Νέα

Φυσικό αέριο: Οι υπ. Ενέργειας ψάχνουν λύση στο γόρδιο δεσμό του πλαφόν - Κλειδί η Παρασκευή

Ο Κ. Σκρέκας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Με την επιβολή γενικού πλαφόν στο επίκεντρο αλλά και την ενεργειακή κρίση γενικότερα, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα την Παρασκευή 7η Οκτωβρίου, με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας

Σήμερα, εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι έχουν αναλάβει να προχωρήσουν στις τεχνικές λύσεις για την υλοποίηση του γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρότασής τους για τη Σύνοδο της Παρασκευής.

Στην τηλεδιάσκεψη θα μετέχουν εκτός από τους ΥΠΕΝ της Ελλάδας του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πολωνίας και ο ΥΠΕΝ της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός βηματισμός εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πράγας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η τηλεδιάσκεψη επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί χθες ωστόσο αναβλήθηκε για σήμερα. Δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η χώρα που κυριαρχεί στο μπλοκ των χωρών που αντιδρούν στην επιβολή γενικού πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου στην ΕΕ τιμή του φυσικού αερίου, είναι κρίσιμο πως συμμετέχει και ο ΥΠΕΝ της Γερμανίας στην τηλεδιάσκεψη καθώς οι ζυμώσεις εντείνονται σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην Σύνοδο Κορυφής της Πράγας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου η Επιτροπή άφησε ανοιχτή τη δυνατότητα επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο αυτό όμως σημαίνει ότι το παραπάνω κόστος θα έπρεπε να το καλύψουν οι προϋπολογισμοί των κρατών, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά τους, και δεν ικανοποιεί αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο.

Ζητείται οδικός χάρτης

Στην Πράγα πρόκειται να υιοθετηθεί και το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, το οποίο θα τονίζει την ανάγκη η Κομισιόν να αναπτύξει οδικό χάρτη με ενέργειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

«Οι προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να συνεχιστούν. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά μας του Μαρτίου, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2022, καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί επειγόντως πάνω στις ακόλουθες ενέργειες προκειμένου να αναπτύξει οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες:

  • Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που οδηγούν σε ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλότερες τιμές εισαγωγής για την ΕΕ, ιδίως μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.
  • Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου.
  • Ανάπτυξη πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη αναφοράς για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.
  • Επιτάχυνση των εργασιών για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τον περιορισμό της υπερβολικής αστάθειας των τιμών».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να τονίσουν στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (20ή-21η Οκτωβρίου) θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την επίτευξη πλήρους Ενεργειακής Ενωσης, που «θα εξυπηρετεί τον στόχο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία και την κλιματική ουδετερότητα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ