Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απολιγνιτοποίηση στην πράξη: Αποσύρονται δύο μονάδες, έρχεται αγωγός αερίου

Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη / Πηγή: Eurokinissi

H επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση είναι στο επίκεντρο του 10ετούς προγράμματος του ΔΕΣΦΑ που ενέκρινε χθες η ΡΑΕ επί της αρχής, βάζοντας τα θεμέλια για την πρόσβαση στο αέριο την επόμενη μέρα, στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, η απολιγνιτοποίηση προχωρά στην πράξη, καθώς οι επόμενες δύο μονάδες της ΔΕΗ κλείνουν σε λίγες ημέρες, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι το συνεκτικό σχέδιο για την ανάταξη της περιοχής που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση με στόχο «να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης», όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ

Κομβικό ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την απολιγνιτοποίηση κατέχει το έργο κατασκευής αγωγού Υψηλής Πίεσης στη Δυτική Μακεδονία, μία επένδυση προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ.

Η στρατηγική σημασία του αγωγού είναι μεγάλη για την ομαλή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, σύμφωνα με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Το φυσικό αέριο θα είναι προσιτό σε περιοχές που τώρα δεν είναι.

Ο αγωγός, μήκους 122 χλμ., θα ξεκινά από το υφιστάμενο Βαλβιδοστάσιο του ΔΕΣΦΑ στα Τρίκαλα Ημαθίας επιτρέποντας με την ολοκλήρωσή του, την πρόσβαση στο φυσικό αέριο νέων περιοχών, μεταξύ των οποίων η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη και το Αμύνταιο, με τροφοδοσία των σχετικών εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, καθώς και η Βέροια, η Νάουσα και τα Γρεβενά.

Η ΡΑΕ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ως «πολύ σημαντικό για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία» και σημειώνει πως η άμεση ένταξη του στο ΕΣΦΑ κρίνεται απαραίτητη «προκειμένου να ξεκινήσει η αδειοδοτική και τεχνική ανάπτυξη του έργου (ωριμότητα του έργου)», καθώς «θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλη έως τώρα εξάρτηση από τον λιγνίτη».   

Υπενθυμίζεται ότι  από τον Οκτώβριο του 2022, πρόσβαση σε φυσικό αέριο που προέρχεται από τον TAP προβλέπεται να αποκτήσουν αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, οι Μανιάκοι, η Φλώρινα, η Σκύδρα, η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά, μέσω της δημιουργίας 3 νέων σημείων εξόδου στις περιοχές Πορειά, Άσπρος και Περδίκκα Εορδαίας, με την κατασκευή ισάριθμων νέων Μ/Ρ Σταθμών. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μακεδονία, τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να συνδεθεί στο σύστημα ένας νέος Μ/Ρ Σταθμός που θα επιτρέψει την τροφοδοσία της πόλης της Καβάλας, καθώς και κοντινών περιοχών, όπως το Παληό και η Ελευθερούπολη. Ο συνολικός προϋπολογισμός των Μ/Ρ Σταθμών Πορειάς, Άσπρους, Περδίκκας και Καβάλας ξεπερνά τα €9 εκατ.

Η απολιγνιτοποίηση προχωρά: Δεύτερο «κύμα» λιγνιτικών σταθμών εκτός συστήματος

Ταυτόχρονα η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων Καρδιά 3 και 4 της ΔΕΗ, προχωρά και στις 17 Απριλίου αναμένεται να ολοκληρώσουν τις 32.000 ώρες λειτουργίας και να «σβήσουν» μόνιμα. Εξάλλου το «σβήσιμο» των δύο μονάδων εντός του 2021 προβλεπόταν από το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτών που είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2019 και το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Σχετικά με την τηλεθέρμανση, η τοπική δημοτική αρχή  έχει ζητήσει οι σταθμοί να διατηρηθούν σε επιφυλακή μέχρι το τέλος της θερμαντικής περιόδου, ώστε στις λίγες εβδομάδες που απομένουν, να υποστηρίξουν την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης, στην περίπτωση που το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες.

Ακολούθως, για την επόμενη θερμαντική περίοδο, από το φθινόπωρο του 2021,  η λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα γίνεται από δύο ηλεκτρικούς λέβητες συνολικής ισχύος 80MW, με καλώδια υψηλής τάσης, οι οποίοι θα εγκατασταθούν μέχρι το καλοκαίρι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς. Η εγκατάσταση θα γίνει από τη ΔΕΗ, ενώ η ύψους 4 εκατ. ευρώ επένδυση θα καλυφθεί από τον λιγνιτικό πόρο.  

Μετέπειτα, η λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα γίνεται από τον σταθμό «Πτολεμαΐδα 5», που θα αναλάβει την τροφοδοσία του  δικτύου, όταν ολοκληρωθεί η «Πτολεμαΐδα 5» και ενταχθεί στο σύστημα. Με τη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων Καρδιά 3 και 4 της ΔΕΗ, θα αποσυρθεί συνολική ισχύς  540 MW. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι σταθμοί Αμύνταιο 1 και 2, που έσβησαν είχα αντίστοιχη συνολική  ισχύ  546 MW.

Σκρέκας: Προγραμματική σύμβαση με ΔΕΗ για τις αποκαταστάσεις των εκτάσεων

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και της ΔΕΗ ΑΕ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των εκτάσεων που χρειάζονται αποκατάσταση στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης θα κατατεθεί προς ψήφιση, στη Βουλή, τόνισε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ανέφερε επίσης, ότι οι αποκαταστάσεις στις περιοχές των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ θα προχωρήσουν με βάση τις ΑΕΠΟ, τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τις αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν εκπονηθεί τηρώντας, παράλληλα, πλήρως τις σχετικές προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στην αποκατάσταση των εδαφών, "θα συντηρηθεί ένα σημαντικό κομμάτι των θέσεων εργασίας, μέχρι αυτές να αντικατασταθούν από νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας". 

H κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα συνεκτικό σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, ανέφερε ο υπουργός. Όπως είπε, "είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ συνεκτικό οραματικό σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις εν λόγω περιοχές, δηλαδή στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη. Είναι ένα σχέδιο το οποίο τελικά αξιοποιεί περί τα 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2028, όπου εκεί βέβαια στο αρχικό του στάδιο έχουμε και αποκαταστάσεις ορυχείων", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος αναγνώρισε ότι η απολιγνιτοποίηση "θα έχει κάποιες συνέπειες" στην τοπική κοινωνία που ζούσε από την "μονοκαλλιέργεια" της αξιοποίησης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτή η δραστηριότητα είναι αλήθεια ότι στήριξε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στήριξε την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Οι εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο, η ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, δυστυχώς έχουν κάνει αυτές τις δραστηριότητες να υποχωρούν πια και να πρέπει να αντικατασταθούν από νέες δράσεις», είπε ο υπουργός, που όμως σημείωσε: «Είναι μια πρόκληση για μας, αλλά είναι και μια τεράστια ευκαιρία. Είναι μια πρόκληση να αντικαταστήσουμε αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας που ήταν συνδεμένες με την αξιοποίηση του λιγνίτη, με νέες θέσεις εργασίας που θα συνδέονται με άλλες δράσεις, πράσινες δράσεις, άλλες ενέργειες, άλλες δραστηριότητες και άλλες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην εν λόγω περιοχή. Παράλληλα, όμως, είναι και μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο μιας περιοχής. Μπορούμε να αλλάξουμε το τοπικό παραγωγικό μοντέλο και όχι μόνο να αντικαταστήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας που συνδέονται αποκλειστικά με την εξόρυξη του λιγνίτη, αλλά να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες και πιο βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα δώσουν τη δυνατότητα να σταματήσει η ερημοποίηση ουσιαστικά, μεγάλων περιοχών της χώρας, που συνδέονται με αυτόν τον κλάδο», τόνισε ο υπουργός. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ