Νέα
  • ΓΔ: 877.99 +0.19%
  • Τζίρος: 39,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Target model: Οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά ενέργειας

Φωτοβολταϊκό πάρκο
Φωτοβολταϊκό πάρκο / Πηγή: Eurokinissi

H είσοδος των traders στην Ενδοημερήσια Αγορά και των ΑΠΕ στην Aγορά Εξισορρόπησης, είναι δύο από τις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς με το target model, με βασικό στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται κι άλλες αλλαγές, με σκοπό να μειωθούν οι στρεβλώσεις και μεσοπρόθεσμα να επιτευχθεί ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Ταυτόχρονα, γίνεται η προετοιμασία των επομένων βημάτων ευρωπαϊκής «ενοποίησης» των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών και στις 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το coupling της ελληνικής και της ιταλικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Α. Δαγούμας, σημείωσε σε πρόσφατη ενημέρωση, ότι η Αρχή συνεργάζεται πολύ στενά με τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να καταρτισθεί ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών. Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει αναθέσει στην Grant Thornton Hellas την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας πρέπει να παρουσιαστούν στο τέλος Μαΐου.

Σε τρία βήματα η λειτουργία της αγοράς

Μεταξύ άλλων, στόχος των επερχόμενων αλλαγών είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σενάριο, μονάδες παραγωγής να μπορούν να εκμεταλλευτούν τους περιορισμούς του Συστήματος, επειδή π.χ. το τοπικό δίκτυο είναι κορεσμένο, ώστε να υποβάλλουν υψηλές προσφορές για υπηρεσίες καθοδικής ή ανοδικής ενέργειας εξισορρόπησης.

Άλλος ένας στόχος είναι να διαχωριστούν οι εφεδρείες και να γίνεται ξεχωριστή δημοπρασία για την ενέργεια Εξισορρόπησης, πριν από την αγορά Επόμενης Ημέρας. Έτσι η λειτουργία της αγοράς θα γίνεται σε τρία βήματα, αντί των σημερινών δύο:

  • πρώτα θα γίνεται η δημοπρασία για την παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης,
  • στη συνέχεια οι τυχόν ανακατανομές φόρτισης των μονάδων,
  • και στο τέλος η ενεργοποίηση των εντολών.

Σημαντική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς Εξισορρόπησης και της ενδοημερήσιας και γι' αυτό προγραμματίζεται η συμμετοχή και άλλων «παικτών». Έτσι, σχεδιάζεται η παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης και από ΦοΣΕ ΑΠΕ από άλλους παρόχους και μονάδες αποθήκευσης.

Αιολικά και φωτοβολταϊκά στην αγορά εξισορρόπησης

Την επόμενη ημέρα θα συμμετέχουν στην αγορά Εξισορρόπησης τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα (με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως οι σταθμοί βιοαερίου, συνάπτουν συμβάσεις ΣΕΣΤ), εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις τιμές των υπηρεσιών για καθοδική ενέργεια. Η αποκλιμάκωση των τιμών θα ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα «μπαίνουν» στο σύστημα νέες μονάδες ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, για την ενίσχυση της ρευστότητας της Ενδοημερήσιας αγοράς, προβλέπεται η «είσοδος» των traders, κάτι που το έχουν ζητήσει επανειλημμένα και γίνεται και στις αγορές του εξωτερικού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ