Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι φέρνει το deal της Motor Oil με την Ελλάκτωρ - Game changer για την αγορά ενέργειας

Μια νέα εποχή στον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο σηματοδοτεί το super deal που ολοκληρώθηκε σήμερα ανάμεσα στην Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη και τον Όμιλο Ελλάκτωρ. Η συμφωνία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «game changer» για την αγορά, καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο των ΑΠΕ. 

Η Motor Oil εξαγόρασε από τους εφοπλιστές Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη το 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην τιμή του 1,75 ευρώ ανά μετοχή, με συνολικό τίμημα 182 εκατ. ευρώ 

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μεγάλη εξέλιξη στα διοικητικά ενός από τους κορυφαίους ομίλους στην Ελλάδα, που φέρνει μια νέα μέρα στα τεκταινόμενα του κατασκευαστικού και ενεργειακού κλάδου.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι η RB Ellaktor Holding B.V., θυγατρική της Reggeborgh, προχώρησε στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης, έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, μια πρόταση που έρχεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις απόκτησης από τη Motor Oil του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, από τους εφοπλιστές Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, στην τιμή του 1,75 ευρώ ανά μετοχή, με συνολικό τίμημα στα 182 εκατ. ευρώ.

Μια νέα ημέρα για την Ελλάκτωρ

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια νέα ημέρα για τον όμιλο Ελλάκτωρ και τους περίπου 6.000 εργαζόμενους του. Επί της ουσίας αυτή η εξαγορά λήγει ένα επιχειρηματικό πολεμικό κλίμα που διαρκεί για πάνω από 15 μήνες και θα φέρει τον όμιλο σε πιο ήρεμα νερά.

Από την άλλη η παρουσία ενός από τους ισχυρότερους ομίλους, της Motor Oil, στα διοικητικά του Ελλάκτωρα θα κάνει ακόμα πιο δυνατή τη θέση του στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Με δεδομένο το γεγονός πως ο όμιλος Ελλάκτωρ αναλαμβάνει μέσω των θυγατρικών του συνεχώς νέα έργα και αυξάνει το ανεκτέλεστο του, δημιουργεί την αισιοδοξία πως τα πέτρινα χρόνια θα μείνουν πίσω και έρχονται καλύτερες ημέρες για τον ιστορικό όμιλο.

Motor Oil: Τι λέει για το deal και τη συμφωνία για τις ΑΠΕ

Το πλαίσιο της συμφωνίας με τον Ομιλο Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ο Ομιλος Motor Oil. Συγκεκριμένα, προχωρά σε εξαγορά του 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην τιμή του 1,75 ευρώ ανά μετοχή, με συνολικό τίμημα 182 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Reggeborgh διατηρεί το ποσοστό της στον Όμιλο με 106 εκατ. μετοχές και η Motor Oil αποκτά 104 εκατ. μετοχές. Σημειώνεται ότι η Motor Oil δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά.

Επίσης, η Motor Oil διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στον Όμιλο Ελλάκτωρ, έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management. Σε δύο χρόνια από σήμερα η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, στην τιμή κτήσης.

Σημαντική στόχευση αυτής της συμφωνίας αποτελεί και η αγορά του χαρτοφυλακίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Μotor Oil και η Reggeborgh έχουν φτάσει σε συμφωνία για τη σύσταση νέας εταιρείας του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη. Ο Όμιλος Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών της νέας εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Με αυτήν τη συμφωνία ο Ομιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Τι λένε οι εφοπλιστές Μπάκος, Καϋμενάκης

Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited, συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, σε ανακοίνωσή τους για την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ, σημειώνουν, «η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ, κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από τη Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία τη θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Πηγές Ελλάκτωρ: Εγγύηση για περαιτέρω ανάπτυξη η είσοδος της Motor Oil

ια περαιτέρω ενδυνάμωση του ομίλου Ελλάκτωρ μετά τις σημερινές αλλαγές στην μετοχική σύνθεσή του κάνουν λόγο πηγές του ομίλου, τονίζοντας ότι η είσοδος της Motor Oil, ενός ισχυρού μετόχου, με παράλληλη παρουσία της Reggeborgh Invest, ενός διεθνούς θεσμικού επενδυτή, εγγυάται τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ομιλος των εταιρειών Ελλάκτωρ τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο μιας δίνης, που αφορούσε αφενός μεν τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης της χώρας μας και αφετέρου αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις που προήλθαν από ιδιότυπες και συχνά άγονες συγκρούσεις μετοχικών παραγόντων.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επέλθει η απόλυτη νηνεμία στο εσωτερικό της εταιρείας, η βασική αλλαγή των μετοχών καθώς και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσαν μία ορμή και μία νέα πνοή στον Ομιλό.

Η αλλαγή του management, οι νέες μετοχικές ισορροπίες και η εμπέδωση της σταθερότητας -παρά τα επιμέρους εσωτερικά θέματα- έχουν ήδη αποτυπωθεί στα αποτελέσματα, σημειώνουν και προσθέτουν ότι οι εταιρείες του Ομίλου Ελλάκτωρ πρωταγωνιστούν πλέον σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς που δραστηριοποιούνται και τα οικονομικά αποτελέσματα, όχι μόνο είναι θετικά, αλλά εμπεδώνουν και την πεποίθηση για μελλοντικές καλύτερες επιδόσεις. Και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι ο Ομιλος επανήλθε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ιστορικά κατείχε στην ελληνική οικονομία και είναι βέβαιο ότι αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος θα συνεχιστεί και στο μέλλον. 

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία ισχυρών μετόχων στην εταιρεία, η εσωτερική νηνεμία και η ισχυροποίηση του management αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο μέλλον στον Όμιλο. Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και έχουν φέρει τα τόσο θετικά αποτελέσματα αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την μελλοντική πορεία του Ομίλου Ελλάκτωρ, καταλήγουν με νόημα.

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών

Παραμένουν εκτός διαπραγμάτευσης οι μετοχές των δυο εταιρειών οι οποίες ετέθησαν σε αναστολή προσωρινά νωρίς το πρωί, έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

"Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών Ελλάκτωρ και Motor Oil, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς των κινητών αξιών των ως άνω εταιρειών και μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής.

Αναστέλλονται επίσης προσωρινά και τα Παράγωγα Προϊόντα και ο δανεισμός επί των μετοχών των ανωτέρω εταιρειών."

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ