Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Σκρέκας: Ενισχύσεις 4,5 δισ. για αναβάθμιση κτιρίων- 35.000 νέες θέσεις εργασίας σε ΑΠΕ

Πηγή: Eurokinissi

Ενισχύσεις 4 με 4,5 δισ. ευρώ για προγράμματα ενεργειακής απόδοσης, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων προγραμματίζει το ΥΠΕΝ τα επόμενα χρόνια, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τον «Τομέα Ενέργειας στην Ελλάδα και Κλιματική Κρίση».

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, στόχος είναι να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά. «Ετοιμάζουμε θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση, γιατί χωρίς αποθήκευση δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ». Ο ίδιος επανάφερε το θέμα των «πράσινων» διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για τους ενεργοβόρους καταναλωτές.

Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, σημείωσε την επιτυχία του προγράμματος παροχής κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Οπως είπε, το 2021 το 10% των νέων ταξινομήσεων αφορούσε σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα δημιουργήσουν 35.000 νέες θέσεις εργασίας

H προγραμματισμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ θα συνεισφέρει στη δημιουργία επιπλέον 35.000 θέσεων εργασίας, τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της «διαΝΕΟσις».

Οι θέσεις αυτές θα δημιουργηθούν σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, από τις κατασκευές μέχρι την οικονομική διαχείριση και τις υπηρεσίες. Οπως τόνισε η Α. Σδούκου, με βάση το ΕΣΕΚ δρομολογούνται επενδύσεις 44 δισ. ευρώ έως το 2030, συμβάλλοντας στην αύξηση κατά 2,6 δισ. ευρώ του ΑΕΠ.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο νέος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον, στο υφιστάμενο δυναμικό των 7 GW των ΑΠΕ, να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 9 GW. «Πυξίδα μας είναι το Ευρωπαϊκό Green Deal», τόνισε και πρόσθεσε ότι η μετάβαση δεν περιορίζεται στην αλλαγή καυσίμου, αλλά εκτείνεται στον τρόπο παραγωγής, καθώς και στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια.

Οι στόχοι για τους ρύπους

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της «διαΝΕΟσις», ο Γενικός  Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, απαιτούνται πολιτική βούληση, κοινωνική συναίνεση και εξηλεκτρισμός.

Επίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης, υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις θέλουν τις τιμές του CO2 το 2030 να ανεβαίνουν στα 100 ευρώ τον τόνο, κι ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες οι τιμές έχουν ήδη φτάσει τα 40 ευρώ.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι την περίοδο 2015 -2019 η ΔΕΗ δαπάνησε 1 δισ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, ποσό το οποίο θα μπορούσε να επενδυθεί στην «πράσινη» ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εκλύει κάθε χρόνο σχεδόν 100 μεγατόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. Οπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, μέχρι το 2050 θα πρέπει να έχει πάει στο «0». Είναι ένας δύσκολος, περίπλοκος στόχος. Πάνω από το 1/3 των εκλύσεων αυτών σχετίζεται με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεγάλες και σημαντικές αλλαγές σε αυτό τον τομέα θα είναι απαραίτητες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ