Νέα
  • ΓΔ: 1428.39 +0.62%
  • Τζίρος: 121,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: Επιτακτική η ανάγκη σύζευξης της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, καθώς και με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε δείγμα 992 ατόμων, εκπροσώπων επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποίησαν κατά το τελευταίο έτος, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (55.6%) δήλωσαν κατά 24.7% ότι υλοποίησαν πρόγραμμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, 18.2% ότι προέβησαν σε τεχνολογικές αλλαγές, 15.2% ότι βελτίωσαν ποιοτικά το προσωπικό τους, 15.2% ανέπτυξαν νέα προϊόντα και 12.4% επένδυσαν με σκοπό τη δυναμικότητα της επιχείρησης. 

Επιπλέον 68.4% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν εντάξει νέα ψηφιακά εργαλεία για να διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία τους και να την βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Σχετικά με την επίδραση των νέων τεχνολογιών στο εργοδοτικό κόστος της εταιρείας, 48.31% δήλωσαν ότι η επίδραση θα είναι σημαντική ή εξαιρετικά σημαντική σε αντίθεση με το 22.47% που δήλωσαν ότι δε θα υπάρχει σημαντική επίδραση.

Περίπου 35.4% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το τελευταίο έτος αύξησαν το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί η επιχείρησή τους. Επιπλέον, 6.18% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι προχώρησαν σε αντικατάσταση μέρους του προσωπικού τους λόγω έλλειψης νέων δεξιοτήτων. 

Αναφορικά με την ευκολία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, περίπου 31% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά το τελευταίο έτος αλλά τελικά τα κατάφεραν, 23.6% δήλωσαν ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ μόλις το 8.4% δήλωσε ότι κατάφερε να τις καλύψει εύκολα. Επιπλέον, η μεγαλύτερη δυσκολία στην ανεύρεση ανθρώπινου δυναμικού εντοπίζεται σε στελέχη ανώτατης διοίκησης και εργατοτεχνίτες. Για την εύρεση του προσωπικού που έχουν ανάγκη, 1 στις 3 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν συχνότερα ηλεκτρονικές πλατφόρμες αναζήτησης, 1 στις 5 χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και προσωπικές συστάσεις. 

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι εφαρμόζουν πολιτικές ευέλικτης απασχόλησης. Πιο θετικές στις πολιτικές αυτές είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 30 άτομα και πάνω. 

Σχετικά με την εκπαίδευση των εργαζομένων, κατά μέσο όρο 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν έχουν πραγματοποιήσει κανενός είδους εκπαίδευση για το προσωπικό τους. Από τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις, οι περισσότερες προτιμούν είτε να βελτιώσουν τα soft skills του προσωπικού τους, είτε τις ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δαπανά έως 2% του ετήσιου τζίρου στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2.25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δαπανά πάνω από 8% του τζίρου τους. Σχετικά με τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, το 66% θεωρεί ότι χρειάζεται να βελτιωθεί περαιτέρω. 

Το εργοδοτικό κόστος ως ποσοστό του τζίρου κυμαίνεται έως 20% για το 27% των επιχειρήσεων, από 20%-30% για το 29% των επιχειρήσεων και πάνω από 30% για το 29% των επιχειρήσεων.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι τον επόμενο χρόνο θα ήθελαν η Πολιτεία να δώσει έμφαση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (73,6%), στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (71.9%) και τη μείωση της φορολογίας των μισθωτών (56.7%). Αντιθέτως, η ευελιξία σε σχέση με τις διαδικασίες πρόσληψης και απόλυσης, καθώς και η ενίσχυση φορολογικών/ασφαλιστικών κινήτρων επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: "Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η πρόσβαση σε προσωπικό με κατάλληλες δεξιότητες, αλλά και η στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, παραμένουν ζητούμενα για τον επιχειρηματικό κόσμο. Αναδεικνύουν την ανάγκη να εστιάσουμε ακόμη πιο εντατικά σε θέματα κατάρτισης, αλλά και αποτελεσματικής σύζευξης της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. Σε αυτή την προσπάθεια μάλιστα, πέρα από τις δράσεις της Πολιτείας, είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση και από την πλευρά των επιχειρήσεων και των ίδιων των εργαζομένων. Παραμένει, επίσης, το αίτημα της αγοράς για συνέχιση των βημάτων μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης της επιχειρηματικότητας και της μισθωτής εργασίας, ως μέσο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη βιώσιμη αύξηση της απασχόλησης.  

Τα τελευταία χρόνια, με κοινή προσπάθεια της Πολιτείας και των επιχειρήσεων, έχουμε δει το τοπίο στην αγορά εργασίας να αλλάζει αισθητά προς το καλύτερο. Οφείλουμε να συνεχίσουμε, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ενθαρρύνοντας τη διαρκή μάθηση και υποστηρίζοντας καλύτερες αμοιβές. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμβάλει συστηματικά σε αυτή την προσπάθεια, με στοχευμένες πρωτοβουλίες, δράσεις και συμπράξεις". 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ