Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αποθήκες φυσικού αερίου Καβάλας: Πιο κοντά η ιδιωτικοποίηση μετά τη συνάντηση Σκρέκα-ΡΑΕ

Κώστας Σκρέκας
Πηγή: Eurokinissi

Ενα βήμα πιο κοντά έρχεται η ιδιωτικοποίηση των Αποθηκών Καβάλας μετά τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

Θέμα της συζήτησης ήταν ο Κανονισμός Τιμολόγησης και σε τι ποσοστό θα καλύπτεται το κόστος χρηματοδότησής του από τις ρυθμιστικές χρεώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη φόρμουλα του Κανονισμού, που ήθελε η ΡΑΕ, καθώς εξασφαλίζει την ελκυστικότητα της επένδυσης ώστε να εκφραστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η άποψη της ΡΑΕ είναι ότι η επένδυση θα πρέπει να καλυφθεί κατά 50% από ρυθμιζόμενες χρεώσεις (δηλαδή από την κατανάλωση), 35% από επιδότηση και 15% από τον επενδυτή.

Με την έκδοση του Κανονισμού Τιμολόγησης που πλέον αναμένεται τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θέτοντας την ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι επενδυτές είναι η Energean και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα συμπληρωματικά έργα

Αν και κεντρικό θέμα στη χρηματοδότηση του έργου είναι το αν πρέπει να συμπεριληφθούν ως μέρος του έργου και τα συμπληρωματικά έργα του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται πως αυτό θα διευκρινιστεί στην πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δαγούμας έχει εκφράσει δημοσίως και μάλιστα με αιχμηρό τρόπο τη διαφωνία της ΡΑΕ με την αναγκαιότητα των συμπληρωματικών έργων, τον δεύτερο αγωγό, δηλαδή, που έχει συμπεριλάβει ο ΔΕΣΦΑ στη μελέτη κόστους - οφέλους του έργου.

Από την άλλη ο ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα και με τα όσα υποστήριξε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΡΑΕ η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία Ρίτα Γκάλι, θεωρεί ότι χωρίς τα συμπληρωματικά έργα η αποθήκη δεν θα είναι αξιοποιήσιμη και αυτό γιατί η δυναμικότητα του συστήματος δεν θα επιτρέπει την άντληση και τη μεταφορά του αερίου που θα αποθηκεύεται σε αυτή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ