Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει το deal ExxonMobil και ΕΛΠΕ για τους υδρογονάνθρακες δυτ. της Κρήτης

Ελληνικά Πετρέλαια / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελληνικά Πετρέλαια / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αποφασιστικότητα και την ισχυρή υπογραφή και την τεχνογνωσία της ExxonMobil και με μια καλά δεμένη κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν πλέον οι έρευνες υδρογονανθράκων Δυτικά της Κρήτης.

Η αποχώρηση της γαλλικής Total που ανακοινώθηκε πριν λίγους μήνες είχε δημιουργήσει αμφιβολίες για την ολοκλήρωση των ερευνών, και η ΕΔΕΥ είχε ξεκινήσει ένα μαραθώνιο επαφών για την ανεύρεση του διαδόχου σχήματος.

Τελικά, προκρίθηκε η λύση απόκτηση του ποσοστού της Τotal από τους άλλους δύο συμμετέχοντες, οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και το ποσοστό της Total, δηλαδή, το 40%,  μοιράστηκαν τα ΕΛΠΕ και η Exxon Mobil.

Η κίνηση αυτή, φέρνει την Exxon Mobil στη θέση του leader της κοινοπραξίας, ενισχύει τη δυναμική της και ενισχύει και γεωπολιτικά τις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων.

Μήνυμα από τις ΗΠΑ

Η αύξηση της συμμετοχής της ExxonMobil στο 70% της κοινοπραξίας, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται πλέον από τον αμερικανικό παράγοντα στα ελληνικά σχέδια αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ενώ η οικονομική δύναμη και η τεχνογνωσία της αμερικάνικης εταιρείας αποτελούν εγγύηση για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ωφελημένα από την εξέλιξη αυτή είναι και τα ΕΛΠΕ που αυξάνουν τη συμμετοχή τους κατά 10% και πλέον συμμετέχουν με 30% στην κοινοπραξία.

Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσουν οι σεισμικές έρευνες πρέπει να αποφανθεί το ΣτΕ για την προσφυγή που έχει γίνει κατά των περιβαλλοντικών μελετών, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται τον Οκτώβριο. Αν η προσφυγή απορριφθεί δεν θα υπάρχει άλλο εμπόδιο και θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι σεισμικές έρευνες.

Οι πρώτες ενδείξεις εν αναμονή των σεισμικών ερευνών

Οι σεισμικές έρευνες εφόσον ξεκινήσουν θα χρειαστούν 6-8 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι εταιρείες έδιναν ενδείξεις για αποθέματα της τάξης των 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι θετικές ενδείξεις με την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, θα ληφθεί και η επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης.

Σημειώνεται ότι σχετικά με τις ποσότητες που έχουν αναφερθεί τα ΕΛΠΕ είχαν διευκρινίσει ότι «παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.

Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΠΕ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα».

Ο όμιλος Exxon Mobil

Η Exxon πρωτοστατεί στις επενδύσεις στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και επένδυσε σχεδόν 120 δισ. δολάρια μεταξύ 2017 και 2021.

Το α' τρίμηνο του 2022, κινήθηκαν ανοδικά τα κέρδη της Exxon Mobil αν και επηρεάστηκε αρνητικά από τη μονάδα παραγωγής πετρελαίου που διατηρεί στην Άπω Ανατολής της Ρωσίας, λόγω των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 5,5 δισ. δολάρια, έναντι 2,7 δισ. δολαρίων στο α' τρίμηνο του 2022, αλλά και μειωμένα σε σχέση με τα 8,87 δισ. δολάρια που κέρδισε η εταιρεία στο δ' τρίμηνο του 2021.

Τι αναφέρουν τα ΕΛΠΕ

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» σε συνέχεια της από 24/5/2022 ανακοίνωσης, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής:

Μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της ΤotalEnergies, οι ανάδοχοι των Συμβάσεων Μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης» (Ν.4631/2019) και στην θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης» (Ν.4628/2019), διαπραγματεύθηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.

Ήδη τα μέρη συμφώνησαν όπως το ποσοστό της ΤotalEnergies EP Greece B.V. (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης θα αναλάβουν η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V. (κατά ποσοστό 75% του 40%) και οι θυγατρικές της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (κατά ποσοστό 25% του 40%), με την εκπλήρωση των σχετικών οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων της TotalEnergies EP Greece B.V..

Ως εκ τούτου, το ποσοστό της ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου, θα ανέλθει σε 70% και το ποσοστό των θυγατρικών της Εταιρείας σε 30%, σε κάθε μια από τις εν λόγω συμβάσεις.

Σημειωτέον ότι η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ