Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΡΑΕ: Οι στρατηγικές και τα μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε το αναθεωρημένο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο σε δημόσια διαβούλευση ως τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022.

Περιγράφοντας τις στρατηγικές για την ασφάλεια σε εφοδιασμό φυσικού αερίου, προτείνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης εφοδιασμού, ορισμένα από τα οποία όπως η επαύξηση της δυναμικότητας του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Τα κυριότερα άλλα μέτρα είναι επίσης γνωστά, όπως η λειτουργία των μονάδων διπλού καυσίμου με ντίζελ αντί για φυσικό αέριο, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης στην κατανάλωση και η διατήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε αποθήκες εκτός Ελλάδος.

Μετά την έγκρισή του οι προμηθευτές φυσικού αερίου (Elpedison, ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος, Προμηθέας, ΔΕΗ) θα έχουν 20 ημέρες για να δεσμεύσουν χωρητικότητες σε αποθήκες εκτός Ελλάδος.

Σε περίπτωση εξάλλου κρίσης εφοδιασμού ορίζεται ότι θα διασφαλίζεται κατά προτεραιότητα η τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών, καθώς και των εξής φορέων: νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια, πρατήρια καυσίμων για μέσα μαζικής μεταφοράς και απορριμματοφόρα, κτίρια του Δημοσίου, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης.

Προβλέπεται επίσης κατά προτεραιότητα τροφοδοσία κρίσιμων βιομηχανικών εγκαταστάσεων πχ στους τομείς υγείας, ασφάλειας, άμυνας, διύλισης, τροφίμων ή σε κλάδους όπου απότομη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις εγκαταστάσεις (π.χ. βιολογικά φάρμακα, βιομηχανία υφασμάτων, φαρμακοβιομηχανία, τους περισσότερους τομείς χημικών διεργασιών, λιπάσματα, γυαλί, χάλυβα, αλουμίνιο, διυλιστήρια, ασβέστη, τομείς κεραμικών).

Κατάσταση χωρίς προηγούμενο

«Τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των γεωπολιτικών αναταραχών, το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η άμεση ετοιμότητα για πιθανά σενάρια αναταραχής είναι πιο σημαντική από ποτέ, έχουν καταστήσει επιτακτική την έκτακτη αναθεώρηση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης», σημειώνεται στο κείμενο της ΡΑΕ

Για την ανάπτυξη του Σχεδίου η ΡΑΕ συνεργάστηκε με τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το Σχέδιο έχει ως στόχο να παρουσιάσει κατάλληλα μέτρα (δράσεις) για τη μείωση ή την εξάλειψη των κινδύνων που δύνανται να επηρεάσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.

Βάση για την εκπόνηση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης αποτέλεσαν οι μελέτες που εκπονήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ, από την Ομάδα Συντονισμού για το αέριο και τον ENTSOG, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Κοινής Μελέτης Επικινδυνότητας των Ομάδων Κινδύνου Διαβαλκανική, Κασπία, Λιβύη, Ουκρανία και Λευκορωσία, στα οποία η Ελλάδα είχε ρόλο συντονιστή μαζί με την Ιταλική Αρμόδια Αρχή, καθώς και τα αποτελέσματα του Προσδιορισμού Εθνικών Σεναρίων Κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2022 σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. Τα σενάρια που εξετάστηκαν σε επίπεδο ΕΕ αφορούν την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Μεγάλος κίνδυνος για την ηλεκτρική ενέργεια

Ιδίως ως προς τη συνάφεια του σεναρίου 16 του Προσδιορισμού Εθνικών Σεναρίων κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΕ σε στενή συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ εκπόνησε αναθεώρηση του σεναρίου, λαμβάνοντας επικαιροποιημένες παραδοχές.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση εστίασε στην επίπτωση του ενδεχόμενου διακοπής τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο της ελληνικής αγοράς ενέργειας και στον προσδιορισμό του εκτιμώμενου ελλείμματος φυσικού αερίου για τον επικείμενο χειμώνα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του επικαιροποιημένου Σεναρίου 16 της Σχετικής Μελέτης της ΡΑΕ, προκύπτει ότι οι επιπτώσεις εμφάνισής του στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα είναι από μεγάλες έως καταστροφικές.

Στην τελευταία περίπτωση, το έλλειμμα φυσικού αερίου διαμορφώνεται μεταξύ 1,9 έως 4,2 ΤWhth.

Περαιτέρω, από τα αποτελέσματα των μελετών σε επίπεδο ΕΕ, σημειώνει η ΡΑΕ ιδίως για τον βιομηχανικό τομέα αναδείχθηκε ότι κάποιοι τομείς είναι πιο κρίσιμοι από άλλους από κοινωνική και οικονομική άποψη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η διακοπή τροφοδοσίας, ενδέχεται να έχει σημαντικό διασυνοριακό αντίκτυπο στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Παράλληλα αναγνωρίστηκαν συστημικοί χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι στον τομέα της ενέργειας. Οι υψηλές τιμές έχουν αυξήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας προμηθευτών ή εμπόρων, ενώ πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλή χρηματοοικονομική έκθεση σε εξασφαλίσεις (collateral financial exposure).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ