Νέα
  • ΓΔ: 785.65 +0.76%
  • Τζίρος: 48,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλαφόν στην ενέργεια: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν

Πηγή: Eirokinissi

Ξεκίνησε η διαδικασία γνωστοποίησης των μέτρων για την ενέργεια του Εθνικού Σχεδίου της κυβέρνησης, καθώς έγινε η πρώτη παρουσίαση της ελληνικής πρότασης για τη λειτουργία της ηλεκτρικής αγοράς σε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.

Αν και η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, είναι εντός του πλαισίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο REPowerEU για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είναι απαραίτητη η έγκριση της Κομισιόν.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ταχύτατη προώθηση της έγκρισης από την Κομισιόν, ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του νέου μοντέλου από 1ης Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των μέτρων, πέραν του «ναι» από την Κομισιόν, απαιτεί νομοθετική παρέμβαση, υπουργικές αποφάσεις, τροποποίηση κωδίκων και τροποποίηση πληροφοριακών συστημάτων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την 1η Ιουλίου και οι 50 ημέρες που απομένουν στόχος είναι να επαρκέσουν για όλες τις αλλαγές, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Τι τονίζει το ΥΠΕΝ

Μεγάλη σημασία δίνει το υπουργείο στο να τονίσει ότι δεν επηρεάζονται οι βασικοί άξονες λειτουργίας της ευρωπαϊκής ενοποιημένης αγοράς ενέργειας. Στόχος είναι να αποδεικνύεται ότι από το σχέδιο αυτό που αποσυνδέει την τιμή στην εσωτερική αγορά από το κόστος του φυσικού αερίου, δεν επηρεάζονται οι κανόνες του Target Model σε ό,τι αφορά το διασυνοριακό εμπόριο που είναι και το κεντρικό ζητούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προημερήσια αγορά θα εξακολουθήσει να επιλύεται κανονικά, με συνέπεια να μην επηρεάζονται οι τιμές με τις οποίες γίνεται το διασυνοριακό εμπόριο (εισαγωγές-εξαγωγές). Έτσι, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να γίνονται στην τιμή που προκύπτει από την κανονική επίλυση.

Ο νέος μηχανισμός αλλάζει τη «φόρμουλα» εκκαθάρισης, ώστε κάθε τεχνολογία (λιγνιτικές, μονάδες αερίου, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ) να πληρώνεται για την παραγωγή της το μεταβλητό της κόστος συν ένα εύλογο κέρδος και όχι την Οριακή Τιμή. Η τιμή που θα εισπράττει κάθε τεχνολογία δεν έχει καθοριστεί ακόμα και οι αρμόδιες Αρχές κάνουν τις σχετικές επεξεργασίες.

Για τις μονάδες ΑΠΕ θα καθοριστεί μια ενιαία τιμή για όλες τις κατηγορίες (φωτοβολταϊκά, αιολικά, με ταρίφα, με feed in premium κ.λπ.), με την οποία τιμή θα γίνεται η εκκαθάριση. Για τον καθορισμό της τιμής θα ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ για να μη βρεθεί ελλειμματικός ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ