Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σιάμισιης: Επενδύσεις 4 δισ. για μείωση 50% των εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030

Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια
Ομιλος Ελληνικά Πετρέλαια / Πηγή: Intime

Ο δομικός μετασχηματισμός του ομίλου ΕΛΠΕ αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με όσα είπε στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ανδρέας Σιάμισιης, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η εταιρεία με το αυξανόμενο κόστος των ρύπων.

Οι προτεραιότητες των ΕΛΠΕ

Η ολοκλήρωση των αλλαγών της εταιρικής διακυβέρνησης, η δρομολόγηση του πλάνου μετασχηματισμού Vision 2025, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ανάπτυξη ενός νέου πυλώνα δραστηριότητας της νέας ενέργειας, αποτελούν τις προτεραιότητες του ομίλου.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης σχετικά με το Vision 2025 σημείωσε ότι προβλέπονται επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση κατά 50% των εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030 και την είσοδο της εισηγμένης σε καινούργιες δραστηριότητες τομέων της νέας ενέργειας. Η μείωση του αποτυπώματος αποτελεί μονόδρομο με δεδομένη την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που επιβαρύνει τα ΕΛΠΕ και τις άλλες συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με την ανάπτυξη σε ΑΠΕ, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και στο εμβληματικό έργο των ΕΛΠΕ που είναι η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα ηλεκτριστεί στο τέλος του 2021 ώστε να λειτουργεί από το 2022.

Το δύσκολο α' τρίμηνο

Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο σημείωσε ότι ήταν πολύ δύσκολο από πλευράς αποτελεσμάτων, ωστόσο υπάρχει η θετική εξέλιξη της ανάκαμψης της τιμής του αργού που έχει ανακάμψει στα επίπεδα του τέλους του 2019, αν και τα περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά.

Ο πρόεδρος του ομίλου των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, έθεσε ως στόχο την εδραίωση της ηγετικής θέσης που έχει η εταιρεία στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και την καθοδήγηση των αλλαγών που συντελούνται στο πλαίσιο της πράσινης και ενεργειακής μετάβασης: «Τα ΕΛΠΕ μετασχηματίζονται έχοντας ως σηματωρό το VISION 2025 με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, συνολικού ποσού 30,5 εκατ. ευρώ, η ΓΣ ενέκρινε ως ημερομηνία αποκοπής τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων την Τρίτη 6 Ιουλίου και ημερομηνία έναρξης καταβολής τη Δευτέρα 12 Ιουλίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ