Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανοίγει τα χαρτιά της η Κομισιόν για το κόστος του νέου Green Deal σε βιομηχανία - νοικοκυριά

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Πηγή: AP

Η ώρα της αλήθειας έρχεται για το πόσο θα κοστίσει το νέο Green Deal σε βιομηχανία και νοικοκυριά, καθώς η Ευρώπη ανακοινώνει σήμερα τους νέους στόχους για εκπομπές ρύπων και τις προτάσεις της για την προσαρμογή στο νέο κλιματικό στόχο.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κομισιόν το πακέτο Fit for 55, το οποίο θα εμπεριέχει 12 προτάσεις για το πώς θα πρέπει το σύνολο των οικονομικών τομέων να προσαρμοστεί στο νέο κλιματικό στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 που θα γίνει επίσημη ευρωπαϊκή νομοθεσία στις 29 Ιουλίου.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα περιλαμβάνουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS), τις οδηγίες ΑΠΕ και ενεργειακής απόδοσης, τη φορολογία και το μηχανισμό συνοριακών δασμών αλλά και ενδεχομένως επέκταση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης κτιρίων.

Αναμένεται να περιοριστούν τα όρια στον τομέα του ηλεκτρισμού και της βιομηχανίας, και να επεκταθεί το σύστημα δικαιωμάτων ρύπων στη ναυτιλία και την αεροπορία. Επίσης, θα υπάρχουν προτάσεις για την προώθηση της βιώσιμης αεροπορίας και ναυτιλίας, καθώς και των σχετικών υποδομών. Στόχος είναι η χρήση ηλεκτρισμού, πράσινου υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων.

Χρυσώνει το χάπι για τα ευάλωτα νοικοκυριά: Νέο κονδύλι για «Εξοικονομώ»;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει σήμερα και τη σύσταση ενός νέου κοινωνικού ταμείου για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην περίπτωση που το σχέδιό της να διευρύνει την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης κτιρίων οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών καυσίμων.

Σημειώνεται ότι ήδη η πρόταση για τη δημιουργία αγοράς εκπομπών άνθρακα για τη μεταφορά και τη θέρμανση κτιρίων έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένες κράτη-μέλη που φοβούνται κοινωνικές αντιδράσεις από την αύξηση που θα φέρει στους λογαριασμούς οικιακής θέρμανσης και στο κόστος των καυσίμων.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει το 20% των αναμενόμενων εσόδων από τη νέα αγορά άνθρακα σε ένα ταμείο για τη στήριξη ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών.

Ωστόσο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ταμείο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια που να δείχνουν ότι θα διοχετεύσουν τα κονδύλια αυτά σε μέτρα για την ανακαίνιση κτιρίων και την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης μηδενικού άνθρακα για τη μείωση των λογαριασμών οικιακής θέρμανσης ή την διεύρυνση της χρήσης μεταφορών χαμηλών εκπομπών.

Αφού ανακοινωθούν σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν, και γίνουν νόμος στις 29 Ιουλίου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να τις υιοθετήσουν στις εθνικές τους νομοθεσίες. Αν και ακόμη είναι πρώιμο, μπορεί το νέο ταμείο να δημιουργήσει νέα κονδύλια για την ενίσχυση του «Εξοικονομώ».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ