Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η «γλυκιά» ιστορία της ΙΟΝ: Από τα πρώτα βήματα το 1930 στη νέα εποχή του Mr Chipita

Από το 1930 έως σήμερα, το όνομα ΙΟΝ έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της σοκολάτας στην Ελλάδα χάριν στην προσήλωση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και την ξεχωριστή γεύση των προϊόντων της. 

Μια ομάδα μετόχων ξεκινάνε το 1930 ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται. Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί. 

Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Στη συνέχεια δημιουργείται και η εταιρεία NASKO με σκοπό την παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων.

Η επωνυμία αυτή χαρακτήρισε μετέπειτα γενιές προϊόντων καραμέλας ΙΟΝ που φθάνουν έως σήμερα με τις γνωστές γεμιστές καραμέλες ΝΑΣΚΟ φρούτων και ασορτί. 

Οι αδελφοί Κωτσιόπουλοι

Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, ως μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων, τοποθετούνται μετά τον B' Παγκόσμιο πόλεμο. 

Αρχικά δημιουργείται (1956) η εμπορική εταιρεία “Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι” η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ καθώς και των προϊόντων της ΝΑΣΚΟ. 

Με έδρα στον Πειραιά (Λουδοβίκου 22) και το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 43γ) η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας. 

Λίγο αργότερα η ΙΟΝ αφομοιώνει την ΝΑΣΚΟ και αποκτά πλέον την σημερινή της μορφή με παραγωγή ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων. Σταδιακά έρχεται και η επέκταση της εταιρείας σε νέους κλάδους ζαχαρωδών όπως γκοφρέτες, candy bars και σοκοπάστες. 

Σταθμοί

Σταθμοί στην εξέλιξή της ΙΟΝ αποτελούν οι σημαντικές επενδύσεις στην Άρτα, με την δημιουργία γραμμής παραγωγής γκοφρέτας.

Επίσης η απόκτηση της εταιρείας ΙΝΤΕΡΙΑ Α.Ε. που παράγει το προϊόν με το εμπορικό σήμα Nucrema έδωσε στην ΙΟΝ την δυνατότητα εισόδου στην αγορά σοκοπάστας.

Αργότερα, η απόκτηση της σοκολατοποιίας Mabel (1999), η οποία εξειδικεύεται σε εποχιακά/ εορταστικά προϊόντα (Πασχαλινά & Χριστουγεννιάτικα), σε σοκολατίνια και άλλα σοκολατοειδή, προσφέρει ένα ακόμα βήμα εξάπλωσης και ανάπτυξης της εταιρείας στον κλάδο της. 

Η ΙΟΝ, ιδιαίτερα τα τελευταία 60 χρόνια, στα οποία διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας, κατέχει πολλές πρωτιές στο χώρο ως προς τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά αλλά και ως προς την επικοινωνία της, την οργάνωση της και την κοινωνική προσφορά της. Πρώτη λανσάρισε στην ελληνική αγορά τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα που μέχρι σήμερα είναι το πλέον αγαπητό είδος. Η ΙΟΝ Αμυγδάλου παραμένει ο ηγέτης της αγοράς για περισσότερο από πέντε δεκαετίες. 

Μονάδες παραγωγής

Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής),με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνάει τους και κύκλο εργασιών κοντά στα €118 εκατ., κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων. 

Η εικόνα του 2022

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περυσινή χρονιά, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022, παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 1% και ανήλθε σε €117,88 εκατ.

Στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €106,64 εκατ. αυξημένες σε ποσοστό 3,57% από το 2021. 

Στις αγορές του εξωτερικού οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,13%, στα € 11,24 εκατ. Την μεγαλύτερη κίνηση είχαν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Αλβανία και οι ΗΠΑ. Το 49% του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε Τρίτες χώρες. 

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε € 39,22 εκατ., μειωμένα κατά 15,18%, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν κατά 5,66%, στα € 13,97 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 8,56 εκατ. έναντι € 9,64 εκατ. Το 2021, ωστόσο συνεχίστηκε η υψηλή κερδοφορία των τελευταίων ετών. 

Τα χρηματικά διαθέσιμα υποχώρησαν σε €8,90 εκατ. έναντι € 12,71 εκατ. τη χρήση 2021, ενώ ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας έπεσε στα €39,30 εκατ. από € 42,99 εκατ. το 2021, ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής δανείων. 

Τέλος η εταιρεία, παραμένοντας σταθερή σε μία εκσυγχρονιστική προσπάθεια, με ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, που αποβλέπει στην σταθερή ανταγωνιστική παρουσία στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, προέβη σε επενδύσεις ύψους €3,44 εκατ., συνεχίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του 2021 για το οποίο είχαν δαπανηθεί €4,82 εκατ.

Στον Θεοδωρόπουλο το 60%

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, η Bespoke SGA Holdings ΑΕ, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου προχώρησε  στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της ΙΟΝ, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατόπιν της νέας συναλλαγής, η Bespoke SGA Holdings ΑΕ κατέχει το 60% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ και τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης. 

Σε δήλωση του ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για την συμμέτοχη μας στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ αλλά και παράλληλα ευθύνη προς τους παλαιούς μετόχους και τους καταναλωτές για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ΙΟΝ με γνώμονα την καινοτομία και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων». 

Από την πλευρά τους, σε κοινή δήλωση οι μέτοχοι της ΙΟΝ  ανέφεραν: «Σε συνέχεια της συμφωνίας μας και μετά από έναν χρόνο επιτυχούς συνεργασίας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις κοινές αξίες και το επιχειρηματικό ήθος που μας χαρακτηρίζει. Κοινός μας στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια προκειμένου, υλοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις και αξιοποιώντας τη πολυετή εμπειρία των εργαζομένων και των συνεργατών μας, να καταστήσουμε την ΙΟΝ σημαντικό περιφερειακό παίκτη στον κλάδο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ