Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΠΑ Υποδομών: Η επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της από την Italgas

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Εκσυγχρονισμό, επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των δικτύων και προετοιμασία για τη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης σηματοδοτεί για τη ΔΕΠΑ Υποδομών η απόκτησή της από τον ιταλικό κολοσσό της Italgas. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει έναν ισχυρό εταίρο ώστε να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα έτη για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Τα σχέδια της Italgas

Ο ιταλικός κολοσσός που απέκτησε το 100% των ελληνικών δικτύων φυσικού αερίου είναι ηγέτης στη διανομή φυσικού αερίου, πρώτος στην Ιταλία και τρίτος στην Ευρώπη, επενδύει συστηματικά στις υποδομές του και διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της οικονομίας και της κατανάλωσης, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Green Deal. Για την Italgas είναι προτεραιότητα η ψηφιοποίηση του δικτύου της και η προετοιμασία της για να μεταφέρει βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο, η χρήση του οποίου εκτιμάται ότι είναι οικονομικά βιώσιμη από το 2030.

Και η ΔΕΠΑ Υποδομών έχει μπροστά της ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αυξήσει τόσο το δίκτυό της όσο και τα μεγέθη της.

Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προγράμματα ανάπτυξης των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ), μέσα στην επόμενη πενταετία 2021-2025 θα γίνουν επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθούν 2.724 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και θα συνδεθούν 254.791 νέοι καταναλωτές. Η εκτιμώμενη προστιθέμενη κατανάλωση για την επόμενη πενταετία θα είναι άνω των 6 εκατομμυρίων MWh, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της ΡΑΕ για το 2020.

Ως διαχειριστής δικτύου έχει ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έσοδο και απόδοση η οποία είναι αρκετά υψηλή. Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τις τρεις θυγατρικές καθορίστηκε από τη ΡΑΕ σε 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022.

Σκρέκας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Με αφορμή την ανακήρυξη της Italgas SpA ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η βελτιωμένη οικονομική δεσμευτική προσφορά ύψους 733 εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου Italgas SpA για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αντανακλά τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας. Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τους πολίτες. Η Ελλάδα προσελκύει έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη και η ΔΕΠΑ Υποδομών αποκτά έναν εξαιρετικά ισχυρό μέτοχο. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί εξασφάλιση ότι η εταιρεία θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα έτη για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Πρόκειται για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσουν το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της χώρας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Ο Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών σημείωσε στο Τwitter: «Χαίρομαι που η ιδιωτικοποίηση της  ΔΕΠΑ Υποδομών, που ξεκινήσαμε με τον @GerassimosThom1 στο ΥΠΕΝ, σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία: Ενισχύεται από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό στρατηγικό επενδυτή, την Italgas. Η εταιρεία ανεβαίνει κατηγορία! Με αποφασιστικότητα η Ενέργεια εκσυγχρονίζεται!».

Ποια είναι η ΔΕΠΑ Υποδομών

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ περιλαμβάνονται:

  • Το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ - ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ), το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ - ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ) και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου  λοιπής Ελλάδας (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕ - ΔΕΔΑ ΑΕ),
  • Η κυριότητα της ΔΕΠΑ ΑΕ επί των παγίων των δικτύων διανομής.
  • Το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ ΑΕ.
  • ​Τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ ΑΕ αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Ποια είναι η Italgas

Η Italgas δραστηριοποιείται στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, που αποσχίστηκε από την ιταλική Snam. Έχει ως βασικό μέτοχο την CDP Reti SpA (ελέγχεται από το ιταλικό Δημόσιο, ενώ μειοψηφικό ποσοστό έχουν οι Κινέζοι της State Grid που συμμετέχουν και στον ΑΔΜΗΕ). Ο ιταλικός όμιλος διαχειρίζεται σήμερα περισσότερα από 70.000 χιλιόμετρα δικτύων διανομής φυσικού αερίου και εξυπηρετεί 7,5 εκατ. τελικούς καταναλωτές με μερίδιο περίπου 35% στην αγορά. Το 2020 παρουσίασε κύκλο εργασιών 1,44 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 403 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ