Νέα

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Θα έχουμε ασφάλεια εφοδιασμού αλλά τσουχτερές τιμές το 2023 - Πυρά κατά Γερμανίας και Κομισιόν

«Η Ελλάδα το 2023 κατά τη γνώμη μου δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εφοδιασμού, αλλά οι λογαριασμοί θα είναι λίγο τσουχτεροί», διέβλεψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOSΕυάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά VI».

«Ελπίζω ότι το ενεργειακό πρόβλημα του εφοδιασμού θα λυθεί, όμως το πρόβλημα της τιμής θα πάρει περισσότερο χρόνο».

Ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση του χρόνου να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές», ενώ εκτίμησε πως την τρέχουσα περίοδο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχιστεί η πτωτική τάση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου προς τα 100€/mWH, «που σημαίνει μια μεγάλη πτώση στις τιμές της χονδρικής και στη συνέχεια στις τιμές της λιανικής. Πιθανώς μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε αυτή την πορεία».

Γιατί πέφτουν οι τιμές;

Αυτή την στιγμή υπάρχουν στη Μεσόγειο 25 έμφορτα πλοία με LNG που ψάχνουν λιμάνι για να ξεφορτώσουν γι' αυτό πέφτουν και οι τιμές στο χρηματιστήριο. Διότι όλες οι Ρεβυθούσες της Ευρώπης είναι γεμάτες. Αλλά όταν θα αρχίσει το κρύο, οι Ρεβυθούσες θα αρχίσουν να αδειάζουν. Αρα για να συνεχίσουν να έρχονται πλοία θα πρέπει να κρατήσεις ψηλά την τιμή».

Ο πολύπειρος διοικητικός ηγέτης του ενεργειακού κολοσσού εκτίμησε πως θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας σε φυσικό αέριο και θα το επωμιστούν οι φτωχότερες χώρες που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν την Ευρώπη και τις άλλες αγορές στο ύψος των τιμών.

«Οι Ρώσοι έφτασαν το 2018 και 2019 να εξάγουν στην Ευρώπη μέχρι 200bcm φυσικό αέριο, κυρίως με αγωγούς αλλά και με LNG. Αυτή η ποσότητα μειώθηκε στα 150 bcm λόγω πανδημίας το 2021 και την ποσότητα αυτή επιχειρεί τώρα η Ευρώπη να μειώσει με διάφορους τρόπους: ανοίγοντας ανθρακικά εργοστάσια στη Γερμανία, λιγνίτες στην Ελλάδα, φέρνοντας LNG από όλο τον κόσμο, υψώνοντας την τιμή για να τραβήξουμε φορτία προς τα εδώ. Το LNG είναι ελεύθερη αγορά και το πλοίο θα πάει εκεί όπου θα πουληθεί ακριβότερα», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος εξηγώντας:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θέμα. Από τα 150 bcm της Ρωσίας, να καλύψουμε το 100 αν είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι. Τα 50 ή τα 70 bcm που θα λείψουν το 2023 δεν υπάρχουν σε άλλο μέρος του κόσμου, στο οποίο θα στείλουμε πλοία για να το φέρουν.

Είναι ποσότητες που δεν υπάρχουν, άρα θα λείψουνε από τον κόσμο, εφόσον οι Ρώσοι δεν τα εξάγουν και τα αφήνουν στα πηγάδια. Αυτές οι ποσότητες δεν θα υπάρχουν. Αρα, όλος ο πλανήτης θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωσή του».

►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Νέα μείωση των τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα διμήνου λόγω ήπιου καιρού

Ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισες πως θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας. Ποιος θα την πληρώσει; «Οι φτωχότερες χώρες, διότι η Ευρώπη θα πει ανεβάζω την τιμή στα 200 και στα 250 ευρώ και θα προσελκύσω άπειρα πλοία».

Θα έχει η Ελλάδα πρόβλημα επάρκειας;

«Η Ελλάδα το 2023 κατά τη γνώμη μου δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εφοδιασμού αλλά θα είναι τσουχτεροί οι λογαριασμοί», είπε ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας και για τον Turkstream

«Οι αγωγοί έχουν τεχνικά και πολιτικά προβλήματα. Ο Turkstream είναι ένας πολύ καινούριος αγωγός και η συντήρησή του γίνεται από τους ίδιους τους Ρώσους. Συνεπώς δεν νοείται τεχνικό πρόβλημα. Αν υπάρξει πρόβλημα, αυτό θα είναι πολιτικό».

Για το πλαφόν

Στο περιβάλλον αυτό, της ανασφάλειας εφοδιασμού και της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών, η πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο δεν είναι βιώσιμη, καθώς μπορεί η Ρωσία να σταματήσει τον εφοδιασμό.

«Είναι μια πρόταση αστεία», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Μυτιληναίος, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος ο Πούτιν βγήκε και δήλωσε -για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρερμηνείας- ότι αν υπάρξει πλαφόν η Ρωσία θα σταματήσει να στέλνει αέριο στην Ευρώπη.

Αναφορικά με την πρόταση που στηρίζει η Ελλάδα για ένα γενικό πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως πρόκειται για «μια θετική προσέγγιση», που ωστόσο δεν είναι εύκολη.

«Το δύσκολο είναι πως η τιμή του πλαφόν πρέπει να είναι και ελκυστική για τα πλοία ώστε να έρθουν αλλά και χαμηλότερη από αυτή που πληρώνουμε τώρα». Όπως εξήγησε γλαφυρά, αν το πλαφόν μπει για παράδειγμα στα 500€/mWh δεν θα σημαίνει τίποτε για τις τιμές, αλλά αν μπει για παράδειγμα στα 100€/mWh και λείψουν από τα 100 καράβια που έρχονται στην Ευρώπη τα 50, τότε «το πλαφόν αρχίζει και δαγκώνει πλέον τον εφοδιασμό»… Πρέπει να βρεθεί ένα «χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δυο προϋποθέσεις».

Ο κ. Μυτιληναίς έριξε καρφιά για τη στάση της Γερμανίας αλλά και της Κομισιόν στο μέτωπο του ενεργειακού, εκτιμώντας πως η σημερινή συνθήκη θα οδηγήσει σε μια νέα ανακατάταξη ενδο-ευρωπαϊκή οικονομική, πολιτική και συσχετισμών. Η τράπουλα βεβαίως και θα ξαναμοιραστεί υπέρ των ισχυρών, είπε ο ίδιος.

«Είναι μια απογοήτευση», σχολίασε ο κ. Μυτιληνέος για την στάση της Γερμανίας, που προτιμά να διασώσει την εσωτερική της αγορά θυσιάζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά «μεγαλύτερη απογοήτευση εγώ αισθάνομαι για την ευρωπαϊκή επιτροπή».

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως η Κομισιόν δεν έδωσε ποτέ οδηγίες στους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όταν προέκυψε το θέμα με την πληρωμή σε ρούβλια για το τι πρέπει να κάνουν σχετικά και με τις κυρώσεις. «Τώρα είμαστε αρχές Οκτωβρίου. Αν πήρατε εσείς κάτι πήρα κι εγώ», είπε χαρακτηριστικά ο πολύπειρος επιχειρηματίας.

«Πολλά από τα προβλήματα της Ευρώπης προέρχονται από την Γερμανία. Λίγα λύνουν περισσότερα δημιουργούν και επικαλούνται την κοινοτική αλληλεγγύη όταν θέλουν και την πετάνε στο καλάθι των αχρήστων όταν δεν την θέλουν», είπε ο κ. Μυτιληανίος, προσθέτοντας:

«Τώρα είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει όλη την Ευρώπη», κι ενώ η Γερμανία «τα έχει κάνει μαντάρα» με την διαφοροποίηση του εφοδιασμού θα τα λύσει εσωτερικά, «επειδή έχει δημοσιονομικό χώρο τον οποίο δημιούργησε μετά από 50 χρόνια συνεργασίας με τη Ρωσία, παίρνοντας τζάμπα αέριο και γιγαντώνοντας μια βιομηχανία. Ολοι αναρωτιόμαστε για το γερμανικό θαύμα. Ποιο γερμανικό θαύμα; Δώστε μου κι εμένα τζάμπα αέριο και να σας κάνω 10 Αλουμίνια…

Κι έρχονται οι Γερμανοί, οι φίλοι μας και λένε εμείς θα προστατέψουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αν εσύ Μυτιληναίε μπατιρίσεις, ο δικός μου παραγωγός δεν θα μπατιρίσει»…

►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Επαναφορά των τιμών στα 100 δολάρια βλέπουν αναλυτές

H κρίση δεν θα λήξει με το τέλος του πολέμου

Η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει με το πέρας του πολέμου, όποτε κι αν έρθει αυτό, εκτίμησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS. «Η ενεργειακή κρίση που ζούμε τώρα δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ούτε θα λήξει μαζί με τον πόλεμο», ξεκαθάρισε ο κ. Μυτιληνέος.   

«Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε να μαγειρεύεται όταν η εξόρυξη πετρελαίου αερίου και ορυκτών υδρογονανθράκων ουσιαστικά απαγορεύθηκε από πολλές χώρες του κόσμου, με την Ευρώπη πρώτη-πρώτη. Τα αντικίνητρα ήταν τέτοια που ασφαλώς ήταν αντιοικονομικό για τις μεγάλες εταιρείες τις παγκόσμιες να ασχοληθούν με αυτή τη δουλειά.

Οι βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δάνειζαν λεφτά για επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Οπότε άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις. Από εκεί ξεκίνησε μια σταδιακή έλλειψη, επερχόμενη, που ενώ φαίνονταν, η Κομισιόν δεν είχε πάρει μυρωδιά. Και οι πράσινοι σταυροφόροι κάθε φορά που φαινόταν ότι το πράγμα θα πήγαινε σε τοίχο, κλιμάκωναν τους στόχους ακόμη περισσότερο.

Από τότε ξεκίνησε το πρόβλημα να επωάζεται, το ενεργειακό πρόβλημα. Στην πανδημία η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε, άρα εξαφανίστηκε το πρόβλημα.

Το τρίτο στάδιο είναι η λήξη της πανδημίας. Η παγκόσμια ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών εκτοξεύτηκε μαζί με τα ταξίδια και την κατανάλωση. Ολα αυτά ξαφνικά άρχισαν να χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, η οποία όμως δεν υπήρχε, διότι δεν είχαν γίνει στην ώρα τους οι επενδύσεις που έπρεπε.

Νομίζαμε πως θα βγάλουμε άκρη με τα φωτοβολταικά και τα αιολικά τα οποία ούτε το 10% δεν μπόρεσαν να καλύψουν. Και μετά ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία σαν κερασάκι στην τούρτα».

Η κρίση επωαζόταν

Για πάρα πολλά χρόνια γινόταν συζήτηση μόνο σχετικά με την τιμή, είπε ο κ. Μυτιληναίος. Ποτέ για την επάρκεια, η οποία ήταν υπερεξασφαλισμένη. Ομως η κρίση επωαζόταν από κάτω.

«Μπορούσαμε να το δούμε έγκαιρα, αλλά…  Στα χρόνια που ήταν στην ηγεσία της η κ. Μέρκελ και παρά την ευημερία που γνώρισε η χώρα, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας; Γιατί δεν έκανε 5-6 FSRU; Η Ισπανία γιατί έχει 6 FSRU και η Γερμανία ούτε ένα; Καλά έκανε κι έπαιρνε φθηνό φυσικό αέριο, αλλά γιατί δεν έκανε ασφάλεια εφοδιασμού»;

Ο κ. Μυτιληναίος επεφύλαξε και θετικά σχόλια για την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως έχει κάνει τους καλύτερους χειρισμούς στην Ευρώπη, σε σχέση με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Μεγάλες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά, για να μπορέσουν να ενισχύουν τον λογαριασμό του ρεύματος και μικρότερες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Λογική και προφανής η απόφαση, όταν έχεις να διαλέξεις μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών, είναι προφανές ότι θα διαλέξεις τα νοικοκυριά σε τέτοιες κρίσεις. Συμφωνώ και όλοι πρέπει να το καταλάβουμε αυτό ως επιχειρήσεις».

Ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων κάθε μήνα, αποφέρει μεγάλα ποσά στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης που χρησιμοποιούνται για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών κυρίως των νοικοκυριών. Μόνο η MYTILINEOS, έχει αποδώσει στο 50 εκατομμύρια, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Επιμένω στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που μαζεύει πόρους από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, διότι τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού σώνονται. Υπολογίζουν 1 δις. για τις επιδοτήσεις της επόμενης χρονιάς. Θα είναι πολύ παραπάνω από το νούμερο αυτό. Οι επιδοτήσεις θα είναι πολλά δισεκατομμύρια και αυτά πρέπει να βγουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Ατσαλος ο σχεδιασμός για την πράσινη μετάβαση

Ο σχεδιασμός για την πράσινη μετάβαση έγινε άτσαλα, απρογραμμάτιστα, δεν μετρήθηκε το κόστος, ο χρόνος, οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ήταν εκτός πραγματικότητας.

«Αυτή την στιγμή δεν μας μένει τίποτε άλλο από το να προχωρήσουμε με το αέριο. Θα πάρει καιρό να ξεχάσουμε και το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Χώρες που δεν θα μπορούν να αγοράσουν LNG θα στραφούν αναγκαστικά στον άνθρακά, με πρώτη την Κίνα». 

Με την κρίση του αερίου παγκοσμίως στην Ελλάδα χτίζονται τρία εργοστάσια αερίου. «Οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι αυτή η κρίση είναι προσωρινή και κάποια στιγμή το αέριο θα επανέλθει σαν μεταβατικό καύσιμο.

Το πισωγύρισμα που συμβαίνει τώρα στην οικονομία στην Ευρώπη είναι κατεξοχήν δραματικό. Μέχρι πριν από 2 χρόνια το Δημόσιο και η Ευρώπη μοίραζαν επιδοτήσεις για να πρασινίσουμε και τώρα επιδοτήσεις για να φύγουμε από το αέριο και να πάμε στο μαζούτ. Και σε λίγο θα πάρουμε επιδοτήσεις να ξαναφύγουμε από το μαζούτ. Αυτά είναι δραματικά»…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ