Νέα
  • ΓΔ: 851.2 -1.82%
  • Τζίρος: 109,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρίνος: Φιλί ζωής στην παραγωγή πετρελαίου με δάνεια 100 εκατ. - Τα επενδυτικά σχέδια

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το φιλί της ζωής δίνει στη μοναδική παραγωγή πετρελαίου της χώρας στον Πρίνο η επένδυση 100 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα Εψιλον, πενταπλασιάζοντας την παραγωγή του από το 2023. Η επένδυση χρηματοδοτείται από ομολογιακό δάνειο 9,5 εκατ. ευρώ και δάνειο από την Παρευξίνεια Τράπεζα 90,5 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα δύο δάνεια αυτά θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Energean κυρίως για την ανάπτυξη στο κοίτασμα Έψιλον αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των άλλων κοιτασμάτων του Πρίνου, ενώ θα υποστηρίξουν τόσο τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης όσο και σε επενδύσεις στις υποδομές του συγκροτήματος του Πρίνου.

Πενταπλασιασμός της παραγωγής 

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια δόθηκαν μετά από έγκριση της Κομισιόν και σχετική νομοθετική διάταξη, για τη στήριξη της επένδυσης εν μέσω πανδημίας.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης η Energean από το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα πενταπλασιάσει την παραγωγή της από τον Πρίνο. Και αυτό γιατί με τις κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον, μέσω της νέας εξέδρας Λάμδα, θα προσθέσει 6.500 βαρέλια την ημέρα, εκτινάσσοντας την παραγωγή πετρελαίου στα 8.000 βαρέλια την ημέρα, από 1.500 σήμερα.

Το κοίτασμα Έψιλον είναι το 3o κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας, μετά τα κοιτάσματα Πρίνου, Πρίνος (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996), και ήδη δίνει κάποιες εκατοντάδες βαρέλια την ημέρα από 1η Απριλίου του 2019, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία της, η οριζόντια γεώτρηση από τις εξέδρες Α και Β του Πρίνου.

Το συγκεκριμένο project θα δώσει δουλειές στις υπηρεσίες γεώτρησης, στον κατασκευαστικό τομέα καθώς και στις προμήθειες αγαθών, ενώ θα υποστηρίξει και το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών μέσα στις συνθήκες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη πανδημία.

«Παράταση ζωής για αρκετά χρόνια»

Η δρ Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Energean στην Ελλάδα,  δήλωσε σχετικά: «Η νέα μας συνεργασία με την TEAEΠ είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, η οποία θα παρατείνει τη ζωή της μοναδικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα για αρκετά χρόνια. Η σύναψη του δανείου αναδεικνύει και την εμπιστοσύνη του τραπεζικού τομέα σε καλά δομημένα και ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια. Στόχος της Energean είναι, εκτός από την περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Κόλπου της Καβάλας, να καταστεί ο Πρίνος σε βιομηχανικό συγκρότημα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Ο πρόεδρος της BSTDB Ντμίτρι Πάνκιν δήλωσε σχετικά: «Μετά την επιτυχή έναρξη της συνεργασίας μας το 2018, η συνεχιζόμενη στήριξη της Παρευξείνιας Τράπεζας προς την Energean αναδεικνύει τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλουν στην αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων και στην ανάπτυξη των εξαγωγών στην περιοχή. Η συνεργασία αυτή θα έχει σημαντική αναπτυξιακή και οικονομική επίδραση σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα προσπαθεί να ανακάμψει από την παγκόσμια πανδημία. Επιπλέον, δεσμευόμαστε στην προώθηση ανανεώσιμων και καθαρότερων πηγών ενέργειας και πιστεύουμε ότι η συνετή χρήση ορυκτών καυσίμων, βάσει υψηλών προτύπων απόδοσης και μετριασμού της ρύπανσης, παραμένει βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της μετάβασης σε πράσινη παραγωγή ενέργειας».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ