Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ENI - TotalEnergies: Εντόπισαν μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου

Μια σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 (Cronos-1), ανοιχτά της Κύπρου έκαναν οι εταιρείες ενέργειας TotalEnergies και Eni.

Το Cronos-1 εμφάνισε αρκετά καλά διαστήματα καλής ποιότητας ανθρακικών αλάτων και επιβεβαίωσε τη συνολική καθαρή αμοιβή αερίου, άνω των 260 μέτρων, αναφέρει η TotalEnergies σε ανακοίνωση.

To κοίτασμα βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.

Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι εργασίες της γεώτρησης ξεκίνησαν στις 23/5/2022 με το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη», δηλώνει ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος στην TotalEnergies.

Η ανακοίνωση της Eni

Η Eni στην ανακοίνωσή της τονίζει πως πρόκειται για «ένα σημαντικό κοίτασμα αερίου στο πηγάδι Cronos-1 που ανήκει στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, 160 χλμ. από τις ακτές της Κύπρου, σε 2.287 μέτρα βάθους. Το Block διαχειρίζεται η Eni Cyprus κατέχοντας ποσοστό 50% με TotalEnergies ως συνεργάτη.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν περίπου 2,5 TCF φυσικού αερίου. Το πηγάδι έχει συναντήσει μια σημαντική στήλη καθαρού φυσικού αερίου. Το Cronos-1 είναι το τέταρτο εξερευνητικό πηγάδι που άνοιξε η Eni Cyprus και το δεύτερο πηγάδι στο Μπλοκ 6, μετά την ανακάλυψη αερίου του Calypso-1 το 2018.

Η ανακάλυψη αερίου του Cronos-1 μπορεί να ξεκλειδώσει επιπλέον δυνατότητες στην περιοχή και είναι μέρος της επιτυχημένης προσπάθειας της Eni να παρέχει περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της Eni που είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013. Η Εταιρεία διαχειρίζεται τα τεμάχια 2, 3, 6, 8, και 9, και έχει συμμετοχές στα Μπλοκ 7 και 11 που διαχειρίζεται η TotalEnergies.

Η ανακοίνωση της Κύπρου

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πειλήδου, έκανε λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ