Νέα
  • ΓΔ: 1407.74 -0.30%
  • Τζίρος: 88,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρεύμα: Πλαφόν 5€ στο πάγιο και κόφτης στην... αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής - Τι φέρνει η νέα ρύθμιση

Πηγή: Ευρωκίνηση

Ακόμη ένα βήμα με στόχο τα διαφανή και συγκρίσιμα τιμολόγια ρεύματος έκανε το υπουργείο Ενέργειας, βάζοντας πλαφόν τα 5 ευρώ στα πάγια των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, και απαγορεύοντας τις εκπτώσεις που συνδέονται με την τιμή χονδρικής.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν από τον επόμενο (π.χ. τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου), ενώ από 1ης Αυγούστου έχει ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τη Δευτέρα είχαν ανακοινωθεί τα τιμολόγια ρεύματος των προμηθευτών ενέργειας για τον Αύγουστο και διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξυ των προμηθευτών όχι μόνο στην τιμή της κιλοβατώρας, αλλά και στον τρόπο τιμολόγησης των παγίων ενώ εμφανίστηκαν και εκπτώσεις συνδεδεμένες με την τομή χονδρεμπορικής.

Δηλαδή, επειδή οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος καλούνται να τιμολογήσουν κάνοντας μια εκτίμηση για το ύψος της χονδρεμπορικής τον Αύγουστο, κάποιες εταιρείες, ανακοίνωσαν εκπτώσεις αν τελικά η τιμή χονδρεμπορικής τον Αύγουστο αποδεικνυόταν χαμηλότερη. Στις εμπορικές πολιτικές αυτές η χθεσινή διάταξη έβαλε φρένο.

Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρείες - Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες χρεώσεις

Τι λέει η διάταξη

Ειδικότερα, κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες βράδυ η διάταξη που ορίζει ότι το ύψος των παγίων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως. Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε χθες βράδυ, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς».

Νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας είχε προαναγγείλει από τη βήμα της Βουλής τη νομοθετική παρέμβαση για το πλαφόν.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ -κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ