Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το τέλος του άνθρακα έρχεται το 2025 – Τι πρέπει να γίνει για να έρθουν νέες επενδύσεις, τα σχέδια της ΔΕΗ

ενέργεια
Πηγή: Pexels

Ο CEO της Elpedison και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), Νικόλαος Ζαχαριάδης τόνισε κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Power & Gas Supply Forum ότι «με την εισαγωγή του target model έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Οδηγούμαστε σε μία αγορά που θα κυριαρχείται από τις ΑΠΕ, ωστόσο για να μπορέσει να υλοποιηθεί και το εθνικό σχέδιο θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην αποθήκευση. Λείπει όλο το θεσμικό πλαίσιο αλλά και η εξεύρεση οικονομικών τεχνολογικών λύσεων».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αφήσουμε την αγορά να ωριμάσει και να λύσουμε τρία βασικά προβλήματα, τα οποία είναι τα εξής:

- Ελλειψη ευέλικτων μονάδων αερίου. Αυτό αποδείχτηκε και τον προηγούμενο Νοέμβριο όπου υπήρχαν δύο μονάδες σε συντήρηση και συγχρόνως υπήρχε χαμηλή στάθμη στα υδροηλεκτρικά και ήρθε το σύστημα στα όρια του, αλλά και στην κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου όπου είδαμε πως λόγω της έλλειψης των ευέλικτων μονάδων ο ΑΔΜΗΕ σχεδόν έντρομος πρόταξε τους λιγνίτες που δεν έχουν την ευελιξία να λειτουργούν και σταμάτησε κρατώντας τες σε εφεδρεία τις λίγες μονάδες αερίου

- Σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα μεταφοράς. Ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει κάθε μέρα αδυναμία να εφαρμόσει το πρόγραμμα που προκύπτει από την δημοπρασία και για να μπορέσει το σύστημα να σταθεί όρθιο κάθε μέρα δηλώνει σε περιορισμό διαφορετικές μονάδες από αυτές που είναι στο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα είναι και αυτές οι μονάδες που λειτουργούν να μην είναι αποδοτικές.

- Αδιαφάνεια και έλλειψη ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος. Παρά τις υποσχέσεις του ΑΔΜΗΕ, είναι απορίας άξιο πως οι εφεδρικές μονάδες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις ημερήσιες δημοπρασίες, οι λιγνιτικές μονάδες οι οποίες κατεβαίνουν οικειοθελώς με χαμηλές τιμές.

Μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος και επενδύσεις στη μεταφορά

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, «για να λυθούν τα προβλήματα και ιδίως τα πρώτα δύο, πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι θα λειτουργεί το 2024. Ο μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος – ο οποίος εξετάζεται από το υπουργείο - πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα για να προσελκυστούν νέες επενδύσεις, ούτως ώστε το σύστημα να αποκτήσει νέες ευέλικτες μονάδες αερίου τουλάχιστον στη μεταβατική εποχή μέχρι να αυξηθεί η ισχύς των ΑΠΕ. Πρέπει δηλαδή μέχρι το 2023 να αποζημιωθούν στρατηγικές εφεδρείες των λιγνιτικών».

Το δεύτερο που πρέπει να προχωρήσουμε, συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης, είναι σε εκτεταμένες επενδύσεις στο σύστημα μεταφοράς, κανένα target model δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει ένα υγιές και δυνατό σύστημα μεταφοράς που να μπορεί να λειτουργεί χωρίς να αναγκάζεται να βάζει σε περιορισμό διαφορετικές μονάδες από αυτές που προέκυψαν στη δημοπρασία.

«Δυστυχώς λαμβάνονται αποφάσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, π.χ. πρόσφατα τέθηκαν όρια στην αγορά εξισορρόπησης και να μην…φαίνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα σε αυτή την αγορά είναι όγκων και όχι τιμών. Από την άλλη γίνεται αποδεκτό ο ΑΔΜΗΕ να επιστρατεύει καθημερινά 4-6 μονάδες που είναι…έξω από τον χορό, από το πρόγραμμα της δημοπρασίας» κατέληξε σχετικά με το θέμα.

Τρία χρόνια νωρίτερα το κλείσιμο των λιγνιτικών της ΔΕΗ

Από την πλευρά του ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το…τέλος του άνθρακα για την Ελλάδα θα έρθει τρία χρόνια νωρίτερα από το 2028, το 2025, καθώς η εταιρεία φέρνει πιο μπροστά τη μετατροπή της «Πτολεμαϊδας 5» σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο

Ο κ. Στάσσης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι χρειάζονται και άλλες μονάδες ευελιξίας στο σύστημα, τόνισε ωστόσο και αυτός ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος ώστε να κινητοποιηθούν και άλλες επενδύσεις, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε 1-2. Για την…1,5 μονάδα που ουσιαστικά χρειάζεται στο σύστημα ο κ. Στάσσης περιμένει να δει ποιοι θα είναι αυτοί οι…θαρραλέοι που θα επενδύσουν, καθώς πρόκειται για projects που αργούν να αποσβεστούν και χρειάζεται οπωσδήποτε ένας μηχανισμός αποζημίωσης της ισχύος.

Μετασχηματισμός στην Πτολεμαϊδα 5

Για τη ΔΕΗ ο κ. Στάσσης πρόσθεσε πως «είμαστε σε μία διαδικασία για το πως θα μετασχηματίσουμε την Πτολεμαϊδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου άνω των 1.000 MW. Σε δύο με τρεις μήνες θα έχουμε λάβει τις τελικές αποφάσεις. Οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Είναι σχεδόν σίγουρο όπως κινείται το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα», συνέχισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ «πως θα είναι μία μονάδα με φυσικό αέριο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η μετατροπή της από λιγνιτική σε φυσικού αερίου θα υλοποιηθεί το αργότερο στα μέσα της δεκαετίας».

Θυμίζουμε ότι η «Πτολεμαϊδα 5» είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζεται και πρόκειται να λειτουργήσει με αυτό το καύσιμο το 2022. Με βάση τον προγραμματισμό για την απολιγνιτοποίηση η συγκεκριμένη μονάδα πρόκειται να παύσει τη λειτουργία της ως λιγνιτική το 2028. Ο κ. Στάσσης τόνισε πως «η μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως λιγνιτική αλλά στα μέσα της δεκαετίας θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας έκανε επίσης γνωστό ότι «η ΔΕΗ θα ήθελε να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες ακόμη και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που τρέχει και προβλέπει την παύση της λειτουργίας της πλειοψηφίας στο διάστημα 2021-2023.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ΑΔΜΗΕ απάντησε στο αίτημα μας στις 26 Μαρτίου πως δεν μπορεί να συμβεί αυτό για λόγους επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος». Η ΔΕΗ  έχει ζητήσει την αποζημίωση για τη διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων αυτών μέσω σχετικού αιτήματος που έχει αποσταλεί από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ