Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΔΜΗΕ: Μελετάμε εναλλακτική όδευση για την Πελοπόννησο - Επενδύσεις 2,1 δισ. έως το 2025

ΑΔΜΗΕ / Πηγή: Eurokinissi
ΑΔΜΗΕ / Πηγή: Eurokinissi

 

Με πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει μια εναλλακτική όδευση του Δυτικού Διαδρόμου, της διασύνδεσης Πελοποννήσου που έχει μπλοκάρει από τις νομικές αντιδράσεις των 5 καλογριών της Μονής Αγίων Θεοδώρων. Ωστόσο συνολικά τα έργα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και ανέφερε ότι το σύστημα μεταφοράς θα είναι σε θέση να μεταφέρει πάνω από 20 MW το 2030 και το στόχο του 15% της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας -που είναι ευρωπαϊκός στόχος- θα τον έχει πιάσει από το 2025.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για τα επόμενα χρόνια 2021-2025 ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 οι επενδύσεις ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τον εξοπλισμό σημείωσε ότι το 2024 θα έχει ανανεωθεί το σύνολο του εξοπλισμού του ΑΔΜΗΕ και όχι μόνο οι νέες συνδέσεις

Οπως εξήγησε σχετικά με το πρόβλημα στη διασύνδεση Πελοποννήσου, χθες  διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, του ΑΔΜΗΕ ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης  «Μετά από αίτημα του υπουργού Ενέργειας μελετάμε το ενδεχόμενο μιας  εναλλακτικής όδευσης που δεν θα περνάει μπροστά από το Μοναστήρι. Εξετάζουμε να προσθέσουμε παραπάνω 5-10 πυλώνες σε ένα τμήμα της γραμμής για την οποία όμως θα πρέπει να γίνει από την αρχή η διαδικασία αδειοδότησης». 

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη προτιμότερη θα ήταν μια ενδιάμεση λύση. Δηλαδή προτείνει να επιτραπεί στην εταιρεία  να τοποθετήσει τους δύο πυλώνες -που σήμερα αρνούνται- προσωρινά, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί το σημαντικό για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργο και όταν ολοκληρωθεί η χρονοβόρα αδειοδότηση και υλοποίηση της εναλλακτικής όδευσης, να ξηλωθούν οι δύο πυλώνες που δεν θέλουν οι καλόγριες.

Κι αυτό γιατί όπως είπε η αδειοδότηση της εναλλακτικής όδευσης μπορεί να χρειαστεί και 1,5 χρόνο, ενώ εκτός από την περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας όδευσης και τις υπόλοιπες άδειες που απαιτούνται θα απαιτηθεί απαλλοτρίωση εκτάσεων.

Η ομαδοποίηση των έργων έφερε τσουνάμι αιτήσεων και ένταση στους επενδυτές

Σχετικά με τα παράπονα των επενδυτών ΑΠΕ που έχουν εκφραστεί για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εγκρίσεων όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, τόνισε ότι η ευθύνη είναι στο θεσμικό πλαίσιο.

Οπως εξήγησε, η ομαδοποίηση μικρών έργων έφερε χιλιάδες αιτήσεις για έγκριση όρων σύνδεσης στις υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ, που αντιστοιχούν σε χιλιάδες διαφορετικούς σταθμούς. «Μέσα σε 4 μήνες έχουμε δεχθεί 4.000 αιτήσεις για 3 GW όσα δηλαδή είχε δεχθεί ο ΔΕΔΔΗΕ σε 20 χρόνια».

Τόνισε ότι μελετώνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις.

«Η αξιολόγηση των επενδυτών δεν είναι ρόλος του ΑΔΜΗΕ. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι με  αυστηρή σειρά προτεραιότητας, να εξετάζουμε τις αιτήσεις. Το θέμα όμως είναι πώς όλοι οι φορείς μαζί θα αντιμετωπίσουν την εύλογη ανάγκη των επενδυτών να έχουν γρήγορη απάντηση και από την άλλη και την αντικειμενική πραγματικότητα». Οπως είπε, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των επενδυτών, ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει σύστημα ενημέρωσης των επενδυτών για να μπορούν να ενημερώνονται σε ποια φάση βρίσκεται η επεξεργασία της αίτησής τους.

 Το έργο για τη διασύνδεση Σαντορίνης, αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι καθώς προχωρούν οι διαγωνισμοί για τους προμηθευτές. Όπως είπε σύντομα θα ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση προσφορών για τους τρεις συμμετέχοντες, Prysmian, Nexand, Ελληνικά Καλώδια, ενώ ο διαγωνισμός Υποσταθμών έχει παραταθεί για τις 23/4/2021.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ