Νέα
 • ΓΔ: 891.69 +0.78%
 • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΔΔΗΕ: Το προφίλ των 9 μνηστήρων που διεκδικούν το 49%

ΔΕΔΔΗΕ / Πηγή: eurokinissi
Πηγή: eurokinissi

Σε διεθνή αναμέτρηση μεταξύ ευρωπαϊκών, αμερικανικών και αυστραλιανών επενδυτικών funds εξελίσσεται η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ. Η ανακοίνωση από τη ΔΕΗ χθες για τη short list με τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών εξέπληξε ευχάριστα, αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο.

Διάσημα αμερικάνικα funds όπως τα KKR, BlackRock και Oak Hill, το πολύ ισχυρό αυστραλιανό Macquire και το επίσης αυστραλιανό First Sentier Investors, το γαλλικό Ardian και το Ιταλικό F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure πρόκειται να διεκδικήσουν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, επιδιώκοντας σταθερές αποδόσεις αλλά και προοπτικές ανάπτυξης.

Για τη ΔΕΗ ο συνωστισμός των μνηστήρων δημιουργεί προσδοκία για τη διαμόρφωση του τιμήματος σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποτιμηθεί από την Grant Thornton στα 2,95 δισ. ευρώ και βάσει αυτής η ΔΕΗ αναμένει έσοδα από την πώληση του 49% άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι της β' φάσης

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν έναν ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΗ, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας -σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος-  είναι οι εξής:

 • ARDIAN Infrastructure Funds: Επενδυτικό κεφάλαιο από τη Γαλλία που επενδύει σε βασικές υποδομές, διαχειρίζεται κεφάλαια 103 δισ. ευρώ και από το 2005 έχει πραγματοποιήσει 45 επενδύσεις.
 • BCI –  British Columbia Investment Management Corporation: Διαχειρίζεται κεφάλαια 112 δισ. δολ. για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών και τοποθετείται σε επενδύσεις, σταθερό εισόδημα, υποδομές και ανανεώσιμες πηγές, ακίνητα και υποθήκες.
 • BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C: Ενα από τα fund της BlackRock (η οποία συνολικά διαχειρίζεται κεφάλαια 9 τρισ. δολαρίων) που τοποθετείται σε εναλλακτικές επενδύσεις. Η BlackRock Alternatives Management εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
 • CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.: Η CVC Capital Partners, μια μη εισηγμένη σε χρηματιστήριο εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων για εξαγορές και παροχή πιστώσεων (private equity buyout and credit fund), δημιουργήθηκε το 1981, ως ευρωπαϊκός βραχίονας της Citicorp Venture Capital (CVC), που είχε ιδρυθεί το 1968 ως θυγατρική εταιρεία της Citibank για την παροχή επενδυτικών κεφαλαίων σε νέες επιχειρήσεις. Σήμερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της ξεπερνούν τα 118 δισ. δολάρια και έχει επενδύσει περισσότερα από 160 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις. Στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια έχει κάνει σειρά επενδύσεων σε ιδιωτικές κλινικές (ΥΓΕΙΑ, Μητέρα, Iaso General) και στην Εθνική Ασφαλιστική.
 • F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A: Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανεξάρτητο κεφάλαιο διαχείρισης υποδομών στην Ιταλία, με κεφάλαια υπό διαχείριση περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της F2i καλύπτουν βασικούς τομείς της εθνικής οικονομίας: μεταφορές και logistics, ενεργειακή μετάβαση, δίκτυα διανομής, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υποδομές.
 • First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.: Με έδρα στην Αυστραλία, διαχειρίζεται άνω των 137,55 δισ. ευρώ (στις 30 Ιουνίου 2019) σε περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται για λογαριασμό πελατειακής βάσης που εκτείνεται σε όλη την Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
 • KKR –  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.: Αμερικανικό fund με 252 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, έχει τοποθετηθεί σε 107 εταιρείες που παράγουν έναν τζίρο 238 δισ. δολαρίων. Πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο χάρτη, στην Ελλάδα μέσω της Pillarstone είχε αποκτήσει τα δάνεια της FAMAR.
 • MACQUARIE Group Limited: Αυστραλιανό fund με 556,3 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, έχει αποδοτική λειτουργία εδώ και 51 χρόνια και 16.300 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
 • OHA –  Oak Hill Advisors LLP: Το αμερικάνικο επενδυτικό fund Oak Hill Advisors LLP διαχειρίζεται 49 δισ. δολάρια, διαθέτει 111 λογαριασμούς πελατών και απασχολεί 300 άτομα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ