Νέα
  • ΓΔ: 1441.52 -0.50%
  • Τζίρος: 8,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα: Τρελό ράλι τον Σεπτέμβριο ελέω φυσικού αερίου - Φουσκωμένες και οι επιδοτήσεις

Αποκαλυπτήρια αναμένονται σήμερα για τις τιμές ρεύματος που θα ισχύσουν για τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός ράλι που θα διαρκέσει για τους επόμενους μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν σχεδόν διπλάσιες τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τη ΔΕΗ να αναμένεται να βάζει στα 0,80 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας, κάτι που προοιωνίζεται ακόμη υψηλότερες τιμές από τους άλλους παρόχους.

Ερχονται νέες επιδοτήσεις

Ωστόσο οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, αλλά όσο ανεβαίνουν οι ονομαστικές τιμές των προμηθευτών, τόσο μεγαλώνει η διαφορά που πρέπει να καλύψουν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Δηλαδή, αν τον προηγούμενο μήνα η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν διπλάσιες επιδοτήσεις για να πετύχει η κυβέρνηση το ίδιο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.

Οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν μέχρι την Τρίτη 23/8, το αργότερο την Τετάρτη 24/8.

Μήνα το μήνα, οι συνεχείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο και το ρεύμα διπλασιάζουν το κόστος των επιδοτήσεων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, για να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων, αφού επιδίωξη της κυβέρνησης και για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ισχύει από τον Ιούλιο, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο αυξάνουν και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.

Το φυσικό αέριο σε συνεχή ανοδικό ρυθμό

Με το διεθνές κλίμα να χειροτερεύει μέρα τη μέρα και την τιμή του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται ως τα 260 ευρώ η μεγαβατώρα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο για τη χθεσινή ημέρα έκλεισε στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιεζόμενη από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, την άνοδο της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και τη μειωμένη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης.

Η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα κλείσει για λόγους συντήρησης ο αγωγός Nord Stream 1 για τρεις ημέρες, στα τέλη του μήνα, αύξησε την αβεβαιότητα για το αέριο και προκάλεσε νέα άνοδο στις τιμές.

Tο συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του φυσικού αερίου στο TTF θα κλείσει στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 172 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος βασίζεται στις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα, αυτό το νέο ιστορικό υψηλό στο αέριο θα εκτινάξει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο μήνα, και όταν οι συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου είναι έκρυθμες, όπως τώρα οι εταιρείες για να προστατευθούν, διαμορφώνουν ψηλά τις τιμές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ