Νέα
  • ΓΔ: 878.89 -2.25%
  • Τζίρος: 38,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Χρονιά προκλήσεων το 2021 - Αύριο η short list του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ – ARCHIRODON: Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren
Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Σε χρονιά-σταθμό εξελίσσεται το 2021 για τη ΔΕΗ, που έχει καταφέρει να πετύχει όλους τους στόχους της το πρώτο τρίμηνο του έτους και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση των κρίσιμων στόχων του δεύτερου τριμήνου. Μετά την επιτυχημένη τιτλοποίηση των υποχρεώσεών της και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, επόμενος στόχος για το 2021 είναι η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η επιτυχής έκβαση της αίτησης του υπουργείου Ενέργειας για αποζημίωση στρατηγικής εφεδρείας, τα καλά οικονομικά αποτελέσματα και η υλοποίηση του πλάνου επενδύσεων.

Κεντρικής σημασίας για το επόμενο διάστημα είναι η εξασφάλιση ενός καλού τιμήματος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ θα αποφασίσει τη short list των ενδιαφερόμενων επενδυτών από την πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Αν η ΔΕΗ πετύχει ένα καλό τίμημα για το ΔΕΔΔΗΕ, θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και τις μεγάλες επενδύσεις που έχει θέσει ως προτεραιότητες η διοίκηση στη μετά λιγνίτη εποχή.

Η έξοδος στις αγορές εξασφάλισε ήδη 775 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να αντικαταστήσει ακριβό δανεισμό και να μειώσει χρηματοοικονομικά κόστη. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχει άλλον ένα σημαντικό στόχο του 2021, τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της και την αύξηση της κερδοφορίας της.

Στις αρχές του 2021 εξάλλου η ΔΕΗ έλαβε 200 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ως προκαταβολή για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τη χρήση 2021, και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το πακέτο της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, για χρέη άνω των 90 ημερών, από την Pimco.

Επόμενος στόχος, μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η επιτυχής έκβαση του αιτήματος του υπουργείου Ενέργειας για την αποζημίωση στρατηγικής εφεδρείας που αφορά τη λειτουργία των λινγιτικών μνάδων σε αναγκών (strategic reserve capacity). Είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε κράτη-μέλη με ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, όπως η Γερμανία. Αν πετύχει το μηχανισμό ανάκτησης κόστους για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν τα λιγνιτικά εργοστάσια λειτουργώντας ως «εφεδρεία έκτακτων αναγκών», όπως στη Γερμανία, θα ενισχύσει τη ρευστότητά της περαιτέρω από το 2021 και μέχρι το 2023 που θα λειτουργεί τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Επενδύσεις

Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας τα επόμενα 3 χρόνια φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ, με το 34% να αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και ένα 3% να αφορά άλλους τομείς.

Ειδικότερα, προγραμματίζει 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα, ενώ μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα δημιουργήσει 1000 νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εντάξει πάνω του οπτικές ίνες. Σε επόμενη φάση με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν από το ενεργειακό δίκτυο και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές εντάσσεται και η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από τον όμιλο ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία, μία επένδυση 133 εκατ. ευρώ και στη Μεγαλόπολη ισχύος 0,5 GW.

Επίσης μέσα στο 2021 θα ξεκινήσει να υλοποιείται και η συμφωνία με την RWE για ανάπτυξη από κοινού έργων ΑΠΕ με σκοπό την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος (JVCo). Τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Η εταιρεία ανασχεδιάζει τα κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών, αυξάνοντας διαρκώς τη χρήση του ebill και των ηλεκτρονικών πληρωμών και παρέχοντας δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη. Μέσα, δε, στο έτος αναμένονται τα δύο πρώτα consept stores που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή προφίλ στη σχέση με τον καταναλωτή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ