Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενέργεια: Απανωτά σοκ από το ράλι στις τιμές - Στα σκαριά νέα αύξηση επιδοτήσεων

Λάμπες
Πηγή: Eurokinissi

Σοκ προκαλούν οι τιμές ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, καθώς σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και για σήμερα, Πέμπτη 18/11, η τιμή διαμορφώθηκε στα 276,47 ευρώ/MWh, στα υψηλότερα επίπεδα από όλη την Ευρώπη.

Υψηλές τιμές σε όλη την Ευρώπη

Η τιμή ενέργειας στην Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές του ρεύματος βρίσκονται στο κόκκινο: στη Σερβία 266 ευρώ/MWh, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία η τιμή για σήμερα είναι στα 252 ευρώ/MWh, στην Ιταλία 247 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία 252 ευρώ/MWh, στη Σλοβενία και την Κροατία 246 ευρώ/MWh. Οι αγορές με τις χαμηλότερες τιμές είναι η Πολωνία με 102,7 ευρώ/MWh, η Γερμανία με 139,9 ευρώ/MWh, η Ολλανδία με 209,2 ευρώ/MWh, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία έχουν 226 και 225 ευρώ/MWh, αντίστοιχα. 

Η άνοδος της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται από τις θερμικές μονάδες που λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο και ωθούνται προς τα πάνω από τις συνεχείς αυξήσεις που ξεκίνησαν και πάλι μετά τη γερμανική απόφαση για προσωρινό «πάγωμα» στον Nord Stream 2.

Η απόφαση αυτή, που σημαίνει και την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας, είχε ως αποτέλεσμα τη νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία προκαλεί και τις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανά την Ευρώπη.

Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% χθες, στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά

Η πρωτοφανής κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά προμήθειας, στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις αλλά και στο υπουργείο Ενέργειας.

Το υπουργείο, καθώς βλέπει κάθε μέρα τις τιμές χονδρεμπορικής να σπάνε νέα ρεκόρ, αντιλαμβάνεται ότι όσο και αν αυξάνει τον προϋπολογισμό επιδοτήσεων, δεν φτάνει. Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προσανατολίζεται και σε νέες αυξήσεις των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, δηλαδή από τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς το συνεχές ανοδικό ράλι των τιμών έχει ανατρέψει ισάριθμες φορές τους σχεδιασμούς.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη πίεση αναμένεται να υποστούν και τα νοικοκυριά, καθώς εκτός από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι η μείωση 15% που έχει προαναγγείλει η ΔΕΠΑ δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και η τιμολόγηση γίνεται στις αυξημένες τιμές.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, που βλέπουν το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται διαρκώς χωρίς να μπορούν να προβλέψουν μέχρι πού θα φτάσει.

Σε οριακό σημείο και οι εταιρείες προμήθειας, που κάθε μήνα χρειάζονται όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης, ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται τις οδηγεί σε μεγάλες ζημιές, ειδικά τις μη καθετοποιημένες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ