Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εθνική Ασφαλιστική: Tην Παρασκευή ανακοινώνεται η πώληση - Αύριο εγκρίνεται το deal από το ΤΧΣ

Τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο πλέον πολύκροτο και χρονοβόρο deal των τελευταίων ετών, αυτό της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, που μιλούν για πώληση – πρόκληση, η Εθνική Τράπεζα που είναι και βασικός μέτοχος της Ασφαλιστικής, αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει καταλυτικό ρόλο στην όλη διαδικασία, αναμένεται να επικυρώσουν και τυπικά την συμφωνία, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να αλλάξει χέρια η Ασφαλιστική εταιρία μετά από 130 χρόνια.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει αύριο, όπου το Γενικό Συμβούλιο του ΤΣΧ αναμένεται να εγκρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC που εκτός των άλλων έχει σημαντική παρουσία πλέον στην Ελλάδα, σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων ο κλάδος της Υγείας.

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη θα πάρει η Εθνική Τράπεζα, η οποία στο διοικητικό της συμβούλιο της Παρασκευής θα επικυρώσει την απόφαση που είχε λάβει προ μηνός για ολοκλήρωση του deal.

Η σχετική ανακοίνωση ενδεχομένως θα ευθυγραμμιστεί με την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας, τα οποία έχουν προγραμματιστεί την ίδια ημέρα. Περισσότερες λεπτομέρειες εκτιμάται ότι θα δοθούν στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει με τους αναλυτές.

Ακριβείς πληροφορίες για το τίμημα που θα πληρωθεί δεν υπάρχουν, αν και οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το CVC αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 450 – 460 εκατ. Δεν είναι επίσης σαφές αν θα αποκτήσει το 80% ή το 90%. Προς διερεύνηση είναι επίσης και το ποσό που θα συμφωνηθεί για την 12ετή αποκλειστική συνεργασία για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της ΕΤΕ και γενικότερα για την από κοινού επιχειρηματική δράση στον τομέα του bancassurance.

Πριν από λίγες ημέρες ο Σύλλογος των Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα και καλούσε τα πολιτικά κόμματα και το ΤΧΣ να μην το επιτρέψουν.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρει πως το 2018 η Gongbao έδινε 675 εκατ. ευρώ για το 75 % του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής (market value) και παρόλα αυτά η πρόταση αυτή δε προκρίθηκε από τον μέτοχο.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωση «με αυτά τα δεδομένα για το 80% θα έπρεπε να δοθούν 720 εκατ. ευρώ και για το 100% το τίμημα να φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ. Και αυτά πριν από τις κερδοφόρες χρήσεις του 2018, 2019 και 2020, όπου εκτιμάται ότι τα συσσωρευμένα κέρδη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ».

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που αποτελεί συμβατική υποχρέωση με βάση την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, έχει περάσει από 40 κύματα.

Τον Ιούνιο του 2017 το επενδυτικό σχήμα Calamos - Exin Partners είχε προσφέρει ποσό 1 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής ασφαλιστικής της Εθνικής Τράπεζας, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των αποτιμήσεων αναλυτών (περί τα 650 εκατ. ευρώ). Πολλοί δε ήταν εκείνοι που είχαν χαρακτηρίσει τότε το deal εξαιρετικό. Λίγους μήνες μετά ότι η υπόθεση Calamos – Exin, αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο και φάνηκε ότι η προσφορά ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Επτά μήνες μετά από την κατακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο ανάδοχος όμιλος Exin δεν είχε υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος την οριστική μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτούσε την εξαγορά, φουντώνοντας τη φημολογία ότι κάτι δεν πάει καλά στην υπόθεση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η Exin συμπερίλαβε ονόματα υποτιθεμένων επενδυτών, οι όποιοι διέψευσαν κάθε ενδιαφέρον.

Το ναυάγιο επιβεβαιώθηκε στις αρχές του 2018, όταν η οικογένεια Κάλαμος ανακοίνωσε ότι κατέθεσε δικαστική αγωγή εναντίον της EXIN Financial Services Holdings BV. Ως αποκλειστικά υπεύθυνος για την υπόθεση χρίστηκε ο τότε διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο οποίος «καρατομήθηκε» στις 4 Μαΐου 2018.

Εν συνεχεία ξεκίνησε νέα διαδικασία, με το CVC να είναι όπως όλα δείχνουν ο τελικός νικητής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ