Νέα
  • ΓΔ: 1015.69 +0.02%
  • Τζίρος: 33,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΡΑΕ: Ερχονται «καμπάνες» στην αγορά ενέργειας - Τι ανακοινώνει σήμερα η Αρχή

Πηγή: Pixabay

Κυρώσεις αναμένεται να ανακοινώσει η ΡΑΕ για τους προμηθευτές ενέργειας που στο πλαίσιο της διαφημιστικής τους προβολής... οικειοποιήθηκαν τις χορηγούμενες από την Πολιτεία επιδοτήσεις των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη απευθύνει προειδοποίηση για την άμεση παύση των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών και κάλεσε τους προμηθευτές να ενημερώσουν την Αρχή για τις πρακτικές τους.

Ειδικότερα, με επιστολή που έστειλε προχθές σε όλες τις εταιρείες και κοινοποιείται και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η ΡΑΕ ζήτησε από τις εταιρείες προμήθειας να προσκομίσουν το σύνολο των διαφημιστικών καταχωρίσεων για τα προϊόντα προμήθειας που έχουν λανσάρει στην αγορά από την 1η Αυγούστου.

Στόχος της Αρχής είναι να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και να προχωρήσει σε κυρώσεις σε όσες εταιρείες διαπιστωθεί ότι ακολούθησαν παραπλανητικές πρακτικές.

Επίσης, απαντώντας στην κλιμακούμενη επιθετική επικοινωνιακή πολιτική ορισμένων προμηθευτών, που στηρίζεται στην εμφάνιση των κρατικών επιδοτήσεων ως μέρος της εμπορικής πολιτικής τους, η Αρχή προειδοποιεί ότι την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της τις περιπτώσεις προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς την επιδότηση μέσω του ΤΕΜ και, εκ παραλλήλου, θα εκκινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων κατά το άρθρο 36 του ν. 4001/2011

Να αναφέρεται σαφώς ότι είναι κρατική επιδότηση

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιδότηση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΕΜ, δηλαδή από κρατικούς πόρους, και δεν συνιστά έκπτωση που παρέχεται από τους προμηθευτές, στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής. Η ΡΑΕ τονίζει ότι όφειλε να είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε αναφορά, απεικόνιση ή συνυπολογισμός του ποσού εκ της εν λόγω κρατικής επιδότησης στα νέα τιμολόγια των προμηθευτών πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια ως προερχόμενη από την Πολιτεία.

Ωστόσο, πολύ πρόσφατες διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζονται από ασάφεια και ανακρίβεια ως προς τα ουσιώδη στοιχεία της εμφανιζόμενης ως «μείωσης», «έκπτωσης» ή «εναλλακτικής έκπτωσης» της χρέωσης προμήθειας, καθότι αποκρύπτουν το ότι αυτή χορηγείται οριζόντια και εξίσου σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως προμηθευτή και αντιθέτως την παρουσιάζουν ως εμπορικό προνόμιο του συγκεκριμένου προμηθευτή.

Μέσω τέτοιου είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι προμηθευτές προσπαθούν να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής. Για τους ανωτέρω λόγους, οι καταχρηστικές αυτές πρακτικές παραβιάζουν κατάφωρα το υφιστάμενο πλαίσιο, τονίζεται από τη ΡΑΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ