Νέα
 • ΓΔ: 1170.58 +0.18%
 • Τζίρος: 33,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Ορόσημο για την πράσινη μετάβαση η ΑΜΚ – Επενδύσεις 9,3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Απόδειξη της επιτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στην ενέργεια αποτελεί η επιτυχία της χθεσινής αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, που με ευκολία κατάφερε να αντλήσει 1,35 δισ. ευρώ, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ. Η επιλογή της απολιγνιτοποίησης και της ενίσχυσης της ΔΕΗ για να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή της πράσινης μετάβασης, προωθώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στις ΑΠΕ, σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην πράσινη ατζέντα.

Ο κλιματικός νόμος που πέρασε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο αναδεικνύει ότι η πράσινη ατζέντα δεν εξαντλείται στην απολιγνιτοποίηση και στη ΔΕΗ, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την οικονομία και σε κάθε δραστηριότητα που μπαίνει στον αγώνα δρόμου μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εθνικούς ποσοτικούς στόχους και επιμερισμό τους στους 7 κυριότερους παραγωγικούς τομείς που έχουν το υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με γενικές κατευθύνσεις αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.

Ορίζονται εθνικοί ποσοτικοί στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με το 1990, κατά 80% στο 2040, με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/26664_klimatikos-nomos-neo-plaisio-gia-tis-ape-toys-stathmoys-apothikeysis-energeias-kai

Γιώργος Στάσσης: Ιδιαίτερη επιτυχία

Ορόσημο για τη ΔΕΗ αποτελεί η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου, είπε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας. «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνδυασμένης προσφοράς στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολλαπλή υπερκάλυψη, αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα», σημείωσε.

«Η συναλλαγή αυτή αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΗ, καθώς θα της επιτρέψει να επιταχύνει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της και το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας», είπε επίσης.

Σημαντικοί νέοι επενδυτές

Η συνδυασμένη προσφορά ολοκληρώθηκε χθες στις 16:00, ενώ το ΔΣ της ΔΕΗ αργότερα χθες ενέκρινε τις προσφορές και αποφάσισε την κατανομή των μετοχών και την τιμή διάθεσης στο ανώτατο εύρος των 9 ευρώ.

Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο, μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο, όπως, ενδεικτικά, τα:

 • CVC
 • Oak Hill
 • EBRD
 • BlackRock
 • Fidelity
 • Wellington
 • Helikon
 • Covalis
 • GAMA
 • Discovery
 • ZimmerKayne Anderson
 • T Rowe
 • Millennium Partners
 • Hengistbury Inv. Partners
 • Light Sky
 • JNE Partners
 • Ghisallo Capital
 • Fiera Capital
 • Schronfeld Strategic Advisors.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιχείρηση, το 90% των επενδυτών είναι κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκδοσης, το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα, ενώ το 20% είναι υφιστάμενοι μέτοχοι και το 80% νέοι επενδυτές.

https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/26656_dei-xeperasan-ta-4-dis-eyro-oi-prosfores-gia-tin-amk-poia-megala-funds-einai-oi

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026, καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Τα επόμενα βήματα

Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας προβλέπεται να εγκριθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Παράλληλα θα δημοσιευθεί και η ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσής τους, η οποία προγραμματίζεται για την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Διάθεση νέων κεφαλαίων

Τα έσοδα της αύξησης, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, θα διατεθούν για:

 1. Την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024. Η εταιρεία προχωρά σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού της μέσω ενός ακόμη προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
 2. Την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού του 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
 3. Στον βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσά τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ