Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πράσινη μετάβαση: Κλιματικός νόμος, αποθήκευση ενέργειας και απλοποίηση ΑΠΕ προ των πυλών

Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο / Πηγή: Intime

Από το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να περάσει τις επόμενες μέρες ο κλιματικός νόμος, τον οποίο και προανήγγειλε στην ομιλία του στη Γλασκώβη, στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ελληνικός κλιματικός νόμος θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050 και θα περιλαμβάνει τις ελληνικές δεσμεύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι 1,5 βαθμό.

Ο νόμος θα επικαιροποιήσει τους στόχους της χώρας για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια. Ο νέος κλιματικός νόμος θα έχει συγκεκριμένες προβλέψεις και τομεακούς ενδιάμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους και θα στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών, όσο και στη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι κλιματικό νόμο διαθέτουν μέχρι στιγμής 13 χώρες της ΕΕ και πέντε ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ.

Νέοι πράσινοι νόμοι

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ προωθεί 2+1 ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Πρόκειται για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την αποθήκευση ενέργειας και την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, και μέχρι το τέλος του χρόνου και το θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά πάρκα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχε με μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τόνισε επίσης ότι στις προτεραιότητές του είναι και η αξιοποίηση του βιομεθανίου, για την οποία θα μεριμνήσει ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του νομικού πλαισίου.

Σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Επίσης, το νομοσχέδιο για το δεύτερο κύμα επιτάχυνσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ θα δοθεί πολύ σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, προθεσμίες, εντός των οποίων οι δημόσιες Αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εξέταση των φακέλων για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, όπως επίσης και προθεσμίες για να ζητήσουν συμπληρωτικά στοιχεία ή διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα όμως, προθεσμίες προβλέπονται και για τους επενδυτές, οι οποίοι θα βγαίνουν εκτός διαδικασίας αδειοδότησης σε περίπτωση καθυστερήσεων. Στόχος είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις όπου υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και να μη λιμνάζουν αιτήσεις που δεν μετατρέπονται σε έργα, δεσμεύοντας παράλληλα ολόκληρες περιοχές.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ