Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

K. Σκρέκας: Στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά με 3 ενέργειες - Θα αυξηθεί η τιμή στο ρεύμα

Κώστας Σκρέκας / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Στις ενέργειες με τις οποίες το υπουργείο Ενέργειας στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά, αναφέρθηκε χθες, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές λιανικής.

Οπως είπε «αξιοποιούμε 100 εκατομμύρια για αρχή από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευάσουμε περίπου 120 MW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν με σχεδόν μηδενικής αξίας ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο τριάντα χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά. Και αυτό είναι το ξεκίνημα.

Εχουμε δώσει τριάντα εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα για επανασυνδέσεις ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και είχε ακοπεί το ρεύμα. Εμείς ερχόμαστε, λοιπόν και δίνουμε, στηρίζουμε ακριβώς τις επαναηλεκτροδοτήσεις αυτών των νοικοκυριών».

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της ΡΑΕ για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάλεσε όλους τους προμηθευτές και ουσιαστικά συζήτησε μαζί τους για το πώς θα μπορέσουν να έχουν εμπορικές πολιτικές που θα είναι κατανοητές από τους καταναλωτές. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόζονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παραπλανούν τον καταναλωτή, ώστε τελικά μέσα από τον ανταγωνισμό ο καταναλωτής να μπορέσει να επιλέξει το τιμολόγιο και την υπηρεσία που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του.

Εμείς με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να πετύχουμε ώστε να έχουμε καλύτερες τιμές, πιο ανταγωνιστικές τιμές, πιο χαμηλές τιμές για τα νοικοκυριά, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος σε όλο τον ελεύθερο δυτικό κόσμο».

Το ρεύμα αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη

Σχετικά με το φαινόμενο αύξησης των τιμών ρεύματος ο υπουργός σημείωσε ότι παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, όπως είπε γιατί έχουμε μια αύξηση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ένα μεγάλο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής παράγεται από φυσικό αέριο αυξάνοντας το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών δικαιωμάτων ρύπων οι οποίοι ευθύνονται, για την πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που έχει σαν συνέπεια την κλιματική αλλαγή, δηλαδή την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.

Οπως εξήγησε ο κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα να κοστίζει σήμερα 50 με 60 ευρώ, «που σημαίνει ότι για κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα που παράγει η ΔΕΗ, αξιοποιώντας τον λιγνίτη, εκπέμπει στην ατμόσφαιρα από 1,2 έως 1,4 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με 60, 70, 80 ευρώ».

Έτσι αν και το πραγματικό κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είναι περίπου 40 ευρώ τελικά το κόστος της ηλεκτρικής μεγαβατώρας πλησιάζει τα 120 ευρώ ενώ τα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι, μπορεί να φτάσει και τα 90 ευρώ τα δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.

Αυτό σημαίνει, σημείωσε, ότι, όταν η ΔΕΗ πουλάει σήμερα 110 ευρώ σε λιανικές τιμές τη μεγαβατώρα και έχει κόστος 120-130 ευρώ κάτι που κάποια στιγμή θα έχει και αντίκτυπο στις τιμές λιανικής.

Όπως είπε ο υπουργός, η ΔΕΗ μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμόσει στα τιμολόγια λιανικής την αύξηση του κόστους. Όπως είπε «μέχρι τώρα η ΔΕΗ έχει καταφέρει με ειδικά προϊόντα, αλλά και με εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει κατά τη διάρκεια όλης της πανδημίας, να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τις τιμές καταναλωτή, τις τιμές δηλαδή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά.

Αυτό, βέβαια, πρέπει να πω ότι έχει έρθει και με νέα προϊόντα τα οποία εισάγει μέσα από την εμπορική της πολιτική και θα πω ότι υπάρχει σήμερα συγκεκριμένο προϊόν το οποίο παρέχει η Εταιρεία, που κρατάει για δώδεκα μήνες σταθερή την τιμή της

ηλεκτρικής ενέργειας στα σημερινά επίπεδα, χωρίς αυτή να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις είτε στις πρώτες ύλες είτε στις τιμές διοξειδίου του άνθρακα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ