Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Στάσσης: Το όραμα της νέας ΔΕΗ στη Γ.Σ. των μετόχων - Στόχος κέρδη 800 εκατ. ευρώ το 2027

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης

Την πορεία μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό και τεχνολογικό όμιλο με περιφερειακή εμβέλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανέλυσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Στάσσης, κατά την ομιλία του στη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στα βασικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2024 και εστίασε στις στρατηγικές κατευθύνσεις του Ομίλου, κάνοντας λόγο για μια επιχείρηση που έχει υλοποιήσει σημαντικά βήματα μετασχηματισμού με έμφαση στην πράσινη ενέργεια, την ευέλικτη παραγωγή, την ενίσχυση των υποδομών και την είσοδο σε νέες αγορές.

Χρονιά ορόσημο το 2024

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι ο Όμιλος επιτυγχάνει τους στόχους του, καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα σε τομείς όπως η ικανοποίηση πελατών, η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η γεωγραφική επέκταση. Το 2024 μάλιστα αποτέλεσε μια χρονιά - ορόσημο, καθώς η εταιρεία ενίσχυσε την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ κατά 1,6 GW μέσω της οργανικής ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου αλλά και σημαντικών προσθηκών όπως η εξαγορά του ομίλου Evryo στη Ρουμανία αλλά και της επέκτασης των δραστηριοτήτων της σε Ιταλία και Βουλγαρία - ενώ σχεδιάζεται είσοδος και στην αγορά της Κροατίας. 

Παράλληλα η ΔΕΗ επέστρεψε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με επιτυχία, εκδίδοντας ομολογίες ύψους 600 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, με τον κ. Στάσση να τονίζει ότι η αυξημένη ζήτηση για το ομόλογο αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την πιστοληπτική φερεγγυότητα της επιχείρησης.

Επενδυτικό πλάνο 10 δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του στρατηγικού σχεδίου 2025–2027, η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 10 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ, δίκτυα, ευέλικτες μονάδες παραγωγής και νέες τεχνολογικές υπηρεσίες. «Στο σημείο αυτό να θυμίσω πως το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνει επενδύσεις περίπου 10 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, δίκτυα, ευέλικτη παραγωγή και νέες λύσεις για τους πελάτες στην Ελλάδα και ευρύτερα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που μαζί με την πλήρη απολιγνιτοποίηση - η οποία θα επιτευχθεί το 2026 - θα συμβάλουν στην αύξηση του EBITDA του Ομίλου στα 2,7 δισ. ευρώ το 2027», τόνισε ο κ. Στάσσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο υπό σχεδίαση mega data center ισχύος 300 MW στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο – όπως τόνισε ο κ. Στάσσης – θα λειτουργεί με ενέργεια πίσω από το μετρητή (behind-the-meter) (χωρίς δηλαδή να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης), θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Η επένδυση αυτή δεν περιλαμβάνεται στο υφιστάμενο πλάνο αλλά, εφόσον υλοποιηθεί, θα αναβαθμίσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική του αξιολόγηση.

Σε επίπεδο ESG, ο Όμιλος πέτυχε νέες αναβαθμίσεις από φορείς όπως CDP, Standard & Poor’s και ISS, ενώ επικυρώθηκαν οι στόχοι του για μηδενικές εκπομπές έως το 2040 από τον οργανισμό SBTi. Παράλληλα, η ΔΕΗ διακρίθηκε στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και περιλαμβάνεται στον δείκτη FTSE4Good.

Οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης

Από το 2019, τόνισε ο κ. Στάσσης, η στρατηγική της ΔΕΗ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Ανάπτυξη ΑΠΕ και ευέλικτης παραγωγής, εκσυγχρονισμός και επέκταση δικτύων και πελατοκεντρική προσέγγιση. Σε αυτό το πλαίσιο έως το τέλος του 2024 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ είχε φτάσει τα 5,5 GW, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2025 αυξήθηκε περαιτέρω στα 6,2 GW. Στόχος είναι τα 11,8 GW έως το 2027.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προωθεί την απολιγνιτοποίηση, έχοντας ήδη μειώσει τις άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 35% από το 2021. Ποσοστό υψηλότερο του 50% της παραγωγής εξασφαλίστηκε το 2024 από ευέλικτες μονάδες, που διασφαλίζουν την ισορροπία και αξιοπιστία του συστήματος ενέργειας.

Η διανομή παρουσίασε επίσης ισχυρή ανάπτυξη, με αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης κατά 2,1 δισ. ευρώ το 2024, κυρίως λόγω επενδύσεων στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Ταυτόχρονα, η αξιοπιστία και απόδοση των δικτύων βελτιώθηκε σημαντικά.

Ο πελάτης στο επίκεντρο

Με τον πελάτη, όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, να παραμένει στο επίκεντρο της ΔΕΗ, ο Ομιλος προσφέρει λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως αντλίες θερμότητας και οικιακά φωτοβολταϊκά. Η δε εμπειρία εξυπηρέτησης έχει βελτιωθεί, οδηγώντας σε αυξημένη ικανοποίηση και μείωση της αποχώρησης πελατών, ιδίως σε κατηγορίες υψηλής αξίας.

Η εταιρεία συνεχίζει να εξετάζει όλες τις πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης και κερδοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην ηλεκτροκίνηση κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα με 3.300 δημόσια σημεία φόρτισης, ενώ δραστηριοποιείται δυναμικά και στη Ρουμανία. Στις τηλεπικοινωνίες, έχει επεκτείνει την κάλυψη FTTH σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά ενώ πρόσφατα εισήλθε στην αγορά λιανικής με δελεαστικά πακέτα γρήγορων συνδέσεων ίντερνετ.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε το 2024 κατά 41% στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 365 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 85% κατευθύνθηκε σε ΑΠΕ, ευέλικτη παραγωγή και δίκτυα. 

Μέρισμα 40 λεπτά ανά μετοχή

Η διοίκηση της ΔΕΗ εισηγήθηκε τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2024, αυξημένο κατά 60% σε σχέση με τη χρήση του 2023. Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, είναι το μέρισμα να αγγίξει το 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027

Στόχος κέρδη 800 εκατ. ως το 2027

Κλείνοντας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ΔΕΗ είναι σε θέση να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ σε καθαρά κέρδη έως το 2027, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου. Εξάλλου, όπως τόνισε, η τοποθέτηση της εταιρείας σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως τα data centers και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να προσδώσει πρόσθετη αξία στο επιχειρηματικό της μοντέλο.

«Στον Όμιλο ΔΕΗ, δίνουμε ενέργεια και δημιουργούμε πρόσθετη αξία, για την ελληνική οικονομία, τους μετόχους μας και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών

Σημειώνεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, έως 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, με μέγιστο όριο τις 36.927.000 μετοχές και εύρος τιμής 2,48 ευρώ – 29 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ελεύθερων ταμειακών ροών. Η απόφαση αφορά συνέχιση του προγράμματος που είχε εγκριθεί στις 27/6/2024, το οποίο έως 28/5/2025 είχε οδηγήσει στην απόκτηση 36,5 εκατ. μετοχών (εκ των οποίων 12,7 εκατ. έχουν ήδη ακυρωθεί).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ