Νέα
  • ΓΔ: 903.45 +0.02%
  • Τζίρος: 43,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Επαναφορά των τιμών στα 100 δολάρια βλέπουν αναλυτές

OPEC
To λογότυπο του ΟΠΕΚ έξω από τα γραφεία του στη Βιέννη

Ανοδικά κινούτναι οι τιμές του πετρελαίου μετά την πληροφορία ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) εξετάζουν τη μείωση της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η τιμή του μπρεντ πλησίασε τo απόγευμα τα 90 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη. Στις 18.00, η τιμή του διαμορφωνόταν στα 88 δολάρια, όπως και το πρωί. 

Μεγάλη μείωση της παραγωγής σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις πηγών του ΟΠΕΚ, εκτός από τη μείωση της παραγωγής που θα αποφασιστεί την στη Βιέννη, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μετά την πανδημία, οι χώρες – μέλη του καρτέλ θα μπορούν να προχωρήσουν σε εθελοντική μείωση της παραγωγής τους.

Η Σαουδική Αραβία, που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, είχε προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής όταν ήθελε να στηρίξει τις τιμές.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών 

Ενεργειακοί αναλυτές δήλωσαν ότι η συμφωνία της Τετάρτης μπορεί να ωθήσει τις τιμές του αργού ξανά σε τριψήφια επίπεδα, αν και άλλοι εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν δια ζώσης, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, γεγονός που δείχνει και τη σημασία που αποδίδουν στην απόφαση που θα λάβουν.

«Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ δεν θα πάνε στη Βιέννη, για πρώτη φορά μετά δύο χρόνια για να μην κάνουν τίποτε. Επομένως, αναμένεται μία μείωση (της παραγωγής) ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο Dan Pickering, CIO της Pickering Energy Partners.

Ωστόσο, αναμένει ότι η πραγματική μείωση της παραγωγής θα είναι περί τα 500.000 βαρέλια, η οποία αρκεί για να στηρίξει την αγορά βραχυπρόθεσμα.

Ο Stephen Brennock, αναλυτής της PVM Oil Associates στο Λονδίνο, δήλωσε ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια προοπτική ανόδου των τιμών μετά τις μεγάλες απώλειες τον Σεπτέμβριο. «Οσοι περίμεναν ράλι υπέφεραν το καλοκαίρι, αλλά στον ορίζοντα υπάρχει ένας χειμώνας ελπίδας και προσδοκιών», πρόσθεσε.

Η Goldman Sachs βλέπει τις τιμές στα 100 δολάρια

Αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν το μπρεντ να φθάνει στα 100 δολάρια το επόμενο τρίμηνο και να αυξηθεί περαιτέρω στα 105 δολάρια σε εξάμηνο ορίζοντα.

Ο OPEC+ στέλνει μήνυμα ότι θα στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου πολύ υψηλότερα από τα 50 ή 60 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Pickering, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως θα υπάρξει πυρηνική συμφωνία και ότι η πραγματική ανησυχία θα είναι πώς ο κίνδυνος της ύφεσης θα αυξήσει τους φόβους για τη ζήτηση.

Τον Σεπτέμβριο, η τιμή του μπρεντ μειώθηκε στα 85 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω των φόβων για ύφεση.

Αντίθετη άποψη έχει ο αναλυτής, Ole Hansen, της Saxo Bank. Στην ερώτηση αν μία μεγάλη μείωση της παραγωγής θα ήταν αρκετή για την επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του Ιουνίου, απάντησε ότι δεν το πιστεύει καθώς «ο OPEK+ πασχίζει επί μήνες να επιτύχει την παραγωγή που έχει συμφωνηθεί με βάση τις ποσοστώσεις».

«Αν μειώσουν την παραγωγή κατά 1 έως 1,5 εκατ. βαρέλια, θα πρέπει να αλλάξουν και το σύστημα των ποσοστώσεων ώστε το νούμερο αυτό να αντιστοιχεί στην πραγματική μείωση στην αγορά», δήλωσε στο CNBC.

«Αυτός είναι πιθανόν και ο λόγος που θα συνεδριάσουν δια ζώσης αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη, επειδή πιθανόν η απόφαση που θα κληθούν να λάβουν είναι πολύ αμφιλεγόμενη», πρόσθεσε.

Το εμπάργκο της ΕΕ

Ο Pickering αναφέρθηκε και στο επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού που μεταφέρεται με πλοία ως έναν παράγοντα που θα περιορίσει την προσφορά και θα στηρίξει τις τιμές τις επόμενες 4 έως 8 εβδομάδες.

«Πρόκειται να δούμε μεγαλύτερη στήριξη από την πλευρά της προσφοράς, αν οι κυρώσεις εφαρμοσθούν από την Ευρώπη προς τα τέλη του έτους και καθώς η αποδέσμευση από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα θα διακοπεί τον Νοέμβριο».  

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο προβλέπεται να ισχύσει από τον Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από Reuters και CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ