Νέα
  • ΓΔ: 877.02 -0.66%
  • Τζίρος: 20,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Πάνω από 10 funds διεκδικούν πακέτα - Κερδίζει πανηγυρικά το στοίχημα της ΑΜΚ

Πηγή: Eurokinissi

Με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ αναμένεται σήμερα στις 16:00 να κλείσει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία όχι μόνο κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ αλλά και ένα νέο επενδυτικό προφίλ.

Χθες, όπως ανέφεραν πηγές με άμεση γνώση της συναλλαγής, καλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο προσφορών, συγκεντρώνοντας 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αναλογία συμμετοχής των ελληνικών εγγραφών.

Το συνολικό ύψος των προσφορών θα γίνει γνωστό σήμερα το απόγευμα, ενώ χθες μέχρι τις 12 το μεσημέρι ήδη οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είχαν εγγραφεί για 3,4 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος της ΑΜΚ της ΔΕΗ οδήγησε χθες την μετοχή της εταιρείας στα 9,40 ευρώ, ενισχυμένη, δηλαδή, κατά 1,35%.

Θα γίνει επιλογή μεταξύ των επενδυτών

Με δεδομένη την εικόνα της πρώτης ημέρας, είναι σαφές ότι η ζήτηση δεν θα ικανοποιηθεί πλήρως και θα υπάρξει επιλογή μεταξύ των ξένων επενδυτών που ζήτησαν μεγαλύτερα πακέτα μετοχών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 10 funds έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στην αύξηση με μεγάλα πακέτα μετοχών.

Ως cornerstone επενδυτής η CVC συμμετέχει με 350 εκατ. ευρώ για το 10% των μετοχών, ενώ το Υπερταμείο θα συμμετάσχει με περίπου 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσει άμεση και έμμεση συμμετοχή της τάξης του 33%.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης, η λήξη της δημόσιας προσφοράς θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, ενώ αύριο, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, θα δημοσιευθεί η ανακοίνωση για την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Η αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς θα βγει στις 10 Νοεμβρίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου.

Νέα εποχή για τη ΔΕΗ

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις 9,3 δισ. μέσα σε 5 χρόνια, για να μετασχηματιστεί σε έναν αποδοτικό ενεργειακό όμιλο, με δραστηριότητα από τις ΑΠΕ μέχρι τις οπτικές ίνες και τις τηλεπικοινωνίες.

Με τη νέα δυναμική που της δίνουν τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου και το νέο επενδυτικό της προφίλ, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η κερδοφορία της εταιρείας θα εκτοξευθεί στην πενταετία (το 2026) στα 1,73 δισ. ευρώ EBITDA, από τα οποία το 39% θα είναι πράσινα. Τα καθαρά κέρδη θα είναι 665 εκατ. ευρώ το 2026 και τα κέρδη προ φόρων στα 924 εκατ. ευρώ με έσοδα 5,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Μεσοπρόθεσμος στόχος για το 2024 είναι τα EBITDA να διαμορφωθούν σε 1,314 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 384 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 554 εκατ. ευρώ με συνολικά έσοδα τα 4,88 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ