Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλωτά αιολικά: Η ΕΕ προωθεί κοινό κανονιστικό πλαίσιο για ταχύτερες επενδύσεις

Πλωτά αιολικά πάρκα
Πηγή: Pixabay

Στη θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού κανονισμού για τη χορήγηση αδειών πλωτών αιολικών προσανατολίζεται η ΕΕ, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση των επενδύσεων σε όλη την ΕΕ.

Καθώς η ταχύτερη ενσωμάτωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι σημαντικό να απλουστευτούν οι διαδικασίες και να είναι εναρμονισμένες στις χώρες της ΕΕ.

Τη θέση αυτή υποστηρίζει η Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής Morten Petersen στην έκθεση, που αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απαιτείται αύξηση ταχύτητας

Η ανάπτυξη ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού από offshore ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 60 GW ως το 2030 δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να εξασφαλίσει καθαρή, φθηνή και σταθερή πηγή ενέργειας, που θα αποτελέσει θεμέλιο για την πράσινη μετάβαση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής.

Ομως, η τρέχουσα απόδοση των εγκαταστάσεων υπεράκτιων ΑΠΕ στην ΕΕ κινείται περίπου στα 2 GW ετησίως. Για να επιτευχθεί ισχύς τουλάχιστον 300 GW έως το 2050, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων.

Εν αναμονή των δύο νομοσχεδίων

Στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά είναι σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε πρόσφατα ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια/πλωτά αιολικά θα ενταχθούν στο δεύτερο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που θα προωθηθεί στη Βουλή εντός του πρώτου εξαμήνου τους έτους.

Το πρώτο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αφορά την περαιτέρω σύντμηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και αναμένεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Το δεύτερο νομοσχέδιο για τα θαλάσσια αιολικά και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο νομοσχέδιο.

Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι να επιτύχει ως το 2030 την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών ισχύος 2 GW και την ανάπτυξη αποθηκών ενέργειας συνολικής ισχύος 1,5-2 GW.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ