Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Εξοικονομώ κατ' Οίκον»: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις - Επιδότηση και δικαιούχοι

Σε ένα δίμηνο περίπου, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ», αφού τον Οκτώβριο θα ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια θα το μάθουν σε λίγες ημέρες, ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Από τις επόμενες μέρες που αναμένεται η προδημοσίευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) του Οδηγού του νέου «Εξοικονομώ», θα μπορούν όσοι πληρούν τα κριτήρια να ενημερωθούν εγκαίρως και να ξεκινήσουν  τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για την υποβολή αίτησης υπαγωγής.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, δίνοντας χρόνο για την ηλεκτρονική υποβολή φακέλων από όσα νοικοκυριά πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Πώς θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις

Για όσες αιτήσεις δεν θα «προκριθούν» σε πρώτη φάση για χορήγηση επιδότησης, προβλέπεται να δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.

Με το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων καταργείται η χρονική προτεραιότητα, ενώ οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων, θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. 

Προϋπολογισμός 632 εκατ. ευρώ - Ποσοστό επιδότησης

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας με τη μόχλευση συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Χάρις στο νέο, στοχευμένο σχεδιασμό του, επιδίωξη του υπουργείου είναι να αναβαθμισθούν περισσότερες κατοικίες, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση σε σχέση με τα προγενέστερα προγράμματα.

Ετσι, στόχος του νέου «Εξοικονομώ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών (κατά 38% περισσότερα κτίρια συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος), συνολικής επιφάνειας 5.150.000 τ.μ. Οπως εκτιμάται, η μέση επιδότηση θα κινηθεί στο 62%, ενώ θα ξεπερασθεί κατά 108% ο ετήσιος στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.

Μάλιστα, για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός έως 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%.

Επιπλέον, εισάγεται εγγυοδοσία για τον τραπεζικό δανεισμό τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων για τη συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν πρόσθετα κεφάλαια από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος για την ένταξη επιπλέον ωφελούμενων. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ