Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Ποιο βρετανικό fund μπήκε στην ελληνική αγορά ΑΠΕ

Αιολικό πάρκο
Πηγή: APImages

Το deal έγινε μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, Tesseract Holdings, και αφορά σε ένα project το οποίο αποτελείται από δύο αιολικά πάρκα με συνολική δυναμικότητα περίπου 40 MW.

Το τίμημα δεν είναι ξεκάθαρο, απλά επισημάνθηκε ότι για την απόκτηση του αιολικού της Δεσφίνας αλλά και του φωτοβολταϊκού 50 MW της ισπανικής Albeniz που ανακοινώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2020 δαπανήθηκαν 88 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 127,5 εκατ. που είχε αντλήσει το fund τον περασμένο Οκτώβριο.

Το project της Δεσφίνας

Το αιολικό πάρκο Δεσφίνας, στη Δεσφίνα του Δήμου Δελφών του Νομού Φωκίδας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας. Αποτελεί μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, από την AirEnergy για λογαριασμό της Enercon, μέσω των Εταιρειών Vector Αιολική Δεσφίνας Α.Ε. και Vector Αιολική Νότιας Δεσφίνας Α.Ε.  Έχει συνολική ισχύ 82,25 ΜW και περιλαμβάνει 35 ανεμογεννήτριες. Για την δημιουργία του κατασκευάστηκε ή βελτιώθηκε δίκτυο αγροτικής οδοποιίας συνολικού μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων.

Τα χαρακτηριστικά και οι στόχοι του fund

Σύμφωνα με την Aquila, το έργο υποστηρίζεται από ένα ελκυστικό, 20ετές, Feed-in Premium για το 100% της παραγωγής και περιλαμβάνει ένα υφιστάμενο 15ετές μακροπρόθεσμο δανεισμό (15 ετών) ύψους 41,5 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μέρος του deal. Η Desfina αναμένεται να έχει διάρκεια ζωής 25 ετών. Το έργο θα εξοικονομήσει πάνω από 16.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως και περίπου 400.000 τόνους κατά την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του αιολικού.

Ο στόχος του fund είναι να έχει απόδοση 6%-7,5% ετησίως για περίοδο τουλάχιστον 25 ετών, προσφέροντας στους μετόχους μερίσματα σε τριμηνιαία βάση.

Νότια Ευρώπη

Τους τελευταίους μήνες, το fund έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του σε απόκτηση ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη, καθώς πριν από τις τελευταίες επενδύσεις σε Ελλάδα και Ισπανία, είχε προηγηθεί το περασμένο φθινόπωρο η απόκτηση του πρώτου φωτοβολταϊκού στην Πορτογαλία, ισχύος 20 MW με τίμημα 16 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, στις αρχές Ιουνίου είχε προχωρήσει στην εξαγορά του 14% του νορβηγικού αιολικού πάρκου (Rock) που βρίσκεται υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 400 MW και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2021. 

Τα πρόσωπα-κλειδιά

Ο Ian Nolan, πρόεδρος του fund, είχε επιλεχθεί προ δεκαετίας από την βρετανική κυβέρνηση να δημιουργήσει την UK Green Investment Bank, όπου κατείχε τη θέση του Chief Investment Officer μέχρι το 2014.  Νωρίτερα ήταν επικεφαλής επενδύσεων στην 3i PLC και διευθυντής στην Telecity Group plc.

Ωστόσο, επικεφαλής του management είναι η Christine Brockwell, Head of Partnerships & Portfolio Management στην Aquila Capital, η οποία είναι υπεύθυνη για την επέκταση και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών projects. Πριν το 2018, όπου εντάχθηκε στην Aquila Capital, είχε περάσει από την Global Capital Finance και την UK Green Investment Bank, την πρώτη πράσινη τράπεζα παγκοσμίως. Επί των ημερών της η UK GIB είχε δεσμεύσει 550 εκατ. στερλίνες για επενδύσεις σε offshore αιολικά πάρκα.

Μαζί της, στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο για την περιοχή EMEA, βρίσκεται ο Michael Anderson, με βασικότερα περάσματά του σε θέσεις του χρηματοοικονομικού τομέα με εξειδίκευση τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Transurban Group και προηγουμένως στην Greenhill, μία ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ