Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αποθήκη ΦΑ Καβάλας: Εξαρτάται από το Repower η ιδιωτικοποίηση - Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις

Από τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι αποφάσεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Αποθήκης Καβάλας, της μοναδικής δυνατότητας δημιουργίας φυσικής αποθήκης φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα. Η ΕΕ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, διαθέτει 146 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που δεν διαθέτει.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι αν υπήρχε η ΥΑΦΑ της Ν. Καβάλας, η αποθήκευση (π.χ. 6 TWh) φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2021 με τιμές στα 30 ευρώ/MWh θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους με δεδομένο ότι οι τιμές το τέταρτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς έφθασαν στα επίπεδα των 90 ευρώ/MWh. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποιο θα ήταν το μέγεθος της εξοικονόμησης με τις σημερινές τιμές αερίου στα 200 ευρώ ανά MWh.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

Το έργο είναι υπό ιδιωτικοποίηση, όμως το ενδιαφέρον των επενδυτών εξαρτάται από τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα της επένδυσης που καλούνται να κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από τον Κανονισμό τιμολόγησης, τον οποίο ήδη έχει αποφασίσει και εγκρίνει η ΡΑΕ.

Όμως, όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον των υποψήφιων επενδυτών, με μόνο δεδομένο τον Κανονισμό Τιμολόγησης που προβλέπει κοινωνικοποίηση 50%, που υπάρχει σήμερα στο data room για τα επιχειρηματικά σχέδια, οι επενδυτές δηλώνουν επιφυλακτικοί. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις και οι προσφορές των επενδυτών θα ήταν εντελώς διαφορετικές αν το έργο είχε αποφασιστεί να ενταχθεί στο Repower και να λάβει χρηματοδότηση.

Οι προοπτικές που δημιουργεί η δυνατότητα να ενταχθεί το έργο Αποθήκη Καβάλας στις χρηματοδοτήσεις του RepowerEU, δημιουργεί νέες υπεραξίες που έχουν οδηγήσει σε αναβολές το σημερινό διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή τους, που είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ.

Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, «στα άμεσα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την Αποθήκη Καβάλας είναι η επαναξιολόγηση της διαγωνιστικής διαδικασίας υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και των κανονιστικών υποχρεώσεων στην αγορά ενέργειας».

Αποθήκη Καβάλας: Ποσοστό κοινωνικοποίησης 50%, τι σημαίνει

Στο ρυθμιστικό πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας της υποδομής, αναγνωρίζεται εγγυημένο έσοδο 50%, με μάξιμουμ ανάκτησης το ποσό των 160 εκατ. ευρώ, από τα 314 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι το κόστος εγκατάστασης της ΥΑΦΑ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ποσότητες του μη ανακτήσιμου αερίου «cushion gas»).

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο φορέας διαχείρισης της ΥΑΦΑ θα πρέπει να ανακτήσει το υπόλοιπο ποσό είτε από το Δημόσιο για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων, είτε από τους άλλους χρήστες της αποθήκης, δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινή αποδοχή ότι το κόστος της επένδυσης είναι 314 εκατ. ευρώ. Τα υψηλά κόστη της επένδυσης, που καλύπτεται μόνο κατά 50% από τα ρυθμιζόμενα έσοδα, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στους υπολογισμούς των υποψήφιων επενδυτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της ΡΑΕ το κόστος κατασκευής της αποθήκης ανέρχεται σε 314 εκατ. ευρώ, μη περιλαμβανομένου του «μη αντλήσιμου αερίου» (cushion gas) που είναι απαραίτητο για την απόληψη αερίου από την εγκατάσταση. Για αυτό το αέριο η ΡΑΕ κάνει μια εκτίμηση για 47-60 εκατ. €, με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του 2020. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, μόνο για το μη ανακτήσιμο αέριο (cushion gas) που θα πρέπει να εισαχθεί στην αποθήκη, με βάση τις σημερινές τιμές το κόστος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η παράταση

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑΔΕΣΦΑ και Energean. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο έδωσε στους υποψήφιους επενδυτές δίμηνη παράταση, αντί τέλος Ιουλίου, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για τα σχόλια τους. Με τον τρόπο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ δίνεται χρόνος για την υποβολή των παρατηρήσεων τους στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης. Από τα σχόλιά τους, και αν μπορούν να καλυφθούν οι όποιες απαιτήσεις προβάλουν θα κριθεί το μέλλον της ιδιωτικοποίησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ