Νέα
  • ΓΔ: 782.65 +0.38%
  • Τζίρος: 51,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αύριο το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας - Ενα βήμα πιο κοντά το ταμείο των 100 δισ

ενέργεια
Πηγή: Pexels

Αύριο το μεσημέρι πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο υπουργών ενέργειας της ΕΕ, μετά από σχετική απόφαση της γαλλικής προεδρίας με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πρόκειται για το αίτημα που συνυπέβαλαν στην γαλλική Προεδρία, την Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας Κ. Σκρέκα, A. Nikolov και D. Popescu αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο υπουργών ενέργειας για να επιταχυνθεί η συζήτηση για έκτακτα μέτρα.

Οι τρεις υπουργοί υπογράμμισαν σχετικά ότι η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών - μελών.

Η επιστολή είχε σταλεί χθες στην υπουργό ενέργειας της Γαλλίας και προεδρεύουσα του συμβουλίου υπουργών ενέργειας Barbara Pompili και κοινοποιήθηκε στην Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson.

Σημειώνεται ότι τα έκτακτα μέτρα που είχε προτείνει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός ταμείου στην Ε.Ε. που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 δις ευρώ από μελλοντικές εισροές από τις πωλήσεις των δικαιωμάτων ρύπων και θα χρηματοδοτεί τα κράτη – μέλη. Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας είχε εκτιμήσει ότι από αυτό το Ταμείο το ποσό που θα αναλογούσε στην Ελλάδα είναι 2 δις. ευρώ τα οποία θα ενίσχυαν το Ταμείο Μετάβασης.

Έτσι η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τα νοικοκυριά καλύπτοντας μέρος του ενεργειακού κόστους θα είναι αυξημένη. Ο υπουργός έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: “Δεν μπορεί να απορροφηθεί το 100% της αύξησης στην ενέργεια αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ και την τελευταία δυνατότητα που υπάρχει, τόσο μέσα από τους ειδικούς λογαριασμούς όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, πάντα όμως διατηρώντας την δημοσιονομική σταθερότητα και ισορροπία γιατί εάν χαθεί αυτή όλα όσα έχουμε κάνει θα πάνε στράφι”.

Παράλληλα η Αθήνα ζητά να υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση αντίστοιχη με αυτή που επικράτησε την περίοδο της πανδημίας με κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι χώρες να πετύχουν καλύτερες τιμές, αλλά και ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.

Η πρόβλεψη της Συνόδου

Σημειώνεται ότι κατά την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών- μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας» , είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεγάλες οι διακυμάνσεις στις τιμές

Εν τω μεταξύ οι τιμές ενέργειας από προχθες εμφανίζονται ασταθείς και με μεγάλες διακυμάνσεις, και αν και δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης χωρίς δεν επικρατεί αισιοδοξία ότι ο συναγερμός έχει σταματήσει.

Στην ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών TTF, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε την Παρασκευή στα 92.50 ευρώ/MW όταν μέσα στην μέρα βρέθηκε πάνω από τα επίπεδα των 110 ευρώ/MW.

Μειωμένη κατά 6,20% εμφανίστηκε χθες και η χονδρεμπορική τιμή επόμενης μέρας του ρεύματος που έπεσε στα 220,90 ευρώ όταν την πρώτη μέρα της εισβολής έφτασε πάνω από τα 235 ευρώ/ΜW.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ