Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Gazprom: Χρυσάφι τα έσοδα από το φυσικό αέριο - Στροφή στην Κίνα και... σύννεφα το 2ο 6μηνο

Gazprom
Gazprom / Πηγή: AP Images

Σε αναθεώρηση του προυπολογισμού της για το 2022 προχωρά η Gazprom, η οποία ανακοίνωσε χθες σημαντική αύξηση εσόδων το πρώτο 6μηνο του 2022 κατά 34% από το φυσικό αέριο, συγκριτικά με τον αρχικό προϋπολογισμό, παρά τη μείωση των εξαγωγών.

Το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, που καίει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, γεμίζει τα ταμεία του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού κι εκείνος με τη σειρά του ρίχνει τα «υπερκέρδη» του πρώτου εξαμήνου από το φυσικό αέριο σε επενδύσεις στον ανατολικό διάδρομο (Power of Siberia) που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κίνα.

Πρόσφατα άλλωστε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak ανακοίνωσε πως ο αγωγός Power of Siberia 2, ένα έργο που συζητούν Μόσχα και Πεκίνο εδώ αρκετά χρόνια, θα αντικαταστήσει τον Nord Stream 2.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 22/9, αύξηση του επενδυτικού προγράμματος που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 222 δισεκατομμύρια ρούβλια, όπως επίσης την καταβολή προσωρινών μερισμάτων για το πρώτο 6μηνο ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (51,03 ρούβλια ανά μερίδιο).     

Παρά, ωστόσο, το διθυραμβικό μανδύα των ανακοινώσεων για το πρώτο εξάμηνο - κατά την διάρκεια του οποίου οι παραδόσεις μέσω Nord Stream δεν είχαν εντελώς διακοπεί, αφού η μεγάλη αναταραχή στις ροές προς τον μεγάλο πελάτη «Γερμανία» σημειώθηκε από τον Ιούνιο και κυρίως τον Ιούλιο και μετά - στις χθεσινές ανακοινώσεις της Gazprom στο Telegramm εμφιλοχωρεί και μια... σκιά αμφιβολίας για τα έσοδα του δευτέρου εξαμήνου, όταν το ισοζύγιο των εξαγωγών θα έχει πια σημαντικά επιδεινωθεί, αφού η Μόσχα κλείνει την μια στρόφιγγα μετά την άλλη. 

Και επίσης ξεκάθαρα λέγεται πως τα υπερέσοδα του πρώτου 6μήνου δεν επιτρέπουν ούτε δικαιολογούν οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα αυστηρά όρια που έχουν τεθεί για τις δαπάνες.

Δηλαδή με άλλα λόγια, παρά την επέκταση των επενδύσεων ο... δημοσιονομικός κορσές δεν πρέπει να χαλαρώσει, προφανώς καθώς η αβεβαιότητα των επόμενων μηνών είναι μεγάλη.  

«Τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τον εξωτερικό δανεισμό για τη μητρική εταιρεία, αλλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θεωρούμε απαραίτητο να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες μας στις πιστωτικές αγορές», δήλωσε χθες ο Famil Sadygov, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα έσοδα του δευτέρου εξαμήνου δεν πρέπει να αναμένονται τόσο εντυπωσιακά όσο αυτά του πρώτου... 

Αύξηση 34% στα έσοδα

«Το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά αύξηση 34% στα έσοδα από φυσικό αέριο σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η μείωση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε πλήρως από την αύξηση της μέσης τιμής πώλησης του φυσικού αερίου σε χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (σ.σ. περιφερειακός διεθνής οργανισμός του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες», δήλωσε χθες, Πέμπτη, 22/9, ο Famil Sadygov, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom. 

«Μετά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Διοικούσας Επιτροπής προτείναμε στο Διοικητικό Συμβούλιο να εγκρίνει την προσαρμογή του προϋπολογισμού και του επενδυτικού προγράμματος για το 2022», διευκρίνησε ο ίδιος.  

Νέες επενδύσεις 222 δισ. ρουβλιών 

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε χθες πως η Διοικούσα Επιτροπή του ενέκρινε αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος αλλά και του προϋπολογισμού της εταιρείας για το 2022, οι οποίες θα υποβληθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο για εξέταση.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα η Gazprom ανακοίνωσε πως ο συνολικός όγκος ανάπτυξης επενδύσεων ανέρχεται για φέτος σε 1,979 τρισεκατομμύρια ρούβλια και είναι κατά 222 δισεκατομμύρια ρούβλια μεγαλύτερος από ό,τι στο επενδυτικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Από αυτά:

  • επενδύσεις κεφαλαίου: 1.746,350 δισεκατομμύρια ρούβλια. (+319,12 δισεκατομμύρια ρούβλια),
  • δαπάνες για την απόκτηση non-current assets: 109,564 δισεκατομμύρια ρούβλια. (+32,539 δισεκατομμύρια ρούβλια).
  • Μακροπρόθεσμες χρηματοοικονομικές επενδύσεις: 123,835 δισεκατομμύρια ρούβλια. (-129,598 δισεκατομμύρια ρούβλια).

Σύμφωνα με την ρώσικη εταιρεία, η προσαρμογή οφείλεται κυρίως «στην αύξηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη κέντρων παραγωγής φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ και την ανατολική Ρωσία όπως επίσης και στην ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia (σ.σ. ο ανατολικός διάδρομος προς την Κίνα)».

Αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της εταιρείας, αναφέρεται πως το ποσό των χρηματοοικονομικών δανείων (εξαιρουμένου του ενδοομιλικού) είναι 386 δισεκατομμύρια ρούβλια. (+113,2 δισεκατομμύρια ρούβλια).

Και... εμφατικά τονίζεται πως: «Οι υποχρεώσεις της Gazprom θα καλυφθούν χωρίς κανένα έλλειμμα, στο ακέραιο».

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Gazprom ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Famil Sadygov προέβη σε δήλωση με πολλαπλά μνήματα και αναγνώσεις: 

«Μετά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Διοικούσας Επιτροπής προτείναμε στο Διοικητικό Συμβούλιο να εγκρίνει την προσαρμογή του προϋπολογισμού και του επενδυτικού προγράμματος για το 2022. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα σταθερά αποτελέσματα της PJSC Gazprom για τους πρώτους 6 μήνες του 2022, συνεχίζουμε ωστόσο να τηρούμε τις αρχές των αυστηρών ορίων σε δαπάνες και μιας ισορροπημένης ταμειακής ροής.

Το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά αύξηση 34% στα έσοδα από φυσικό αέριο σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η μείωση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε πλήρως από την αύξηση της μέσης τιμής πώλησης του φυσικού αερίου σε χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. 

Η αύξηση εσόδων, ειδικότερα, καθιστά δυνατή την αντιστάθμιση της αύξησης των λειτουργικών δαπανών που συνδέονται με την αύξηση φορολογικών πληρωμών το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε πλήρως το επενδυτικό μας πρόγραμμα με έμφαση στην ανάπτυξη βασικών έργων - τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia και τις εγκαταστάσεις του, καθώς και το κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου Yamal. 

Πληρώνει μερίσματα η Gazprom 

Επιπλέον, σημαντικό ποσό κεφαλαίων σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή προσωρινών μερισμάτων για τους πρώτους 6 μήνες του 2022. Συνολικά θα πληρωθούν σε μερίσματα 1,208 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή 51,03 ρούβλια ανά μερίδιο.

Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, η ταμειακή ροή - free cash flow - του Ομίλου Gazprom θα καλύψει πλήρως τις πληρωμές μερισμάτων, κάτι που είναι σύμφωνο με τις μακροπρόθεσμες αρχές μας για χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου του 2022 μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τον εξωτερικό δανεισμό για τη μητρική εταιρεία, αλλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θεωρούμε απαραίτητο να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες μας στις πιστωτικές αγορές. 

Με βάση τα αποτελέσματα του έτους, αναμένουμε ότι το Συνολικό Χρέος του Ομίλου Gazprom θα παραμείνει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους», διευκρίνησε ο ίδιος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ