Στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών που προκήρυξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 2104/30.04.2025) για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε τέσσερις υπεράκτιες περιοχές, συμμετείχαν από κοινού η HELLENiQ ENERGY Holdings και η Chevron. Η προσφορά κατατέθηκε σήμερα, σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ορίζει η σχετική πρόσκληση.
Επέκταση της δραστηριότητας για την HELLENiQ Energy
Η ελληνική εταιρεία, που ήδη έχει παρουσία στον τομέα της έρευνας και παραγωγής, επιδιώκει με τη συμμετοχή της στη διαδικασία να ενισχύσει και να συμπληρώσει τις περιοχές δραστηριότητάς της. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της HELLENiQ Energy να διατηρεί ενεργό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα και να αξιοποιεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Η πρώτη κίνηση της Chevron στην Ελλάδα
Για την αμερικανική ενεργειακή πολυεθνική Chevron, η συγκεκριμένη συμμετοχή αποτελεί την πρώτη είσοδο στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων. Η παρουσία ενός διεθνούς ενεργειακού κολοσσού αναμένεται να προσδώσει βαρύτητα στη διαδικασία και να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προοπτικές εκμετάλλευσης των υπεράκτιων περιοχών.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κομβική για τα επόμενα βήματα της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί υψηλού γεωλογικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, η εμπλοκή μεγάλων ενεργειακών ομίλων ενισχύει το επενδυτικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών αποτελούν βασικές προτεραιότητες.