Νέα
  • ΓΔ: 875.83 -2.60%
  • Τζίρος: 48,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σκρέκας: Αίτημα μηχανισμού αποζημίωσης στις μονάδες αερίου μέχρι τον Ιούνιο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi

Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει καταθέσει το υπουργείο Ενέργειας αίτημα στην Κομισιόν για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Power and Gas Forum 2021, σημειώνοντας ότι θα αφορά την επόμενη πενταετία και θα  έρθει για να ενθαρρύνει σχετικές επενδύσεις, συμβάλλοντας στην επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Επίσης αναφερόμενος στα υπόλοιπα αιτήματα του Υπουργείου Ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ενέργειας σημείωσε, ότι τα υπόλοιπα αιτήματα αφορούν το θέμα της αποζημίωσης στρατηγικής εφεδρείας για όσες μονάδες παραγωγής ενέργειας λειτουργούν με ζημιές για την ασφάλεια του συστήματος της χώρας, για την υπόθεση antitrust της ΔΕΗ που αφορά το μονοπώλιο στο λιγνίτη, για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην αποθήκευση ενέργειας.

Το αίτημα για Capacity Reward Mechanism το μηχανισμό CRM, το μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, τα πράσινα διμερή συμβόλαια κ.λ.π.  που ετοιμάζεται να κατατεθεί ως τον Ιούνιο, θα αφορά την επόμενη πενταετία  Όπως τόνισε  είναι αισιόδοξος για τη θετική τους κατάληξη αυτών των διεκδικήσεων, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης της ομάδας του υπουργείου που επεξεργάζεται και προωθεί αυτά τα θέματα.

«Αυτή την περίοδο, σχεδιάζουμε το μέλλον του ενεργειακού κλάδου της επόμενης δεκαετίας» , σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα πράσινα διμερή συμβόλαια που θα συνάπτονται μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών, σημείωσε ότι θα συμβάλουν ώστε να πρασινίσουν κάποιοι κλάδοι, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από το 2021.

Σε σχέση με το target model σημείωσε  ότι είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση, που έγινε μετά από πολύ δουλειά   η οποία ωστόσο είναι αναμενόμενο, να παρουσιάζει κάποιες παιδικές ασθένειες. Όπως είπε η ΡΑΕ έχει ήδη λάβει κάποια μέτρα για τα τεχνικά ελάχιστα και τις αρνητικές τιμές και παρακολουθείται στενά ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της αγοράς.

Επίσης σημείωσε, ότι σταθερά στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να εξασφαλίζονται τιμές ενέργειας προσιτές για τα νοικοκυριά και  ανταγωνιστικές για τη βιομηχανία.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ