Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Apollo CO₂ - ΔΕΣΦΑ: Σεπτέμβριο η ένταξη στο Ταμείο Καινοτομίας – Σε λειτουργία το 2030

Στην τελική ευθεία για την ένταξή του στο Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το εμβληματικό έργο Apollo CO₂ του ΔΕΣΦΑ, με τον Διαχειριστή να έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα στον τρέχοντα κύκλο, εν αναμονή θετικής απάντησης το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το πρώτο έργο δέσμευσης και μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα (CCS) τέτοιας κλίμακας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κορμό για την απανθρακοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας.

Πρόοδος ωρίμανσης και χρονοδιάγραμμα

Στο μεταξύ, η ωρίμανση του project προχωράει με την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών μελετών και την υπό εξέλιξη περιβαλλοντική αδειοδότηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο μισό του 2026. Η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του 2026 και να τεθεί σε λειτουργία το 2030. Το έργο περιλαμβάνει τη δέσμευση CO₂ από βιομηχανίες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τη μεταφορά του μέσω αγωγών, την υγροποίησή του στη Ρεβυθούσα και, στη συνέχεια, τη θαλάσσια μεταφορά του για μόνιμη αποθήκευση σε υπόγειες γεωλογικές δομές, είτε στον Πρίνο είτε σε άλλες αποθήκες στην Ευρώπη, όπως το λιμάνι της Ραβέννας στην Ιταλία.

Ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά

Όπως επισημαίνουν πηγές του ΔΕΣΦΑ, το ενδιαφέρον από την αγορά είναι ισχυρό – τόσο από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Αττική, όσο και από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που βλέπουν στο Apollo CO₂ τη μοναδική ρεαλιστική λύση για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ στους «hard-to-abate» τομείς. Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα από τους emitters σε ειδική μονάδα υγροποίησης στη Ρεβυθούσα, προκειμένου αυτό στη συνέχεια να φορτώνεται σε πλοία με προορισμό την υπό ανάπτυξη αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα που σχεδιάζεται από την Energean στον Πρίνο, αλλά και ενδεχομένως άλλες αποθήκες σε άλλες χώρες, με πρώτη στη λίστα να βρίσκεται το λιμάνι της Ραβέννας στην Ιταλία.

Δίκτυο μεταφοράς και ρόλος Ρεβυθούσας

Η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κεντρικού αγωγού CO₂, που σε πρώτη φάση θα συλλέγει ρύπους από την Αττική, ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί στη Βοιωτία. Το δίκτυο θα μεταφέρει CO₂ σε αέρια μορφή στη Ρεβυθούσα, όπου προβλέπεται η κατασκευή μονάδας υγροποίησης δυναμικότητας 30.000 τόνων. Από εκεί, το υγροποιημένο CO₂ θα φορτώνεται σε ειδικά πλοία για τη μεταφορά του προς αποθήκευση. Η υποδομή της Ρεβυθούσας διαθέτει ήδη τα χαρακτηριστικά για να υποδεχτεί μεγάλα τάνκερ, καθιστώντας την πύλη εξαγωγής CO₂ και για πιο απομακρυσμένες αποθήκες εκτός Ελλάδας.

Στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και την ΕΕ

Η ωρίμανση του έργου προχωρά με την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών μελετών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η περιβαλλοντική αδειοδότηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2026. Η επενδυτική απόφαση έχει προσδιοριστεί για τα τέλη του 2026, με την κατασκευή να εκτείνεται από το 2027 έως το 2029, ώστε το έργο να είναι έτοιμο για λειτουργία το 2030. Το Apollo CO₂ έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ και αναγνωρίζεται ως κρίσιμος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα CCS. Παράλληλα, δημιουργεί εγχώρια αλυσίδα αξίας γύρω από την τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθιστώντας την Ελλάδα κεντρικό παίκτη στη Μεσόγειο στον νέο, αναδυόμενο χάρτη απανθρακοποίησης.

Με το βλέμμα στραμμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα, το Apollo CO₂ θέτει τις βάσεις για μια νέα βιομηχανική εποχή, όπου η ελληνική παραγωγή θα παραμείνει ανταγωνιστική χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ