Νέα
  • ΓΔ: 898.66 +0.49%
  • Τζίρος: 24,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φόρουμ Δελφών - Στουρνάρας: 700 δισ. ευρώ το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα

«Στα 700 δισ. ευρώ θα φθάσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα έως το  2100» δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως εξήγησε, αυτό το κόστος έχει υπολογιστεί σε σταθερές τιμές με βάση τη σχετική Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και το αρνητικό σενάριο μη ανάληψης πρωτοβουλιών, με καταστροφικές συνέπειες.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ενώ έκανε λόγο για έως τώρα αποτυχία της αγοράς στην αντιμετώπισή του, καθώς οι αγορές δεν «βλέπουν» τόσο μπροστά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε, δε, ότι πρόκειται να αποτελέσει, σε περίπτωση μη δράσης, τη «μητέρα όλων των αποτυχιών της αγοράς».

«Οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου έχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο για το πρασίνισμα της οικονομίας», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη παροχής κινήτρων και αντικινήτρων για ώθηση σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ταυτόχρονη αποθάρρυνση δραστηριοτήτων και μορφών ενέργειας που προκαλούν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι «οι αλλαγές στο κλίμα αλλάζουν τις τιμές και οι συναρτήσεις αντίδρασής μας, πλέον, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη αυτήν την κλιματική αλλαγή».

Όπως είπε, πλέον, αγοράζουμε στοιχεία ενεργητικού με προϋποθέσεις ταξονομίας, με βάση την πράσινη ανάπτυξη ενώ με την εποπτεία των τραπεζών μπορούμε να επηρεάσουμε την κίνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά τις εθνικές κυβερνήσεις, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν τη μάχη έχουν τον πρώτο λόγο και καλούνται να κινηθούν με χρήση φόρων, επιδοτήσεων και κυρίως επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως το μέγιστο ποσό των 750 δισ. του NextGenerationEU πρόκειται να διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

O κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα στοιχεία ενεργητικού του κόσμου ανήκουν στις λεγόμενες «καφέ» εταιρείες και τόνισε την ανάγκη μίας περιόδου προσαρμογής και παροχής κινήτρων για την αποφυγή της πτώχευσης των εν λόγω εταιρειών.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ