Νέα
  • ΓΔ: 823.09 +2.30%
  • Τζίρος: 50,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΛΠΕ: Αλλαγές σε 5 άξονες - Νέα ταυτότητα με στόχο την ενεργειακή μετάβαση

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Τις προτεραιότητες του ενεργειακού και εταιρικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ προσδιόρισε σήμερα σε ενημέρωση Τύπου, ο πρόεδρος Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης. Το στρατηγικό σχέδιο με την ονομασία «Vision 2020-2025», όπως είπαν, αφορά επενδύσεις 4 δισ. για τα επόμενα πέντε χρόνια και σκιαγράφησαν τους βασικούς άξονες που θα κινηθεί.

Οι επενδύσεις 4 δισ. ευρώ αφορούν κατά 50% τις καθαρές μορφές ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών CO2, την ηλεκτροκίνηση την παραγωγή υδρογόνου και κατά 50% τις  παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και παραγωγή καθαρότερων υγρών καυσίμων και για την εκμετάλλευση παραχωρήσεων.

Οι πέντε πυλώνες του “Vision 2020-2025” είναι:

1. Μείωση ρύπων CO2 και καύσιμα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, η εισηγμένη έχει δεσμευθεί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 30% έως το 2030 και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα υγρά καύσιμα δεν θα εξαφανιστούν, φυσικά, στην επόμενη δεκαετία, παρά τη στροφή προς τις καθαρές ΑΠΕ και ως εκ τούτου η εταιρεία δίνει έμφαση σε ένα πρόγραμμα «πράσινου» εκσυγχρονισμού και ισχυροποίησης στον «παραδοσιακό» τομέα των καυσίμων. Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά στην εισαγωγή μονάδων παραγωγής υδρογόνου και βιοκαυσίμων αλλά και σε τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών CO2.

Σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σιάμισης σημείωσε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση, ενώ στις επενδύσεις που προγραμματίζονται μέχρι το 2025 έχουν προγραμματιστεί και επενδύσεις στις παραχωρήσεις.

2. Ανάπτυξη ΑΠΕ - Ενεργειακή μετάβαση

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ευρύτερη ενεργειακή μετάβαση που περιλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες και προβλέπει τη συνέχιση και διεύρυνση της δραστηριότητας του ομίλου στην ανάπτυξη συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ηδη διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα 1,2 με 1,3 GW, πολλά εκ των οποίων θα μπούν στη διαδικασία ωρίμανσης για υλοποίηση, ενώ θα υπάρξουν και κινήσεις όπως η εξαγορά του μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου 200 μεγαβάτ στη Δυτική μακεδονία. Η εταιρία ετοιμάζει και επενδύσεις στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης

3. Εταιρική δομή

Η διοίκηση της εταιρείας επεξεργάζεται την αλλαγή της δομής του ομίλου με θυγατρικές εταιρείες ανά τομέα, ώστε να υπάρχει καλύτερη διοίκηση και οργάνωση και να διευκολύνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (διαφορετικοί κίνδυνοι, αποτιμήσεις και δανειοδοτικές βαθμίδες ανά τομέα). Στόχος είναι να μπορεί να επωφεληθεί ο τομέας των καθαρών μορφών ενέργειας από τις υψηλές αποτιμήσεις και τα χαμηλά επιτόκια χωρίς να επηρεάζεται από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του τομέα πετρελαίου.

«Οταν επιδιώκουμε project finance έργου ΑΠΕ πάντα σκοντάφτουμε στη δραστηριότητα μας στη διύλιση», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος. Ωστόσο τόνισε ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός δεν σχετίζεται με το ιδιοκτησιακό, και «δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή έδρας μιας πιθανής εταιρείας holding». Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει αρνητική αλλαγή παρά μόνο θετικές που θα βελτιώσουν και θα ισχυροποιήσουν τις εργασιακές προοπτικές τους, όπως ανέφερε ο ίδιος.

4. Εταιρική διακυβέρνηση

Η εισηγμένη μετά τις αποφάσεις του ΔΣ τη Μεγάλη Πέμπτη προωθεί αλλαγές στο καταστατικού προκειμένου να εναρμονιστεί στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης με το νόμο 4420 με τον οποίο οι εισηγμένες πρέπει να προσαρμοστούν (μέχρι 17 Ιουλίου). Η διοίκηση προτίμησε, αντί μιας τυπικής προσαρμογής, να εισηγηθεί μια επί της ουσίας μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του διοικητικού μοντέλου.

«Αφήνουμε τη γραφειοκρατία που είχε χτισθεί διαχρονικά», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης. «Χρειάζεται να είμαστε πιο γρήγοροι στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων». Με βάση όσα προβλέπονται στο νέο νόμο, κανένας μέτοχος (ούτε φυσικά το δημόσιο που κατέχει το 35%) δεν μπορεί να διορίζει πάνω από τα 2/5 των μελών του Δ.Σ. Η πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση είναι να εκλέγονται όλα τα μέλη από τη Γ.Σ.

Οι αλλαγές στο καταστατικό και η μείωση των μελών του ΔΣ από 13 σε 11, όπως και άλλες μεταβολές εσωτερικές αποσκοπούν στην εκπλήρωση των κριτηρίων ESG, είπε ο κ. Σιάμισιης αλλά και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου οργανισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο η ανακοίνωση των προτάσεων του ΔΣ προς τη Γενική Συνέλευση, ήδη έχει προκαλέσει τις θετικές γνώμες διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

5. Εικόνα του ομίλου

Εξετάζεται νέα εταιρική ταυτότητα και αλλαγή στο branding ΕΛ.ΠΕ. δηλαδή την ονομασία του ομίλου ενόψει του ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου. Σε μια εποχή που η χρηματοδοτήσεις τα fund και οι τράπεζες αναζητούν επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση είναι σημαντικό ο όμιλος ΕΛΠΕ να έχει μια ανάλογη ταυτότητα που να μην αφορά μόνο το πετρέλαιο. «Οταν βγαίνουμε στις διεθνείς αγορές θέλουμε να μας βλέπουν ως κάτι περισσότερο από το πετρέλαιο», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ