Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε πλήρη εξέλιξη ο ενεργειακός πόλεμος Μόσχας και Δύσης - Πυρ κατά ριπάς από Scholz, Πεσκόφ, Gazprom

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας – Δύσης με το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Μόσχα και Βερολίνο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η Ευρώπη καίγεται να γεμίσει τις υπόγειες αποθήκες της εν όψει του χειμώνα και η Gazprom δίνει αέριο με το στραγονόμετρο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις της Siemens Energy και έδωσε συνέντευξη Τύπου δίπλα στην επίμαχη τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η τελευταία εξέλιξη στο πινγκ - πονγκ των δηλώσεων είναι η ανακοίνωση της Gazprom στον επίσημο λογαριασμό της στο Telegram, η οποία έριξε νέα «βόμβα», δηλώνοντας πως «οι κυρώσεις από τον Καναδά, την Ευρωπαική Ένωση και την Μεγάλη Βρετανία καθώς και η ασυνέπεια της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Siemens καθιστούν αδύνατη την προμήθεια μιας τουρμπίνας για τον Nord Stream, η οποία έχει επισκευαστεί στον Καναδά και βρίσκεται τώρα στη Γερμανία»... 

Έτσι, με ένα απλό μήνυμα στο Telegram, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός απάντησε με 23 λέξεις στην συνέντευξη Τύπου του Γερμανού καγκελάριου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως η τουρμπίνα είναι εδώ, είναι έτοιμη και η Ρωσία αρκεί να τη ζητήσει για να την πάρει.   

Η τουρμπίνα για την οποία έχει ξεκινήσει η μητέρα των μαχών ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες εστάλη στον Καναδά πριν από αρκετό καιρό για σέρβις και ακόμη δεν έχει επιστρέψει στον σταθμό συμπίεσης Portovaya της Gazprom τα σύνορα Ρωσίας - Φινλανδίας, όπου ο πολύτιμος για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης αγωγός Nord Stream βουτάει στα νερά της Βαλτικής Θάλασσας για να φτάσει υποθαλάσσια μέχρι τη Γερμανία.

Η μεταφορά της στον Καναδά σήμανε και την έναρξη του νέου επεισοδίου στον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας - Δύσης, καθώς η Μόσχα άρχισε να μειώνει τη ροή στον Nord Stream με την επίκληση των δυτικών κυρώσεων. 

Πλέον είναι εμφανές πως το θρίλερ της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ακόμη κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το επόμενο επεισόδιο. 

Η αρχή του νέου επεισοδίου από τη Μόσχα

Η τελευταία χρονοσειρά γεγονότων ξεκινά το Σαββατοκύριακο, όταν ο Αλεξέι Γκρίβα, αν. γενικός διευθυντής για θέματα φυσικού αερίου στο Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας δήλωσε - ένα 24ωρο μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας προς τη Λετονία - πως στον αγωγό Nord Stream έχει απομείνει πλέον μόνο μια τουρμπίνα να λειτουργεί, η οποία μπορεί να... χαλάσει ανά πάσα στιγμή κι έτσι να διακοπεί εντελώς η ροή αερίου προς την Ευρώπη.     

ο Αλεξέι Γκρίβα, αν. γενικός διευθυντής για θέματα φυσικού αερίου στο Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας

«Υπάρχει μόνο ένας κινητήρας στον σταθμό Portovaya που λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Πρακτικά χωρίς ρεζέρβα, επειδή ακόμη και αυτοί οι μικροί εφεδρικοί - υπάρχουν μόνο έξι μεγάλοι κινητήρες, και άλλοι δύο μικροί που χρησιμοποιούνταν ως εφεδρικοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για να είναι αδιάκοπες οι προμήθειες. Τώρα έχει μείνει ένας μεγάλος, δεν έχει σχεδόν κανένα εφεδρικό (σ.σ. κινητήρα).

Και υπάρχει ένας ακόμη στρόβιλος που επισκευάστηκε, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά με σιγουριά αν είναι έτσι, καθώς χάθηκε κάπου στο δρόμο του από τον Καναδά στη Ρωσία, μετά τις ενέργειες των... λεγόμενων δυτικών εταίρων μας. 

Έχουμε λοιπόν μια τελευταία τουρμπίνα στην οποία είτε θα εξαντληθεί η δυναμικότητα, είτε - ξέρετε, όταν υπάρχει μόνο μια τουρμπίνα, μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να προκύψει κάποιο τεχνικό σφάλμα, μια αστοχία υλικού. Όπως και στις άλλες (τουρμπίνες). Και αυτό, φυσικά, θα καταστήσει αδύνατη τη μεταφορά φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον αγωγό Nord Stream απλώς για λόγους τεχνικής ασφάλειας», δήλωνε την Κυριακή ο Αλεξέι Γκρίβα, ρίχνοντας όλο το βάρος της ευθύνης για την καθυστέρηση στις κυρώσεις της Δύσης. 

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε την άρση ή την παράκαμψη όχι μόνο των κυρώσεων της Ε.Ε. αλλά και της Βρετανίας : «Το θέμα είναι ότι η σύμβαση παροχής υπηρεσιών έχει υπογραφεί με βρετανική εταιρεία, θυγατρική πλέον της Siemens Energy. Και οι κυρώσεις του ΗΒ επιβάλλονται εναντίον της αναλόγως. Και είναι ακόμα ασαφές εάν αυτός ο στρόβιλος υπόκειται σε κυρώσεις ή θα υπάρξουν προβλήματα με τη συντήρησή του και με την εκπλήρωση της σύμβασης, επειδή προβλέπει και τη συντήρηση του επόμενου κινητήρα». 

Η απάντηση του Βερολίνου μέσω Olaf Scholz 

Σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, έλαβε απάντηση από τον ίδιο τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Siemens Energy και έδωσε συνέντευξη Τύπου δίπλα στην επίμαχη τουρμπίνα, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Ρωσία για τα προβλήματα στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

«Η τουρμπίνα λειτουργεί και μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Καγκελάριος, αναφερόμενος στο τεχνικό πρόβλημα που επικαλείται η Gazprom για να περιορίσει την παροχή του φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1. Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενες τις δικαιολογίες της ρωσικής πλευράς.

«Είναι αρκετά σαφές και απλό. Η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί. Πρέπει μόνο να πει κάποιος ότι τη θέλει και μετά θα παραδοθεί πολύ γρήγορα. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτή η παράδοση», τόνισε ο κ. Σολτς, ενώ στεκόταν μάλιστα μπροστά στην εν λόγω τουρμπίνα, στο εργοστάσιο της Siemens Energy στο Μουλχάιμ της Ρουρ. 

«Ο περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου φαίνεται ότι έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα», σημείωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι και μελλοντικά θα πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι «μπορεί πάντα να υπάρχουν οποιαδήποτε δήθεν προβλήματα για να μη λειτουργεί κάτι». Ακόμη και μετά την παράδοση της τουρμπίνας, η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενα τέτοια «προβλήματα», δήλωσε.

Εκπρόσωπος της Siemens Energy δήλωσε επίσης ότι η τουρμπίνα, η οποία επισκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Καναδά και εστάλη στη Γερμανία προκειμένου να παραδοθεί στην Gazprom, είναι μόνο μία από τις συνολικά έξι μεγαλύτερες και δύο μικρότερες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται στον Nord Stream 1, αλλά για την λειτουργία του αγωγού στο 100% των δυνατοτήτων του αρκούν μόνο οι πέντε τουρμπίνες.

 Αυτή τη στιγμή ο αγωγός όμως λειτουργεί στο 20% της συνολικής παροχής και, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Siemens, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το γιατί τεχνικά δεν είναι δυνατή μια υψηλότερη απόδοση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα απαραίτητα τελωνειακά και ταξιδιωτικά έγγραφα για την αποστολή της τουρμπίνας είναι έτοιμα, αλλά λείπουν ακόμη κάποια στοιχεία από τη ρωσική πλευρά.

Ο καγκελάριος ταξίδεψε στις εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ρουρ, τη βιομηχανική καρδιά της χώρας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία για τις κυρώσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθώς η Μόσχα μειώνει τις ροές μέσω του Nord Stream, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα που θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.

Άμεση απάντηση του Κρεμλίνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε στα σχόλια του Σολτς λέγοντας ότι η τουρμπίνα στερείται τεκμηρίωσης που να αποδεικνύει ότι δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η Gazprom χρειάζεται επίσης «έγγραφα για την τεχνολογική κατάσταση» της τουρμπίνας, είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. 

«Η τουρμπίνα δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν πως δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η Gazprom χρειάζεται επίσης και έγγραφα για την τεχνική της κατάσταση», δήλωσε - σύμφωνα με το Bloomberg - ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. 

Αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση της Gazprom στο Telegram για να λύσει τις όποιες απορίες υπήρχαν, η οποία λέει - εμμέσως πλην σαφώς - στη Δύση : «αν δεν άρετε τις κυρώσεις η τουρμπίνα δεν θα επιστρέψει στην θέση της στον σταθμό συμπίεσης Portovaya».   

Ανταπάντηση από το Βερολίνο 

Ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, απέρριψε τον ισχυρισμό του Πεσκόφ, λέγοντας ότι δεν απαιτείται τέτοια τεκμηρίωση για τις κυρώσεις. Στο ίδιος μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Στέφαν Χάουφε πρόσθεσε ότι οι τουρμπίνες δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρέχει η Ευρώπη

Κι ενώ όλο αυτό το πινγκ - πονγκ των δηλώσεων είναι σε εξέλιξη, το ρωσικό αέριο ρέει στον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί την Ευρώπη μόλις στο 20% της δυναμικότητας του προκαλώντας σφοδρή ανησυχία στην Ευρώπη πως θα ξεμείνει από ενέργεια μέσα στον χειμώνα. 

Τα πυρηνικά διατηρεί στη ζωή η Γερμανία 

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε σήμερα πως η Γερμανία συνεχίζει να αξιολογεί τις επιλογές για τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας που δεν έχουν κλείσει . Είπε ότι τα εργοστάσια, τα οποία πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας στα τέλη του τρέχοντος έτους, δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πλήρως το φυσικό αέριο στην οικονομία, καθώς παράγουν μόνο ηλεκτρική ενέργεια.

Η κυβέρνηση έχει αναθέσει ένα ακόμη «stress test» για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την πιθανή επέκταση της πυρηνικής ενέργειας και ο Σολτς είπε ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν «σύντομα».

Θερμοστάτης στην Ισπανία

Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας θερμοστάτη στα δημόσια κτίρια. «Στα δημόσια κτίρια η θέρμανση το χειμώνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι η ψύξη τους 27 βαθμνούς Κελσίου. Πρέπει να σβήσουμε τα φώτα στις βιτρινες και στα δημόσια κτίρια όταν δεν χρησιμοποιούνται», είπε η ίδια. 

Και η Ρωσία δείχνει τον... Nord Stream 2

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι Ρώσοι επιμένουν στη ρητορική τους για το άνοιγμα του Nord Stream 2, του αγωγού που ήταν έτοιμος να ανοίξει πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε μετά την ρωσική εισβολή, ενώ έχει κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε Γερμανία, Ρωσία και άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ, προέβη σήμερα σε δηλώσεις για την συνάντηση Πούτιν - Σρέντερ (ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας είναι πλέον στέλεχος της Gazprom), λέγοντας πως ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Σρέντερ πως είναι τεχνικά δυνατό να λειτουργήσει ο αγωγός άμεσα. 

«Ο Πούτιν δεν ήταν αυτός που άνοιξε τη συζήτηση, δεν πρότεινε αυτός να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός. Αλλά ο Πούτιν είπε ότι είναι τεχνικά εφικτό», δήλωσε ο Πεσκόφ, κλιμακώνοντας την ρητορική της Ρωσίας γύρω από τον Nord Stream 2. 

Υπενθυμίζεται πως τον χορό των δηλώσεων Nord Stream 2, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση του πολέμου, είχε ανοίξει ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ από την Ουγκάντα, διαμηνύοντας ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις "ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις" και λέγοντας πως ο Nord Stream 2 μπορεί να δώσει στην Ευρώπη όσο αέριο θέλει. Αρκεί να τον ανοίξει...

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ