Νέα
  • ΓΔ: 1274.07 +0.05%
  • Τζίρος: 46,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Shell: Αποχωρεί από τις κοινοπραξίες της με την Gazprom και τον αγωγό Nord Stream2

Η Shell ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από όλες τις δραστηριότητες της στη Ρωσία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Μια ημέρα αφότου η BP εγκατέλειψε το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden δήλωσε πως «είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, την οποία λυπούμαστε, που οφείλεται σε μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια». 

«Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε είναι μια απόφαση που λαμβάνουμε με πλήρη συνείδηση», είπε, πρόσθεσε ότι «Δεν μπορούμε -και δεν θα παραμείνουμε δίπλα τους. Η άμεση εστίασή μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας στην Ουκρανία και η υποστήριξη του λαού μας στη Ρωσία. Σε συζητήσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, θα εργαστούμε επίσης για τις λεπτομερείς επιχειρηματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, σε συμμόρφωση με τις σχετικές κυρώσεις».

Στα τέλη του 2021, η Shell είχε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στις επιχειρήσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία.

Στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως θα εγκαταλείψει το εργοστάσιο Sakhalin 2 LNG στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, όπως επίσης και από τη Salym Petroleum Development, μια άλλη κοινοπραξία με την Gazprom.

Ταυτόχρονα θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 Baltic που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, τον οποίο βοήθησε να χρηματοδοτήσει ως μέρος μιας κοινοπραξίας εταιρειών.

«Αναμένουμε ότι η απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από τις κοινοπραξίες με την Gazprom και τις σχετικές οντότητες θα επηρεάσει τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Shell στη Ρωσία και θα οδηγήσει σε απομειώσεις», ανέφερε η εταιρεία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ