Νέα
  • ΓΔ: 911.49 -0.36%
  • Τζίρος: 16,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σκρέκας: Επενδύσεις σε 4 πυλώνες φέρνει η ενεργειακή μετάβαση

Κώστας Σκρέκας
O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Eurokinissi

«Καταλύτης ανάπτυξης για τη χώρα αποτελεί η ενεργειακή μετάβαση», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο 10ο Greek Investment Forum. Απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές, είπε ότι «τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα, γιατί παρέχει ορατότητα, σταθερό περιβάλλον και θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις. Φέρτε τεχνογνωσία και κεφάλαια και εμείς θα βάλουμε την αξιοπιστία και τη σταθερότητα για να διασφαλίσουμε τις επενδύσεις σας».

Όπως είπε, στην Ελλάδα ενεργοποιούνται επενδύσεις σε 4 πυλώνες: Στο ενεργειακό σύστημα, στις ανακαινίσεις κατοικιών, δημόσιων κτιρίων και επιχειρήσεων και στην περιβαλλοντική προστασία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε, θα χρηματοδοτήσει με 5 δισ. ευρώ 21 δράσεις, ενώ αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 11 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια. Ειδικά στις ΑΠΕ, που σήμερα συμμετέχουν με 34% στις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα, η προοπτική να ξεπεράσουν το 65% των καταναλωτικών αναγκών το 2030 θα κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ.

Πράσινη καινοτομία στην Αστυπάλαια

Η διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας στην Αστυπάλαια θα φτάσει το 80% στο τελικό στάδιο, σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι το νησί αυτό είναι μόνο η αρχή: «Στο υπουργείο έχουμε ειδική επιτροπή που έχει αφιερώσει προϋπολογισμό 1 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, κατά το πρότυπο της Αστυπάλαιας, κάτι που ενισχύει και τουριστικά τα νησιά, αφού οι τουρίστες σήμερα είναι ευαισθητοποιημένοι στην προστασία του περιβάλλοντος».

Τόνισε, δε, ότι η Αστυπάλαια αποτελεί παράδειγμα παγκοσμίως στην πράσινη καινοτομία και μπορεί να γίνει το πρώτο μέρος στον κόσμο στο οποίο η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς εκπομπές αερίων. «Οι επενδυτές συνεργάζονται αποτελεσματικά με τις τοπικές Αρχές για να αυτονομηθεί ενεργειακά το νησί και να προωθηθεί η έξυπνη μετακίνηση», πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο το νομοσχέδιο για απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ

Νωρίτερα, μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, ο κ. Σκρέκας είχε αναφερθεί στις δράσεις και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για την ενεργειακή μετάβαση.

Υπενθύμισε ότι μέχρι το 2030 θα πραγματοποιηθούν 44 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση, από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα αφορούν τις ΑΠΕ. Όπως είπε, στο τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ στα τέλη Αυγούστου θα είναι έτοιμες οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ και για τα offshore αιολικά πάρκα.

Επίσης αναφέρθηκε στις στοχευμένες παρεμβάσεις του υπουργείου για την αναβάθμιση των κτιρίων, για τις οποίες συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μόχλευση που θα δημιουργήσουν, ώστε να έχουν αναβαθμιστεί 600.000 κτίρια μέχρι το 2030.

Η ΔΕΗ ανοίγει τον δρόμο

Η ΔΕΗ έχει μετασχηματιστεί ολοκληρωτικά σε μια πράσινη επιχείρηση, σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Επιχείρηση επιστρέφει και ανοίγει δρόμο στον κλάδο, με τη στρατηγική της να προχωρήσει δυναμικά την απολιγνιτοποίηση και να αναπτυχθεί στις ΑΠΕ.

Σημείωσε ότι από το 2023 θα κλείσει όλα τα λιγνιτικά της εργοστάσια, εκτός από ένα που θα λειτουργήσει έως το 2025, για να μετατραπεί τότε σε μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Έτσι η ΔΕΗ θα μειώσει και το κόστος της, αφού θα πετύχει μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40% μέχρι το 2022 και 75% μέχρι το 2024 σε σχέση με το 1990, ενώ, όπως είπε, έχει και μια συνεπή στρατηγική ESG.

Όσον αφορά την ανάπτυξή της στις ΑΠΕ, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,5 GW το 2024 και 20% μερίδιο στον κλάδο, ενώ το χαρτοφυλάκιο των αδειών της φτάνει τα 7 GW.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ