτομία.

Το νομοσχέδιο όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης θα προβλέπει  φορολογικά κίνητρα που θα υποστηρίζουν τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία αλλά και  πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα που μπορούν να δοθούν για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

►Διαβάστε επίσης: Εφραίμογλου (EBEA): Η ΕΕ να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο πιο πρόσφατος νόμος 4935/22 αν και προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη δεν ετυχε μεγάλης ανταπόκρισης.

Τα κίνητρα που εξετάζονται

Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σχεδιάζει:

 • Απλούστευση του πλαισίου, καθώς υπάρχουν νόμοι που έχουν ισχύ από το 1970.
 • Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
 • Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
 • Η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ αναμένεται να είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
 • Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
 • Αύξηση των εκπτώσεων φόρου για συγκεκριμένες δαπάνες που αφορούν στην πράσινη οικονομία, την ενέργεια και τη ψηφιοποίηση. Με βάση το ισχύον καθεστώς, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και για 3 χρόνια οι συγκεκριμένες δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
 • Επέκταση του σημερινού χρονικού ορίου των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.
 • «Υπερέκπτωση» από φόρους -έως και στο διπλάσιο των δαπανών στις οποίες υποβάλλεται η επιχείρηση προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

►Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Αυξημένες επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις - καινοτομία

Όπως εκτιμάται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί καθώς  θα μπορούν να ενταχθούν  στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ