Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακή κρίση: Το ελληνικό σχέδιο σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με τον κίνδυνο της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία να αυξάνεται κάθε μέρα, η επάρκεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Στη χθεσινή σύσκεψη αξιωματούχων της ενέργειας στο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια, με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που υπάρξει περιορισμός ή ακόμη και διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Το σχέδιο της ΡΑΕ

Η ΡΑΕ παρουσίασε το σχέδιο που έχει εκπονήσει από κοινού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ προκειμένου η ελληνική αγορά να έχει εξασφαλίσει τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Επίσης, όπου είναι εφικτό, θα υπάρξει μετατροπή των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο. Τέλος, για την κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο αναμένεται να υπάρξουν αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Μάλιστα τονίστηκε ότι οι ποσότητες LNG πρέπει να είναι αυξημένες ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί και η αγορά της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πηγές, η ανησυχία για την ελληνική αγορά είναι περιορισμένη, καθώς η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο γίνεται από άλλη διαδρομή, ανατολικά και όχι μέσω Ουκρανίας. Πηγές αναφέρουν ότι κίνδυνος επάρκειας στην ελληνική αγορά θα υπήρχε μόνο αν γίνει μια τόσο μεγάλη κλιμάκωση που μπουν κυρώσεις και κλείσουν όλες οι στρόφιγγες τροφοδοσίας από τη Ρωσία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Φόβος για τις τιμές

Ωστόσο ακόμη και αν η επάρκεια αερίου μπορεί να εξασφαλιστεί στην ελληνική αγορά, ο κίνδυνος να εκτοξευθούν οι τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπαρκτός.

Ήδη, οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 10% μετά τη δήλωση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός των συνόρων της. Μια κλιμάκωση κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δυνητικά να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου, και να αυξήσει τον κίνδυνο μπλακ άουτ, επισημαίνει το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η κορυφαία πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τιμές τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτήν την εποχή.

«Η άμεση εστίαση είναι στην πιθανότητα διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας, χειρότερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο Jason Bordoff, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αλλωστε και πριν από αυτές τις εξελίξεις η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση».

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 14%, στα 88 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ